Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуация на островите Ява и Сулавеси, жертвите на цунамито са близо 400

| обновено на 24.12.18 в 14:48
Жертвите на цунамито в Индонезия са над 280
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Масови евакуации са предприети по крайбрежието на индонезийските острови Ява и Суматра, които бяха залети вчера от внезапна вълна цунами. Агенция Ройтерс съобщава за 12 000 местни жители, принудени да напуснат домовете си.

По последни данни жертвите на бедствието са 373, ранени са над 1000 души, десетки остават в неизвестност. Спасителите използват дронове и кучета, за да издирват оцелели.

Очаква се броят на загиналите да нараства с постъпването на нова информация от засегнатите райони.

Изригването на вулкан, а не земетресение е причина за вълната цунами в Индонезия, съобщиха от агенцията по метеорология, климатология и геофизика на страната.

За най-тежко пострадал засега се смята район на западния бряг на остров Ява, но спасителните екипи все още не могат да достигнат до всички засегнати места, защото пътищата към тях са блокирани. Напълно унищожени са около 100 км крайбрежна ивица.

Системата за предупреждение в Индонезия разпознава само потенциални вълни цунами, предизвикани от земетресения, а не такива, които са в резултат от подводни земни свличания или вулканични изригвания. Това се посочва като причина да не е било издадено предупреждение за опасност в засегнатите райони.

Това е второто опустошително цунами в Индонезия за тази година. През септември на остров Сулавеси загинаха над 2000 души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Стотици сгради са разрушени от приливната вълна, заляла тази нощ бреговете на Зондския пролив.

281 души достигна броят на жертвите на цунами в Индонезия

Най-малко 281 души са загинали, над 1000 са ранени, а десетки са в неизвестност след опустошителната вълна цунами, която заля бреговете на индонезийските острови Суматра и Ява. Бедствието беше предшествано от изригване на вулкана Анак Кракатау. Смята се, че..

обновено на 24.12.18 в 05:06
Япония земетресение цунами

Посолството на Република България в Джакарта информира, че няма данни за пострадали български граждани след цунамито

По информация на посолството на Република България в Джакарта, няма данни за пострадали български граждани в резултат на цунамито, регистрирано на 22 декември в Зондския пролив между островите Ява и Суматра. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР...

публикувано на 23.12.18 в 13:50

Цунами в Индонезия отне живота на десетки хора

Вълна цунами отне живота на най-малко 43 души и рани над 580 в южната част на индонезийския остров Суматра, съобщиха световните агенции, които се позоваха на информация от местните спасителни служби. Огромната вълна е заляла плажовете около Зондския..

публикувано на 23.12.18 в 06:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Газа, 14.04.2024 г.

Израелски военни са открили останките на трима заложници, отвлечени от "Хамас" в Ивицата Газа

Израелските военни обявиха, че са открили тленните останки на трима от заложниците, отвлечени от групировката "Хамас" в Ивицата Газа. Смята се, че те са били убити още при нападението в южен Израел на 7 октомври. Израелският военен говорител..

публикувано на 18.05.24 в 08:15

Започва Габровският фестивал

Днес е Габровският карнавал. Жителите на града се маскират и режат опашката на бутафорната котка, символ на столицата на смеха. 74 са забавните епизоди в пъстрото карнавално шествие, което потегля по централните улици на Габрово в 18 часа. Първи в..

публикувано на 18.05.24 в 08:07

За шеста поредна година: БЧК - Ловеч учи деца на "Първи стъпки в риболова"

БЧК - Ловеч организира за шеста поредна година инициативата "Първи стъпки в риболова" и Ден на водното спасяване. Днес от 8:30 часа на язовир "Ливадето" край ловешкото село Владиня деца ще участват в състезание по риболов и демонстрации по водно..

публикувано на 18.05.24 в 07:59

Над 40 участници в Националните спортни игри за трансплантирани, домакин е Югозападният университет

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на  Националните спортни игри за трансплантирани, които се провеждат по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Над 40 са участниците, а в отборите отново се включват и..

публикувано на 18.05.24 в 07:48

Близо 700 ученици се включват в инициативата "Спортувай с президента"

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития се очаква да вземе участие държавният глава Румен Радев...

публикувано на 18.05.24 в 07:42

Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни..

публикувано на 18.05.24 в 07:38

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша,..

публикувано на 18.05.24 в 06:30