Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лидове новини": "Уникредит Булбанк", ПИБ и Българската банка за развитие имат участие в сделката за ЧЕЗ

От споменатите банки не потвърдиха информацията

| обновено на 27.02.18 в 16:08
Гинка Върбакова, собственик на "Инерком"
Снимка: БГНЕС

Чешкото издание "Лидове новини" твърди, че "Уникредит Булбанк", Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Българската банка за развитие имат участие в сделката по закупуването на активите на ЧЕЗ в България.

Две от българските банки са обещали отпускане на кредит на дружеството "Инерком - България", което бе избрано да закупи активите на ЧЕЗ - България, съобщава "Лидове новини". Една от тях обещава да финансира фирмата на Гинка Върбакова, създадена специално за сделката с чешкия енергиен гигант ЧЕЗ, със 180 милиона евро, а другата - с 80 милиона евро.

В публикацията се уточнява още, че другата българска банка ще поеме ангажимент за рефинансиране на съществуващи вече заеми на дружеството от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Редакторът Зорница Близнашка разговаря с директора на медийната група на "Лидове новини" Веселин Вачков:

В най-общи линии има три източника, единият са собствени средства на фирмата, след това са две офшорни фирми, за тях писахме вчера, и след това вървят банките или кредитите, обещаните кредити от две банки и още една, която би трябвало да вземе кредита, който в момента ЧЕЗ има от ЕБВР (Европейската банка за възстановяване и развитие - бел. ред.).
А кои са двете банки, за които споменавате, частни банки?
Двете частни банки са "Уникредит Булбанк" и Първа инвестиционна банка. Кредитът от "Уникредит Булбанк" би трябвало да бъде 180 милиона евро, от Първа инвестиционна банка - 80 милиона. Последната информация всъщност ни я потвърди дори и ЧЕЗ, имаме изказване на говорителя на ЧЕЗ, говоря за Българската банка за развитие, че в ЧЕЗ има писмо, което потвърждава този интерес за рефинансиране. Днешното издание на "Лидове новини" публикува интервю с Андрей Бабиш, чешкият премиер. В най-общи линии той казва, че е шокиран от това, което се е случило в България, от информациите, които излизат, и че ще иска обяснение от ръководството на ЧЕЗ.

"Хоризонт" потърси коментар и от трите банки, споменати в разследването на чешкото издание. От "Уникредит" заявиха, че не коментират търговски взаимоотношения - без нито да потвърдят, нито да отрекат дали изобщо са работили по сделката с ЧЕЗ. Българската банка за развитие още в неделя излезе с официална позиция, че няма отношение към сделката нито като финансираща институция, нито като гарант. Тази позиция бе препотвърдена и днес.

Първа инвестиционна банка не е поемала ангажимент към финансиране на сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ от "Инерком", съобщиха за "Хоризонт" от банката. Отговорът на банката дойде след запитване дали публикациите в чешкото издание "Лидове новини" за участие на банката в сделката отговарят на истината.

Вчера в подробен материал за сделката с българската компания, "Лидове новини" съобщи, че "Инерком - България" е предложила комбинирано финансиране от три източника, като в това число собствени активи, банкови гаранции и офшорни компании. Тогава
в предаването ни "Преди всички" Веселин Вачков от "Лидове новини" уточни, че голяма част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс"

По-късно от "Инерком - България" отхвърлиха тази информация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Александър Сиди

Ал. Сиди: Държавата е загубила ходовете си за ЧЕЗ още през 2005-а

Държавата е загубила всички свои ходове още през 2005 година, когато е продала българското електроразпределително дружество ЧЕЗ на друга държава, което е уникален случай в световната история. Това коментира в предаването "Преди всички"  Александър Сиди..

публикувано на 27.02.18 в 08:26

В. Вачков, "Лидове новини": Почти 1/2 от сделката за ЧЕЗ в България е финансирана с кредити от офшорни фирми

Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми. Това заяви в ефира на "Хоризонт" Веселин Вачков ,  директор на чешкото издание "Лидове новини", което  днес излиза с подробен..

публикувано на 26.02.18 в 08:20

Мартин Димитров: Най-важна роля в сделката за ЧЕЗ има КЗК

Абсурдно е да се изгради АЕЦ „Белене“ с европейски средства. Това каза в интервю за предаването „12+3“ енергийният експерт Мартин Димитров . Мисля, че хората, които са лансирали тази идея, напълно осъзнават, че тя не може да бъде..

обновено на 27.02.18 в 13:46

От ПИБ съобщиха, че нямат ангажименти към сделката за ЧЕЗ, от "Уникредит" отказаха информация

От Първа инвестиционна банка съобщиха за "Хоризонт", че банката не е поемала ангажимент към финансиране на сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ в България от дружеството "Инерком". Отговорът дойде след запитване - дали публикациите в чешкото издание..

публикувано на 27.02.18 в 14:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейвид Лами

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“.  Дейвид Лами отправи този призив по..

публикувано на 20.09.24 в 00:10

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм"...

публикувано на 19.09.24 в 19:26