Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова отново ще искат по-леки мерки

Снимка: БГНЕС

Подсъдимите за корупция Десислава Иванчева и Биляна Петрова с пореден опит да излязат от ареста. Дали този път ще успеят – ще стане ясно в сряда, когато съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов ще се произнесе по молбите на отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова за по-лека мярка за неотклонение.

Хинов вече два пъти постановява "домашен арест" на Иванчева и Петрова. С различна скорост и двете определения бяха отменени от Апелативния спецсъд. Основен мотив на съдията, който гледа корупционното дело по същество, беше, че двете са в лошо здравословно състояние, а това им пречи активно да участват в процеса. Апелативните съдии не приеха това. 
Според адвоката на Иванчева Димитър Марковски прокуратурата проява двоен стандарт спрямо третия подсъдим в корупционната афера - бившият районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, който успя за няколко дни да смени килията с домашен арест.
С разпит на свидетели в Специализирания наказателен съд продължава делото, в което те са подсъдими за искане на подкуп. В съдебната залата прозвучаха подробности за подкупа и около начина, по който е започнало самото разследване, като прокуратурата призова служител на ДАНС, който в момента е част от Комисията за антикорупция. Той се казва Деньо Денев и е всъщност човекът, който пръв се среща с Александър Ваклин, след като Ваклин му се оплаква, че в продължение на шест месеца абсолютно без отговор остава финализирането на процедурата по публикуване на съобщение за инвестиционните му намерения. Деньо Денев обаче каза нещо много интересно - че изобщо преди Ваклин да се появи в схемата, прокуратурата е работила по линията да се търсят корупционни практики в Община Младост. Той не можа да обясни дали става дума за конкретни сигнали, но така или иначе това е било спуснато като указание и са се търсили хора, които могат да дадат достоверна информация, включително да станат част от схемата, какъвто е случаят с Александър Ваклин.

Разпитът беше доста нервен и задълбочен от страна на адвокатите, които по-скоро целяха да изкарат наяве схемата, по която са действали прокуратурата и Комисията за антикорупция, но имаше доста емоционален момент около признание на Биляна Петрова. Тя го е правила и преди, макар и не с такава категоричност. Тя заяви в съдебната зала, разплаквайки се, че всъщност Деньо Денев я е принуждавал да лъжесвидетелства, т. е., да свидетелства срещу Десислава Иванчева.

В следващите заседания предстои да продължи слушането на специалните разузнавателни средства.

Това, което обаче се очертава в това дело, е дали има двоен стандарт по отношение на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. За такъв двоен стандарт вече говори открито защитата, още повече че той пролича около пускането от ареста на тримата.

Адвокат Димитър Марковски и прокурор Илиян Рангелов направиха по-общ коментар около мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова:

„Според мен съдия Хинов си има собствено вътрешно убеждение, не че защитавам който и да било в тази история, но е ставало въпрос делото да се придвижи незабавно с оглед особеното искане на прокуратурата. По-скоро тук не е трябвало Апелативният съд да отговори дежурно в деня, а е трябвало да изчака този срок, в който да може да си ги пуснат жените и тук ще използвам случая да питате прокуратурата защо г-н Дюлгеров между двете мерки не му беше пуснато такова искане за спиране на незабавното изпълнение на съдия Хинов, а това се случва точно с Петрова и Иванчева.“

Илиян Рангелов обясни:

„Това е въпрос на преценка. Както виждате оспорихме едното решение, оспорихме и другото, и двете решения имат едно и също решение. Защото нямаше тези основания, които ги имаше при другите две подсъдими, т. е., опасността да се извърши престъпление или да се повлияе за разкриване на обективната истина.“ 

Следващото заседание по делото по същество ще е на 8 януари, когато по искане на защитата на Десислава Иванчева и Биляна Петрова отново ще бъде разпитан основният прокурорски свидетел - строителният предприемач Александър Ваклин. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израел и САЩ изпращат делегации в Египет за преговори за примирие в Газа

Израел и Съединените щати се очаква да изпратят делегации в Египет, за да обсъдят евентуалното прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на информация на египетската телевизия "Ал Кахера Нюз", която цитира високопоставен египетски представител, според когото страната му води разговори с групировката..

публикувано на 07.07.24 в 08:16
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев

Украинският президент Володимир Зеленски обяви новата военноморска стратегия на страната на фона на продължаващите руски удари срещу населени места и енергийна инфраструктура. Украйна има план за неутрализация на руското влияние в западната акватория на Черно море с нова национална военноморска стратегия, обяви президентът на страната..

публикувано на 07.07.24 в 08:12
Андрей Бабиш, Херберт Кикъл и Виктор Орбан обявяват създаването на

"Патриоти за Европа" ще има евродепутати от нужните за политическа група 7 държави

Белгийската крайнодясна партия "Вламс беланг" съобщи днес, че се присъединява към бъдещата нова група в Европейския парламент "Патриоти за Европа", създадена наскоро от унгарския премиер Виктор Орбан, чешкия ескпремиер Андрей Бабиш и лидерът на австрийската крайна десница Херберт Кикъл. С това общо в групата се включват евродепутати от седем държави..

публикувано на 07.07.24 в 08:04

Заседания на ръководните органи на ПП и ДСБ

Две от формациите в коалицията ПП-ДБ провеждат заседания на ръководните си органи. Националният съвет на "Продължаваме промяната" се събира днес, за да обсъди изборните резултати, предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат. От вчера заседава и Изпълнителният съвет на ДСБ. В края на юни Националният съвет на третата партия в..

публикувано на 07.07.24 в 07:50
Мъж преминава покрай предизборни плакати с лика на лидерите на крайната десница Марин льо Пен и Жордан Бардела край Париж, 29 юни 2024 г.

Французите гласуват на втори тур за Национално събрание

Франция прави исторически избор с гласуването на днешния балотаж на предсрочните избори за Национално събрание, които могат да доведат на власт крайната десница. Националистите поведоха решително на първия тур миналата неделя. Французите се отправят отново към урните и избирателната им активност може да стигне нов рекорд според последните..

публикувано на 07.07.24 в 07:42
Участници във вчерашната среща разпространиха след разговора снимка с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Неофициално: Предстои среща между Доган и Пеевски

По неофициална информация днес предстои среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски и депутатите, подкрепили проектокабинета "Желязков". Вчера на среща на депутати от партията с Ахмед Доган в лятната му резиденция в парк "Росенец" беше решено да се възстанови нормалното функциониране на ДПС като се..

публикувано на 07.07.24 в 07:28

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47