Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на Европа с културни и политически инициативи

| обновено на 09.05.16 в 09:47
Снимка: БТА

Знамето на Европейския съюз се издигна пред президентската институция тази сутрин на фона на химните на Европа и България. С тържествената церемония, в която участваха и гвардейци, се отбелязва Денят на Европа – 9 май. Церемонията се състоя в присъствието на вицепрезидента Маргарита Попова, председателя на Народно събрание Цецка Цачева, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.

Посещения на ученици в Дома на Европа в София, литературно четене на истории за Европа от известни актьори, журналисти, спортисти и певци са само част от планираните събития по повод Деня на Европа.
Информационното бюро на Европейския парламент и представителството на Европейската комисия в България отварят врати за ученически групи от цялата страна, които са заслужили посещение в Дома на Европа с участие в различни инициативи, състезания през изминалата година. Над 400 младежи ще научат повече важна информация и любопитни факти за ЕС и европейските институции пряко от хората, които работят в тях. 

Президентът Росен Плевнелиев, посланиците на Словакия и на Нидерландия, български депутати в Европейския парламент ще се присъединят за честванията на 9 май. Гостите ще се срещнат с учениците, ще разговарят с тях за европейските ценности и ползите от Обединена Европа, като ще дискутират как членството на България променя настоящето и бъдещето на страната. 

В четенето на историите ще се включат известни актьори, журналисти, спортисти, певци, а самото четене ще може да се проследи на живо точно в 19 часа днес на интернет страницата на Европейския парламент.

Емблематични сгради в София, Варна и Бургас ще бъдат осветени в цветовете на европейския флаг довечера, в 21 ч. 

На 9 май 1950 година френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа, в която призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

Във Велико Търново честването ще започне с парад на знамената на страните-членки на Европейския съюз. Ще участват студенти, ученици, мажоретки и деца в карнавални костюми. В централния градски парк ще има детски празник, а вечерта ще бъде излъчен спектакълът "Царевград Търнов – звук и светлина".

Денят ще бъде отбелязан в Смолян с Фестивал на езиците. Организатори са Гимназията с преподаване на чужди езици "Иван Вазов" в партньорство с Европейски информационен център "Европа Директно" – Смолян.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Русия отбелязват Деня на победата

Около 30 000 десантчици ще вземат участие в тържествата, посветени на Деня на победата, които днес се отбелязват в Русия. Те ще участват в тържествените шествия и военни паради в градовете герои на Русия. На Червения площад в руската столица по традиция..

публикувано на 09.05.16 в 07:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бизнесът е против мярката на 3 месеца да отчита дълготрайните си материални активи и запаси

Бизнесът се противопоставя на мярката на всеки три месеца да отчита дълготрайните си материални активи и запаси. Това стана ясно на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което се обсъждат промените в данъчното..

публикувано на 28.10.24 в 11:46
Сергей Скрипал

Антитерористичен шеф сметнал отравянето на Скрипал за "акт на война"

Ръководителят на отдела за борба с тероризма по време на отравянето с "Новичок" на семейство Скрипал в Обединеното кралство описа как първоначално е сметнал случилото се за "акт на война" заради безразсъдното използване на толкова отровно вещество на..

публикувано на 28.10.24 в 11:43
Делян Пеевски

"ДПС-Ново начало" е втора сила в област Благоевград, разликата с ГЕРБ е над 11%

Коалицията на Делян Пеевски "ДПС-Ново начало“ е втора политическа сила в област Благоевград, но разликата с ГЕРБ е над 11 процента. Това показват данните при 100 процента обработени протоколи от проведените вчера извънредните парламентарни избори...

публикувано на 28.10.24 в 11:30
Десислава Йонкова - председател РИК-Велико Търново

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила във Велико Търново

В област Велико Търново ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 27% от гласовете. Втори са "Възраждане" със 17 %, а на трето място е "ДПС-Ново начало",  при 100 % обработени резултати. 35,38% е окончателната избирателна активност във Великотърновска..

публикувано на 28.10.24 в 11:25
проф. Костадин Ангерлов и Димитър Николов

Димитър Николов отново пренареди листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново

Директорът на бившата медийна група на Делян Певски Димитър Николов за седми път пренареди листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново. От политическите формации в областта най-много са увеличили подкрепата си от партия "Има такъв народ", като са привлекли..

публикувано на 28.10.24 в 11:19

Водач с 3,56 промила залови полицията във Велико Търново

Водач с 3,56 промила алкохол е задържала снощи полицията във Велико Търново. 49-годишният мъж от Горна Оряховица е отказал кръвна проба за анализ, задържан е по Закона за МВР. За денонощието в региона за алкохол са били тествани 125..

публикувано на 28.10.24 в 11:18

23-годишен е осъден за купуване на гласове в Плевен

В Плевен 23-годишен е осъден за купуване на гласове. От началото на октомври са задържани 14 души за нарушения на изборното законодателството, образувани са седем досъдебни производства, съобщиха от МВР. Подсъдимият се е признал за виновен и..

публикувано на 28.10.24 в 11:05