Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Сапарева баня е с над 4 милиона лева задължения

Снимка: Венета Николова
Около 4 милиона и 300 хиляди лева са задълженията на Община Сапарева баня, наследени от предишния мандат, обяви новоизбраният кмет на курорта Калин Гелев. По думите му всеки ден изкачат нови неизплатени задължения и суми към доставчици и контрагенти.

По сметките на общината Гелев заварил едва 20 000 лева. С тези средства за разплатени възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии и 10 000 лева финансов ангажимент на общината по изготвяне на плана за управление на Национален парк "Рила". Трябва да се връщат около 500 000 лева на ДФ "Земеделие", авансово преведени на общината за две екопътеки, спечелени през 2013 година "По пътя на светците" и "Валявица – Паничище".

Дупничанка, която счупила крак в един от басейните на курорта и осъдила общината за обезщетение, но не го е получила, заплашва да запорира сметките ѝ. Около 4 хиляди лева наем дължи общината и за 6 екотоалетни, разположени на различни места в курорта Паничище. От фирмата "Еко Тоi" обявили, че искат да си вземат наема, иначе ще демонтират "съоръженията". Едната от тоалетните е в самия град, останалите са по екопътека, която минава покрай хижа "Пионерска" към Седемте рилски езера.

Все пак се е стигнало до споразумение за разсрочено плащане. Разсрочено плащане ще търси общината и с други фирми и дружества, на които не се е издължила в предишния мандат, коментира ситуацията кметът на Сапарева баня.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа затвори в двете посоки движението през прохода Петрохан

Катастрофа между три автомобила затвори в двете посоки движението по пътя през прохода Петрохан, след разклона за Дръмша.  По информация на очевидци, има пострадали.  На място са пристигнали 2 линейки и екип на полицията.  Автомобилите изчакват на място.

публикувано на 05.10.24 в 16:13

Падналият проливен дъжд в днешния следобед превърна част от улиците на Перник в реки

Падналият проливен дъжд в днешния следобед превърна част от улиците на Перник в реки. Шахтите не са могли да поемат голямото количество вода и на места са се образували огромни локви. Сигнали за наводнени пътни участъци е имало в кварталите "Църква" и "Изток", каза пиарът на общината Адриан Скримов. След като дъждът намаля, водата е..

публикувано на 05.10.24 в 16:13
СГС наложи най-тежката мярка

СГС наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на Джейхан Ибрямов

Софийският градски съд наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на депутата Джейхан Ибрямов. Преди дни Джейхан Ибрямов бе задържан, като при задържането му е открита сумата от 100 хил. белязани лв.  В мотивите на съда се посочва, че престъплението е сериозно и за него може да бъде наложена присъда до 6 години и глоба 5 хиляди лева за..

публикувано на 05.10.24 в 16:04

15 литра на квадратен метър дъжд паднаха в Монтана

Над 15 литра на квадратен метър дъжд се изсипа над Монтана днес.  Особено силно валя малко преди обяд. Измереното количество в областния център е най-голямото отчетено за региона днес. Най-слаб е бил валежът от дъжд в Чипровци - малко над литър.  Два са отчетени в Говежда, съобщават от синоптичната станция в Монтана.  До..

публикувано на 05.10.24 в 16:01

Глобалното затопляне и сушата могат да превърнат кафето в луксозна стока

Глобалното затопляне и сушата могат да засегнат толкова силно кафеените плантации и производството на кафе, че то да се превърне в луксозна стока, която не всеки ще може да си позволи. Това прогнозира Радина Калдамукова, магистър по геоекология от университета в град Тюбинген, Германия. Най-широко разпространените и предпочитани сортове като..

публикувано на 05.10.24 в 15:42

Решението за разкриване на частна болница в село Казичене е пред финализиране

Процедурата, чрез която здравното министерство трябва да одобри или откаже разкриването на частна болница с над 500 легла в софийското село Казичене, е пред финализиране.  В информация, изпратена от министерството до БНР, се посочва, че предстои агенция "Медицински надзор" да представи извършена комплексна оценка по проекта на компанията "Търговска..

публикувано на 05.10.24 в 15:40

Израел и "Хизбула" водят сражения в Южен Ливан

Израел и "Хизбула" водят сражения в Южен Ливан на фона на продължаващата сухопътна офанзива на израелската армия през границата. Южните предградия на Бейрут бяха подложени на израелски въздушни удари и през последната нощ. Израелските въоръжени сили провеждат операции срещу оръжейни складове в различни райони в Южен Ливан. Войниците..

публикувано на 05.10.24 в 15:17