Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП гласува правила, улесняващи граничните проверки на пътници от страни извън ЕС

Снимка: europarl.europa.eu

Европейският парламент гласува правила, които улесняват граничните проверки на пътници от страни извън Европейския съюз. Новата система, наричана "вход-изход", предвижда замяната на подпечатването на паспорти с електронна регистрация на данни за гражданите на други държави, които влизат или излизат от зоната на Шенген. Евродепутатът от ЕНП Емил Радев подчерта необходимостта от тези правила:

Считам за голям успех факта, че новата система ще бъде ефективно използвана на българска територия при липсата на пълноправно членство на страната в Шенген. Включването на България в географския обхват на системата, въвеждането на единно калкулиране на разрешения престой на територията на целия Европейски съюз, а не само в шенгенското пространство, и получаването на пасивен достъп до визовата информационна система ще допринесат към повишаване на сигурността на всички европейски граждани.

Депутатът от ЕНП и докладчик по темата Агустин Диас де Мера заяви, че властите ще могат да използват данните в системата, за да проверяват информацията, което пък ще ускори отправянето на предупреждения. Ще бъде по-лесно да предотвратим атаки като тази на коледния пазар в Берлин, когато открихме след нападението, че извършителят е използвал 15 различни самоличности, уточни той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хасан Насрала, лидер на

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е убит

Лидерът на терористичната организация "Хизбула" е бил убит при вчерашната атака в Бейрут. Това съобщиха от израелската армия, предадoха The times of Israel и АФП.  Очаквайте подробности!

публикувано на 28.09.24 в 11:08

Асаф Орион: Когато войната вече се е разгоряла, е твърде късно да я избегнем

Днешният конфликт между Израел и Хизбула тлее твърде отдавна - още отпреди 18 години. През това време заплахата е била генерирана системно, но не са били взети необходимите мерки. Днес са нужни колективни решения за прекъсване на логистичните вериги, които водят от Иран вече не само към различни "горещи" части на Близкия изток, но и към Източна..

публикувано на 28.09.24 в 10:44
На 14 октомври 2022 година активистки на организацията заляха картина на Ван Гог от 1888 година в националната галерия в Лондон

Протестна акция: Климатични активисти заляха със супа картини на Ван Гог

Трима активисти на "Just Stop Oil" хвърлиха супа върху две от картините на ван Гог в Националната галерия в Лондон само часове след като други двама членове на протестното движение бяха вкарани в затвора за същия инцидент през 2022 година. Тримата активисти изпразниха съдържанието на кутии с доматена супа "Хайнц" върху две от картините със..

публикувано на 28.09.24 в 10:35
Жена минава покрай транспарант с надпис

Миодраг Миличевич: Белград изгуби всички механизми за влияние върху политическите процеси в Косово

Присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, ако въобще един ден се стигне до такова, ще опре до признаването от Белград на едностранно обявената през 2008 година независимост на бившата сръбска покрайнина Косово. И понеже това изглежда "кауза пер дута" за косовските албанци, включително защото 5 страни от Европейския съюз се страхуват за..

публикувано на 28.09.24 в 10:25

МВнР призовава българите да не пътуват до Ливан

Българското Министерството на външните работи призовава българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната. Призивът е във връзка "със сериозната ескалация на военните действия в Ливан през последните часове". Британското външно министерство също призова гражданите..

публикувано на 28.09.24 в 10:23

Правителството: Не сме страна по договора за наем на помещение за съхранение на машините за гласуване

Правителството не е страна по договора за наемане на помещение за съхраняване на машините за гласуване. С тази позиция излязоха тази сутрин от кабинета "Главчев", след като снощи от Централната избирателна комисия през медии заявиха, че на първи октомври изтича договорът с фирмата, която стопанисва склада за съхранение на устройствата и няма..

публикувано на 28.09.24 в 10:08
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: В отношенията ни с РСМ няма място за посредник

Решението е добро за Албания, не е добро за Северна Македония.  В България нямаме основание за потриване на ръце . Това мнение изрази пред БНР Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, след като ЕС раздели двете държави по пътя им към еврочленство. ЕС с единодушно решение: Започват преговори с Албания за членство в..

публикувано на 28.09.24 в 09:58