Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учебни програми по предложение на бизнеса за първи път в България

БНР Новини
Снимка: архив
Връзката „образование-бизнес” в България на практика почти не съществува. Проблемът е многопластов, наслояван десетилетия и има различни измерения. Лошото разпределение на държавното финансиране на университетите води до недопустимо амортизиране на материална база, което от своя страна довежда до липса на мотивираност у двете страни в учебния процес – преподаватели и студенти. Логично следва и необходимостта, когато стъпят на пазара на труда, започващите работа млади хора да преминават допълнително обучение на работното място, за да успеят да навлязат на 100 процента в работния процес.

Надежда тази ситуация да се промени дава наскоро сключеният рамков договор за съвместно сътрудничество между Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) в София и една от най-големите международни компании в ИТ сектора у нас. Така се създава първата в България съвместна академична програма, която е основана на принципите на публично-частното партньорство. Тя цели да се осигури качествено професионално обучение чрез директна работа на фирмите от ИТ бранша със студентите от висшето училище. Професор Димитър Радев, ректор на ВУТП, разясни кои са позитивите на този подход:

СнимкаСпециалността „Компютърно администриране на софтуерни приложения” се създаде преди повече от година, за да удовлетвори нуждите на бизнеса. Учебният план отговаря както на изискванията за висше образование у нас, така и на потребителите на кадри в ИТ сектора. Характерното за тази специалност е, че е със засилено изучаване на английски език в първи курс и в неговия край студентите трябва да издържат изпит, който се полага при кандидатстване в мултинационална компания, в която работният език е английски. А във втори курс трябва да имат нужните умения, за да могат да започнат работа в екипи във фирмата. Нашите студенти в края на първи курс се обучават в реални условия с реални бизнес задачи, което предизвиква голям интерес у тях. Вече имаме студенти, които са поканени на работа в тази международна компания. Инициативата се разширява и от следващата година удвояваме броя на студентите, които ще обучаваме по тази специалност, тъй като към нея се присъединяват и други глобални компании от ИТ сектора.

Министерство на образованието в момента формира Съвет за софтуерно образование с амбициите да осигури около 20 000 софтуерни специалисти, колкото е и дефицитът понастоящем в сектора. Проф. Радев казва още:

В момента работим по съвместен проект с други аутсорсинг фирми от ИТ сектора. Подготвяме още няколко компютърни зали с модерно оборудване. Много от фирмите предлагат стажове и почасова работа на студентите. Опитваме се за всяка една от специалностите да намерим лидер от страна на бизнеса, който да подпомага изграждането на кадри. За да оцелее висшето образование и за да върнем нашите деца в България трябва да можем да отговорим на нивото на бизнеса. У нас са навлезли доста мултинационални компании, които имат своите изисквания и ние трябва да адаптираме професионалната подготовка на нашите специалисти към тях. Естествено това не трябва да е за сметка на всички останали предимства, които има висшето образование в България, тъй като и на запад казват, че нашите специалисти, завършили родните вузове, имат прекрасна фундаментална подготовка. Но трябва да наблегнем и на втората част – професионалната им подготовка, за да могат веднага да започнат работа и да се реализират на хубави позиции.

Какви са целите, които е набелязал проф. Радев за бъдещето на висшето училище?

Опитваме се да въведем и други съвременни методи на обучение, като онлайн обучението, за да можем да каним специалисти, не само от фирмите, с които работим, но и преподаватели от различни европейски университети, които да водят курсове при нас без да присъстват. Смятаме, че така ще се подпомогне качеството на обучението. Желанията ни са да постигнем това, което сме започнали, да запълним капацитета, който ни е даден от държавата с качествени и мотивирани студенти. Основното, което трябва да се постигне във висшето образование в момента е да се мотивират младите хора да учат. Те ще учат, когато виждат резултат от своя труд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.