Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди Давос: Очаква се засилване на центробежните сили в ЕС

Слабият държавен контрол, крехкостта на институциите на Европейския съюз и надигащият се популизъм може да предизвикат процес на разпадане в шенгенското пространство, еврозоната или дори единния доклад. Това предупреждение е отправено в Доклада за глобалните рискове за 2016 година на Световния икономически форум. Европейски и национални специалисти прогнозират, че известни центробежни сили, действащи в Евросъюза, може да се засилят около предстоящия референдум във Великобритания, коментира "Юрактив".

По време на Световния икономически форум в Давос от 20 до 23 януари премиери и ръководители на международнии организации и частния сектор ще търсят варианти за противодействие на тези рискове. Очаква се да бъде да бъде поставен акцент върху необходимостта от бързо приспособяване в променящия се рязко промишлена и технологична реалност. В случай, че Европейският съюз не съумее да покаже гъвкавост, през следващите 10 години не е изключено да се стигне до загуби в размер на около 600 милиарда евро или на около 10 процента от промишления капацитет на Европа. 

Именно поради това икономиките на Стария континент трябва да се справят адекватно със сериозните рискове, които крие преходът към дигиталната икономика, в това число рисковете в киберпространството, обмена на данни между държавите и акционерите, промяната в работната среда и засилването на различията в стандарта на живот, приходите и социалната неравнопоставеност. 

Като основен извод от доклада се изтъква, че принудителната миграция в особено големи мащаби е "рискът на рисковете", както от гледна точка на степен на вероятност, така и като въздействие. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22

Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов от кораба Galaxy Leader

Евродепутатът Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов - капитана и старши помощник-капитана на кораба Galaxy Leader, който през ноември миналата година беше превзет и отвлечен от хусите в Йемен. За това съобщават от екипа на Йончева. На срещата в пристанищния град Худейда е присъствал и Абдулла Хаджер, съветник по..

публикувано на 19.09.24 в 19:14
Kаводнени ферми близо до Траверсара, регион Емилия-Романя, Северна Италия, 19 септември 2024 г.

Няколко града в италианската област Емилия-Романя са под вода

Премиерите на Полша, Чехия, Словакия и Австрия обсъждат в Полша с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен помощ за пострадалите от наводненията тази седмица области в четирите страни. Щетите са за милиарди евро.  Дрезден е в предпоследна степен на тревога, жертвите на наводненията в Европа достигнаха 23 Централна и Източна..

публикувано на 19.09.24 в 19:12
Валентин Тончев

Ахмед Доган обсъжда в централата на ДПС листите за изборите на "Алианс за права и свободи"

Ахмед Доган обсъжда в централата на ДПС в София листите с кандидати за депутати от коалицията "Алианс за права и свободи". Почетният председател на партията Ахмед Доган дойде по обяд в централата на партията без да прави изявления за медиите. Ето какво съобщи на излизане от сградата Бейтула Сали: "Или почетният председател, или председателят на партията..

публикувано на 19.09.24 в 19:06
Ливанци са се събрали в кафене в южното предградие на Бейрут, за да гледат  речта на лидера на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че Израел е преминал "всички червени линии"

37 са досега жертвите на координираните експлозии на преносими комуникационни устройства в Ливан. Ранените са над 3500, съобщи министърът на здравеопазването Фирас Абиад.  Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала предупреди Израел, че е преминал "всички червени линии" и обеща  да отмъсти за нападенията . За повишен риск войната в Близкия изток..

публикувано на 19.09.24 в 18:52