Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев настоя пред ЕП България да бъде третирана равноправно с членовете на Шенген

| обновено на 08.06.16 в 17:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев настоя България да бъде третирана равноправно с членовете на Шенген, защото опазва външната граница на Европейския съюз. В обръщение към депутатите от Европарламента в Страсбург държавният глава призова за запазване на единството на Евросъюза по миграцията и санкциите срещу Русия. Държавният глава отдели значителна част от изказването си на английски език за отношенията между ЕС и Русия:

Кремъл ни се противопоставя и се опитва да дестабилизира ЕС, като всява недоверие в същината на нашия проект. Опитва се да унищожи основите на ЕС, които са единство, солидарност и върховенство на закона. Москва започна мащабна пропагандна операция в Европа, разпространявайки послания на недоверие вместо ценности. Целта е да се подкопае доверието на хората в ЕС, да отвори вратата за призраците от миналото - национализмът, популизмът. 

Не искаме отново сфери на влияние, продължи Росен Плевнелиев по повод войната в Украйна и призова за единство по запазване на санкциите срещу Русия: 

За мен, за нас – Крим е Украйна, а Украйна е Европа.

Българският президент призова за подновяване на разширяването на ЕС със страните на Балканите:

Би било историческа грешка да ги оставим на външното влияние на бивши империи.

Плевнелиев припомни, че България е одобрила приема на бежанци по квоти:

България подкрепя солидарната схема за честно разпределение на бежанци между всички страни - членки.

Намираме се на най-лесния и пряк път към Западна Европа. Но България защитава професионално и ефективно външната граница на ЕС. Тя иска да бъде третирана равноправно с останалите членки на Шенген, присъединявайки се най-скоро към Шенгенската зона в името на общата политика за сигурност на ЕС., каза още президентът на пленарната сесия на Европейския парламент.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Росен Плевнелиев и Мартин Шулц

Постигнат е напредък в преговорите за премахване на визите за българи за Канада

Постигнат е напредък в преговорите за либерализация на визовия режим между България и Канада, обяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц на пресконференция с българския президент Росен Плевнелиев . По време на посещението си в Отава Шулц..

публикувано на 08.06.16 в 15:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сирия съобщи за израелски въздушни удари по обекти в страната

Американският президент Джо Байдън е заявил пред израелския премиер Бенямин Нетаняху, че еврейската държава трябва да минимизира щетите за цивилното население в Ливан. Сирия съобщи за израелски въздушни удари по обекти в страната през нощта...

публикувано на 10.10.24 в 07:18

Ураганът Милтън достигна крайбрежието на Флорида

Ураганът Милтън достигна крайбрежието на щата Флорида с разрушителната трета категория и причини обилни валежи, които могат да причинят значителни наводнения. Това е петият ураган, който достига бреговете на Съединените щати тази година.  Милтън..

публикувано на 10.10.24 в 07:16

Планова техническа профилактика на предаватели

На 10 октомври от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси  вълни: ВЕЛИКО ТЪРНОВО 4 на честота  96  MHz и ПЛЕВЕН 4 на честота 102.7 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на..

публикувано на 10.10.24 в 06:00
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски ще се срещне в Лондон с Марк Рюте и Киър Стармър

Украинският президент Володимир Зеленски ще се срещне днес в Лондон с генералния секретар на НАТО Марк Рюте и британския премиер Киър Стармър, предаде Ройтерс. Както Зеленски, така и Стармър са казвали, че войната между Украйна и Русия се намира в критичен..

публикувано на 10.10.24 в 05:28

СЗО: Добрата работна среда е ключова за психичното здраве

Безопасната и здравословна работна среда може да бъде защитен фактор за психиката, подчертава Световната здравна организация във връзка с Деня на психичното здраве , който отбелязваме на 10-и октомври. Тази година темата е посветена на менталното здраве..

публикувано на 10.10.24 в 05:22
Бен Уолъс

Бен Уолъс ще съветва Саудитска Арабия по въпросите на сигурността

Сър Бен Уолъс, бивш министър на отбраната на Обединеното кралство, пое нова работа като съветник на Саудитска Арабия по въпросите на реформите, управлението и сигурността, съобщи вестник "Гардиън".  Бившият депутат от Консервативната партия получи..

публикувано на 10.10.24 в 04:58
Силни ветрове заради урагана

Ураганът "Милтън" достигна Флорида

Ураганът "Милтън" е достигнал остров Сиеста Кий, който се намира край югозападния бряг на Флорида, обяви официално американският Национален център по ураганите.  Губернаторът на Флорида Рон Десантис призова всички жители на щата да останат на безопасно..

публикувано на 10.10.24 в 04:39