Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 74 загинали от пожарите в Гърция, в Атика е обявено бедствено положение

Правителството обяви 3-дневен траур, еврокомисарят за управление на кризи и хуманитарна помощ отива в Атина

| обновено на 24.07.18 в 18:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви тридневен траур за десетките жертви на горските пожари в района на Атина, предаде Асошиейтед прес.

Броят на загиналите вследствие на пожарите, разразили се в понеделник, e най-малко 74 души, предаде Ройтерс, цитирайки официален представител на гръцката пожарна служба. Поне 187 са ранените, а броят на изчезналите лица е неясен. 

Спасителни екипи продължават търсенето на оцелели сред останките от изгорели сгради, а бреговата охрана - в морето. Много хора са избягали към брега, а някои са навлезли с плуване в морето, за да се спасят от облаците дим.

Правителството осигури средства за незабавно обезщетение на пострадалите. Много хора изгубиха цялото си имущество. В област Атика е обявено извънредно положение. На място е осигурено снабдяване с вода и храна, постоянно има и лекарски екипи.

Ципрас призова всички граждани "да обединят силите си" и благодари на спасителните екипи.

Атина получи международна подкрепа с готовност за помощ. Сред страните е и България, отбелязват местните медии.

Прокуратурата започна разследване за причините за пожара. Предполага се, че е имало умисъл. За 24 часа в Гърция се активизираха 47 горски пожара.

Еврокомисарят за управление на кризи и хуманитарна помощ Христос Стелианидис ще замине за Атина по-късно днес, съобщи говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изпратил писмо до премиера на Ципрас, в което заявява, че Комисията стои рамо до рамо с гръцкия народ в този труден момент:

"Председателят помоли комисарят за управление на кризи и хуманитарна помощ Христос Стилианидис да осъществи незабавен контакт с гръцките цивилни власти и комисарят ще замине за Атина по-късно днес. Механизмът за гражданска защита бе задействан за Гърция, а също така и за Латвия и Швеция, където също има горски пожари".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов в телефонен разговор с Ципрас: Готови сме да помогнем

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас . “Изразяваме най-дълбоко съчувствие към пострадалите и близките на загиналите в огнената стихия, обхванала Гърция . С тревога и болка приехме..

обновено на 24.07.18 в 12:55
Горяща къща в курортното градче Мати, североизточно от Атина.

Над 54 са вече загиналите от горските пожари около Атина

Расте броят на загиналите при пожарите в околностите на гръцката столица Атина. Жертвите на стихията станаха 54 след откриването на още 26 тела във вила в курортното градче Мати, съобщи Червеният кръст. Сред загиналите има деца, ранените са..

обновено на 24.07.18 в 09:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мая Санду

Първи резултати: 50% от молдовците гласували "за" на референдума за членство на страната в ЕС

Половината от молдовците са гласували с "Да" на референдума в неделя за стремежите на страната за членство в ЕС, показват първите резултати, поставяйки малката държава, разкъсана между Изтока и Запада, по пътя към присъединяване към единния пазар..

публикувано на 21.10.24 в 08:01

Ралица Трифонова: Израел не може твърде дълго да издържи война на няколко фронта

Израел не може твърде дълго да издържи война на няколко фронта , заяви пред БНР арабистът Ралица Трифонова. Тя изброи фронтовете, на които страната воюва и каза: " Не мисля, че Израел е в позиция, която може да продължи твърде дълго. Въпросът е..

публикувано на 21.10.24 в 07:53
Избори за кмет в самоковското село Ковачевци, 20 октомври 2024 г.

Слаба активност на частичните местни избори в 16 населени места

Частични местни избори се проведоха в неделя в 16 места в страната - при сравнително слаба избирателна активност. Във Варна ще има втори тур на изборите за кмет и в двата района - "Одесос" и "Приморски". Балотаж на изборите за районни..

публикувано на 21.10.24 в 07:45

Христо Христов запазва поста си след частичния вот за кмет на село Бистрица

Избраният миналата година кмет на дупнишкото село Бистрица Христо Христов печели частичния вот, обявиха от Общинската избирателна комисия. Той беше единствен кандидат. Гласували са 444-ма от 1257 с право на глас, или 35,32% от избирателите...

публикувано на 21.10.24 в 07:37
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Израелски удари по филиали на финансова институция, свързана с "Хизбула"

Израел е нанесъл няколко удара по филиали на финансова институция, свързана с "Хизбула". Израелски удари е имало и в района на международното летище в Бейрут "Рафик Харири". Стотици жители на ливанската столица са напуснали домовете си късно..

публикувано на 21.10.24 в 07:31
Прелялата река Ламоне в Емилия-Романя, 19 септември 2024 г.

Наводнения взеха жертва в италианската област Емилия-Романя

Италианските власти съобщиха за поне една жертва на наводненията в областта Емилия-Романя. Тялото на 20-годишен мъж е било намерено в района на Пианоро край Болоня. Мъжът е обявен за изчезнал, след като колата му е била отнесена от придошлите..

публикувано на 21.10.24 в 07:20

Андон Андонов е избран за кмет на свиленградското село Студена

Андон Андонов е избран за кмет на свиленградското село Студена. Той получава 144 гласа. За най-близкия му съперник - Петко Пачов, са гласували 57 души.  Изборният ден премина без подадени сигнали за нарушения. Активността е 65,32 процента -..

публикувано на 21.10.24 в 06:57