Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: Най-тежко е по пътищата в Североизточна България

Поетапно се отварят за движение всички главни пътни артерии в страната

| обновено на 11.01.17 в 12:59
Снимка: БГНЕС

Днес поетапно се отварят за движение всички главни пътни артерии в страната. По магистралите могат да се движат и тежкотоварните камиони, като е ограничено движението им в посоката Ботевград - Ябланица на автомагистрала "Хемус". Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тази сутрин беше възстановено движението по магистрала "Хемус" в отсечката Варна - Шумен, а по късно - и от пътния възел Петолъчката до Бургас. Най-тежко е по пътищата в Североизточна България, обобщи Павлова. 

Общо  41 сигнала са подадени до оперативния дежурен при Община Варна за снегонавявания и заледени участъци. Към момента, в района няма бедстващи хора и населени места без ток и вода.

Ограничено е движението на всички превозни средства по АМ "Тракия" от пътен възел "Зимница" до Бургас заради условия за снегоняваване в района. Осем селища не територията на област Бургас  все още са без ток.   В областта са отворени за движение  главният път Бургас-Петолъчката, както и пътят Бургас -Слънчев бряг -Варна.

Затваря се и АМ "Хемус" за товарните автомобили над 12 тона в посока Ябланица, за област София.

Сложна остава ситуацията край Долни Чифлик.

Обстановката в Добрич също се подобрява. Отворен е и пътят Варна - Добрич. Останалите пътища в областта продължават да са затворени. Спряно е и движението на влаковете до Варна и Кардам, а влакът София - Добрич се движи със 100 минути закъснение.

Аналогична е ситуацията в областите Търговище, Разград, Шумен и Силистра.

Голяма част от третокласните пътища в Ямболска област са непроходими. Закъсали автомобили в преспите очакват помощ повече от 20 часа.

Най-усложнена е обстановката в община Стралджа, където проходим е само пътят Стралджа - Зимница - Ямбол. В близост до село Саранско няколко автомобила от вчера са в преспите. Достъпът до тях е невъзможен и в момента се очакват верижни машини. На място е областният управител Димитър Иванов, който заяви, че състоянието на пътниците е добро.

На територията на община Тунджа третокласната пътна мрежа не е разчистена, но няма бедстващи населени места. В община Болярово повечето пътища са проходими при зимни условия, ограничено остава движението през Стефан Караджово за Бургас. Без ток в областта са 10 села, по всички аварии се работи.

За превозни средства до 12 тона вече са отворени Айтоският, Ришкият и Обзорският проход.

Започна поетапното пропускане на струпалите се в Прохода на републиката над стотина ТИР-а, предаде кореспондетът на БНР.  Повече от 18 часа шофьори чакаха разчистването. Само до Килифарево има спрени около 100 тира, които изчакват, обясни областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев.  БЧК и Пожарната раздаваха на изнервените и намръзнали тираджии храна и топли напитки. 

Отпадат ограниченията по отсечките Видин - София, Перник - Кюстендил - Нова Загора - Гурково за всички превозни средства и от Силистра до границата с област Шумен и с област Добрич, както и в посока София, по пътя Велико Търново - Коритна и Плевен - Ботевград. По пътя Русе - Силистра се движат само леките автомобили, задължително с вериги за товарните, в посока от Русе до Бяла. 

Жълт код важи за днес в седем области на Източна България, където се очакват нови снеговалежи и силен вятър. За утре не се очаква усложняване на метеорологичната обстановка и няма издадени предупредителни кодове за опасно време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Движението в областите Варна, Добрич и Силистра е спряно заради снегонавяването

Движението в областите Варна, Добрич и Силистра е спряно заради снегонавяването. Движението в участъка Шумен – Варна на АМ "Хемус" е възстановено за автомобили до 3,5 т. Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона в участъка Ботевград –..

обновено на 11.01.17 в 09:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел присъства на пленарна сесия в Европейския парламент в Страсбург, Франция, 7 октомври 2024 г.

Дебат в Европейския парламент, посветен на годишнината от атаката на "Хамас" в Израел

"Израел няма друг избор" - тази теза бе поддържана от повечето евродепутати по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на годишнината от терористичната атака на "Хамас" срещу държавата и последвалите военни операции на Израел в Газа и..

публикувано на 07.10.24 в 22:20
Станислав Стоянов

Станислав Стоянов в ЕП: Шенгенското пространство трябва да бъде реформирано

"Шенгенското пространство е в тежка криза и не отговаря на нуждите по отношение на сигурността", каза евродепутатът Станислав Стоянов от групата "Европа на суверенните нации" по време на дебат в Европейския парламент.  "Шенгенското споразумение трябва да..

публикувано на 07.10.24 в 22:09
Снимката е илюстративна, архив.

Над 40 ранени при катастрофа с училищен автобус в Северна Ирландия

Повече от 40 души са ранени при катастрофа на двуетажен училищен автобус в Северна Ирландия. Инцидентът е станал в графство Даун, където двуетажният автобус се е преобърнал. На място веднага са пристигнали полицейски коли, линейки и пожарни. По-голяма..

публикувано на 07.10.24 в 21:48
Илва Йохансон

Еврокомисар Йохансон отправи призив да бъде одобрено пълноправно членство на София и Букурещ в Шенген

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отправи призив към министрите на вътрешните работи да вземат решение в полза на пълноправното членство на България и Румъния в Шенген. Тя каза това по време на дебат в Европейския парламент, посветен..

публикувано на 07.10.24 в 21:44
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

И израелското правителство, и "Хамас" обявиха решително, че ще продължат войната

С възпоменателни церемонии, бдения и протести светът отбеляза днес една година от нападението на палестинската групировка "Хамас" в Израел, наречено "Потопът на Ал Акса", при което бяха убити близо 1200 души, а 250 бяха отвлечени. Светът отбелязва с..

публикувано на 07.10.24 в 21:37
Министърът на земеделието д-р Георги Тахов (на снимката) е уверил, че земеделските стопани ще получат цялата предвидена държавна помощ от 325 млн. лева

Земеделските производители остават в протестна готовност, чакат среща с министър Петкова

Заради забавените плащания по втория транш от т.нар. украинска помощ, земеделските производители запазват готовността си за протести. Правителството отпусна 200 млн. лв. от договорените средства, но остават още 125 млн. лв., за които има към момента..

публикувано на 07.10.24 в 20:34

Възпоменатална церемония в софийската синагога за годишнината от нападението на "Хамас" срещу Израел

С възпоменателна церемония в централната софийска синагога и призиви за мир беше отбелязана първата годинина от терористичната атака на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел. Инициативата е на организацията на евреите в България "Шалом" и..

обновено на 07.10.24 в 20:28