Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Банско и околните населени места протестират с искане за изграждане на втори лифт в курорта

| обновено на 28.12.17 в 12:17
В 10 ч. протестиращите, водени от кметовете на курортния град и на Симитли блокираха за 20 минути Е-79 при разклона за Банско
Снимка: БГНЕС


Жители на Банско и околните населени места излязоха на протест с искане да се изгради втори кабинков лифт в курорта. В началото на протеста около 500 души, които се събраха пред спортния комплекс в Симитли, се отправиха с плакати и със знамена към главния път Е-79, за да затворят движението. За около 20 минути – от 10 до 10.20 часа те блокираха пътя в участъка при Симитли. В момента движението в района се извършва нормално и няма задръствания. 


Протестиращите носеха плакати, на които пише: "Народът на Банско срещу зеления рекет", "Последна година без втора кабинка", "Искаме бъдеще за децата си". Участници в протеста коментираха пред "Хоризонт":

Тук, в Банско, хората казват, че не те започват тази война, но те ще решат кога тя ще приключи, а тя ще приключи тогава, когато се реши въпросът с лифта.
Просто е безумно чакането на опашките. Хората чакат по два, по три часа.
Един нов лифт, който е най-екологичният начин да стигат хората до планината.

В протеста се включиха кметове от областта, както и депутати от Благоевградския избирателен район. Кметът на Банско Георги Икономов подчерта:  
Тук сме застанали хора, подкрепени от 14-те кмета на цялата Благоевградска област.

В предаването "Преди всички" Димитър Русков – председател на сдружението "Бъдеще за община Банско", организатор на протеста, уточни:БГНЕС
Правим мълчалив протест. Очакваме, че правителството ще се вслуша в нашите искания и в нашите предложения и днес ще имаме положително решение за развитието на ски зона "Банско". Не само сдружение "Бъдеще за Банско", а и всички неправителствени организации в Банско и в района подкрепят нашите протести. Освен това всички кметове на област Благоевград са подписали декларация, че застават зад исканията на хората от Банско. Ако отново не се вземе това решение, ще продължим с нашите протести и може  би ще се обърнем към Европа. Това означава затваряне на европейски граници. Независимо какво е, но трябва да има решение.


Междувременно екоактивисти, които са против изграждането на втори лифт в Банско, се събраха на протест пред Министерския съвет. Те се опасяват, че разширяването на концесията в Национален парк "Пирин" ще навреди на природата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протест в защита на национален парк Пирин се проведе пред сградата на Министерския съвет

Природозащитници протестираха пред МС срещу плановете за изграждане на втори лифт в Банско

Близо два часа природозащитници протестираха пред Министерския съвет срещу плановете за изграждане на втори лифт в Банско. Те  се опасяват, че разширяването на концесията в Националния парк "Пирин" ще навреди на природата . Протестиращите носеха..

обновено на 28.12.17 в 13:03
Нено Димов

Нено Димов внесе в МС предложението за промени в Плана за управление на парк "Пирин"

Министърът на околната среда и водите Нено Димов  внесе на заседанието на Министерския съвет предложението да се разгледат промени в Плана за управление на Националния парк "Пирин". Точката отсъстваше в предварително обявения дневен ред.  По..

обновено на 28.12.17 в 12:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кола се преобърна край АМ "Струма", загина жена

Колона от автомобили се образува в участъка на магистрала "Струма" при отклонението за Кочериново. Лек автомобил, който е пътувал в посока София, се е ударил в мантинелата и се преобърнал. Загинала е шофьорката на автомобила, съобщи за Радио..

публикувано на 06.07.24 в 13:59

БДЗП регистрира първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд

Българско дружество за защита на птиците регистрира първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд. Това е вторият подобен случай в Европа и се смята за успех при  възстановяването на най-застрашения  вид на Балканския полуостров...

публикувано на 06.07.24 в 13:40
Част от участниците в

Вернисаж на три детски изложби в Плевен

В Плевен вернисаж на три детски изложби привлече вниманието на любителите на изящното изкуство.  В ХГ "Илия Бешков" показаха рисунки на деца, създадени по време на заниманията "Музеят е муза" както и на ученици от Българското училище в град Екс..

публикувано на 06.07.24 в 13:30
Диян Стаматов

Училищни директори: Има недостиг на учители по математика и физика

За недостиг на  учители по математика и физика алармират директори на училища. Тенденцията е от последните 3-4 години, а освен учители по математика и физика, липсват преподаватели и по химия и биология. Диян Стаматов - директор на 119..

публикувано на 06.07.24 в 13:30
Одеса, февруари 2024 г.

Одеса и Одеска област подложени на нападение с балистични ракети

Одеса и Одеска област бяха подложени на нападение с балистични ракети. Силни експлозии се чуват в града, предават местните канали на приложението Telegram. Въздушна тревога беше обявена в 11:32 часа, а взривове се чуха минути след това в 11:37..

публикувано на 06.07.24 в 13:07
Формацията на Марин льо Пен е фаворит според проучванията

Франция се готви за съдбовен балотаж на предсрочните парламентарни избори

Франция се готви за съдбовния балотаж на предсрочните парламентарни избори, след като миналата неделя крайната десница убедително поведе на първия тур. Остават броени часове за размисъл за френските избиратели, преди да се отправят към урните в..

публикувано на 06.07.24 в 12:45
Германски войници по време на учение.

Ген. Ерхард Бюлер: И дума не може да става за връщане към казармата от времето на Студената война

Година след руското нахлуване в Украйна през 2022 НАТО взе решение на срещата на върха във Вилнюс за увеличаване на разходите за отбрана и за укрепване на източния фланг. Има планове - а вероятно и график - за надграждането на многонационалните бойни..

публикувано на 06.07.24 в 12:37