Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

#LiFi работилници учат деца и младежи как да работят безопасно с интернет

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Перник стана домакин на Международен културно-образователен проект, чиято цел е да информира децата и тийнейджърите за възможностите на киберпространството и неговите положителни и отрицателни страни. В рамките на инициативата, която започна на 9 май, бе открита и свободна Wi-Fi зона пред Двореца на културата в града. Идеята за проекта е на сдружение „АртАреа” и е част от провеждащите се от началото на април #LiFi работилници в местните училища и гимназии. За тях ни разказва Йоана Йорданова от сдружението:

#LiFi събитията и #LiFi работилниците са част от един по-голям проект – „Discovery EVS in Pernik” по Европейската доброволческа служба (EVS). В #LiFi работилниците участват доброволци от Полша, Австрия, Испания и Франция. Техните задачи са насочени към артистични дейности, водене на различни workshop-ове за деца и тийнейджъри, реализиране на собствени проекти. #LiFi е част от личния проект на единия от доброволците от Полша, а във финалната фаза ще се реализира и пърформанс със същото име – #LiFi (физически театър). Неговата премиера ще е в Младежкия дом в Перник, в началото на месец юни.

Li-Fi е всъщност наименованието на най-новата безжична технология за пренос на данни от 1 GB в секунда (което е около 100 пъти по-бързо от средната скорост на Wi-Fi технологията), използваща LED светлина. Освен това #LiFi е съчетание между думите „живот” (от англ. – „life”) и „Wi-Fi”. Тези две значения дават голяма възможност за креативност и себеизразяване. Вземайки под внимание факта, че интернет е навсякъде около нас и ние сме непрестанно онлайн, този проект има няколко страни: образование, артистичност и социално действие. Програмата на работилниците е разнообразна и набляга както на практическите упражнения, така и на творчеството:

#LiFi работилниците ще се провеждат всеки понеделник от 15:30 ч. пред Двореца на културата в Перник. Всяка работилница започва с едно артистично представяне на нашите доброволци. Те разиграват една кратка пиеса, след което участниците – децата, тийнейджърите, се въвличат в самата работилница, която има за цел по много нестандартен и неформален начин да им обясни предимствата и вредите при сърфирането в интернет и как да го ползват в добра насока. За тийнейджърите това е много хубаво, защото ще успеят да изградят едно много добро CV за бъдеща реализация, така че да бъде актуално и креативно. За по-малките, които боравят с интернет, предвид нашумялото „селфи”, ще се научат как да използват разумно снимките в интернет, как да се консултират с родителите си и т.н.

Проектът #LiFi е крачка напред в това младите хора и подрастващите да разберат живота в кибер пространството. Чрез артистичните прояви и workshop-овете ще се стигне до извода, че киберпространството не е нещо отделено от истинския живот, а всъщност е следваща стъпка в еволюцията и лична отговорност на всеки да го използва по правилния начин. Йоана Йорданова изрази надеждите относно проекта така:

За нас е важно да отворим съзнанието на младежите, защото не е достатъчно просто да седим пред компютъра и да играем игри, да слушаме музика и да гледаме филми, а да има някаква полза от това. Ако имаме интерес от страна на децата и тийнейджърите, които да ни търсят и да задават въпроси, ще можем да разискваме тези важни теми за безопасността в интернет. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.