Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валония продължава да не подкрепя СЕТА

| обновено на 24.10.16 в 18:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгия и днес няма да подкрепи споразумението за свободна търговия с Канада. Белгийският премиер Шарл Мишел офциално е уведомил по телефона председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че Белгия не може да подпише СЕТА. Това стана след заседание с регионалните правителства, където бяха изслушани лидерите на Валония и техните резерви спрямо сделката с Канада.

Установихме, че регионалните правителства на Валония и Брюксел както и франкофонската общност са против. Ето защо не сме в състояние да подпишем СЕТА, обяви минитър-председателят на федералното правителство.

Сега зависи от Канада, ЕК и Съвета какво ще се случи тази седмица относно планираната среща на високо равнище с канадския премиер Джъстин Трюдо, допълни Шарл Мишел.

"Не на СЕТА“ поне за днес, каза премиера на Валония Пол Маниет:

Не желаем да се подронват социалните и екологични норми както и обществените услуги. Абсолютно не искаме механизъм на частни арбитражни трибунали, така че утре мултинационалните корпорации да могат да атакуват държавите. Ако ще има съдилища, те трябва да са 100% държавни.


За да се произнесат по последните компромисни предложения управляващите социалисти във Валония, се нуждаят от седмици, каза техния лидер Елио ди Рупо:

С тези кратки срокове ще бъде изключително сложно, защото и ние искаме да призовем собствени експерти, за да се консултираме и да не бъдем подведени относно това, което евентуално ще приемем.

Говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас намекна, че принципно няма крайна дата за сключване на СЕТА:

Комисията няма навик да работи с ултиматуми или крайни срокове. Това не е и в стила на Жан-Клод Юнкер.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Валония няма да спази поставения за днес срок от ЕС за СЕТА

Регионалният парламент на Валония няма да спази поставения за днес срок от Европейския съюз да даде съгласие за споразумението с Канада за свободна търговия (СЕТА). Това заяви пред белгийското радио РТЛ неговият председател Андре Антоан :  Не,..

обновено на 24.10.16 в 11:03

Днес е решителен ден за бъдещето на СЕТА

Европейският съюз и Канада ще решават днес дали в четвъртък да се проведе планираната среща на върха за подписване на търговското споразумение СЕТА, предава Франс прес. Подписването на споразумението се блокира от ветото, наложено от белгийската..

публикувано на 24.10.16 в 07:17

Мартин Шулц и Кристия Фрийланд: Преговорите за СЕТА приключиха, остава работа от европейска страна

В Брюксел приключиха спешните преговори за спасяване на споразумението за свободна търговия на Евросъюза с Канада, блокирано от белгийския регион Валония. Неуспехът повдига въпроса за способността на Общността да сключва изобщо търговски споразумения,..

обновено на 22.10.16 в 19:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на Кюстендил Огнян Атанасов (вляво)

Кметът на Кюстендил: Диспропорцията между големите и малките общини обрича по-малките райони на обезлюдяване

Диспропорцията между големите и малките общини в България обрича по-малките райони на обезлюдяване и икономически срив, заяви кметът на Кюстендил Огнян Атанасов след среща между кметовете на югозападните общини, която се проведе в Благоевград. Четирите..

публикувано на 09.10.24 в 22:03

България и още три балкански страни настояват за подобряване на енергийните връзки

България и още три балкански страни ще настояват за подобряване на енергийните връзки, които да регулират различията в цените на електричеството на едро и да внедрят по-ефективно възобновяемите и нискоемисионни източници. Правителството одобри такава..

публикувано на 09.10.24 в 21:48

Пет нови камбани монтираха в православния храм "Света Петка“ в Сливен

Пет нови камбани монтираха в православния храм "Света Петка“ в Сливен. Камбаните са дарение от новоизбрания Сливенски митрополит Арсений. Те са с общо тегло 432 килограма. Дарените от дядо Арсений камбани са изработени в Гърция и са с..

публикувано на 09.10.24 в 21:31

Акция на полицията срещу купения вот в Монтана

Акция на полицията срещу купения вот днес се проведе на територията на всички общини в област Монтана. Обект на проверка от страна на униформените са лица, свързани с нарушаване изборните права на гражданите. В три хранителни магазина във Вършец и..

публикувано на 09.10.24 в 20:23
Министър-председателят на България (крайният вдясно) по време на срещата на върха

Главчев в Дубровник: Ще подкрепяме Украйна колкото е необходимо, според възможностите

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че страната ни подкрепя Украйна в справедливата ѝ кауза за запазване на нейната независимост, териториална цялост и суверенитет, в синхрон с Устава на ООН и международното право. Изказването бе направено в..

публикувано на 09.10.24 в 19:50

Зеленски: Ситуацията на бойното поле "създава възможност" за прекратяване на войната не по-късно от 2025 г.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на бойното поле "създава възможност" да се предприемат стъпки за прекратяване на войната в Украйна не по-късно от 2025 г. Той каза това в хърватския град Дубровник на срещата на върха..

публикувано на 09.10.24 в 19:44
Кандидатът за лидер на Консервативната партия Кеми Бейденок.

Кеми Бейденок и Робърт Дженрик ще се борят за лидерския пост в Консервативната партия на Великобритания

Във Великобритания депутатите от Консервативната партия определиха двамата финалисти, които ще се борят за овакантения от Риши Сунак лидерски пост. Това са Кеми Бейденок и Робърт Дженрик. Отразяващите събитието журналисти определиха резултата от това..

публикувано на 09.10.24 в 19:18