Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нено Димов: Българският участък на река Драговищица не е замърсен

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Кюстендил Петър Паунов
Снимка: БГНЕС

Българският участък от сръбската река Драговищица не е замърсен с тежки метали. Това показват последното замерване, извършено на 15 декември тази година, съобщи днес министърът на околната среда и водите Нено Димов.

В сряда около 50 души от населения с българи Босилеград в Сърбия излязоха на протест в центъра на града, за да изразят недоволството си от замърсяването на почвата и водите в района.

Министър Димов допълни, че от две години насам се правят ежемесечни изследвания на повече от 50 показателя за качеството на водата.

Последните данни от замерването сочат, че в българския участък от реката няма завишение на нормите на олово, кармий, никел, цинк и живак. Направени са и две извънредни замервания на арсен, цинк, мед, желязо и манган, които също са под нормите, съобщи министър Нено Димов.

Българи от сръбския Босилеград от дълго време алармират, че водата в града им е замърсена с тежки метали заради миннодобивната дейност в района, а това, според тях, е предпоставка за появата на онкологични заболявания.

Министър Нено Димов съобщи, че въпросът вече е поставен на европейско ниво. Комисарят по околна среда Кармен Овела е поела ангажимента да повдигне въпроса пред сръбската държава в рамките на политическия дебат Европейски съюз-Сърбия, който ще се проведе през март 2019 г.

Междувременно българското правителство очаква отговор на изпратените през ноември две писма до сръбския министър на околната среда. Запитванията са относно качеството на водите в Западните покрайнини и развитието на проекта за извличане на мед и цинк от полиметалните руди.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Двете мини за олово-цинкова руда и мед в селата Караманица и Мусул изливат отпадъчни води с тежки метали в притоците на Драговищица, която се влива в река Струма.

Първи екопротест на жители на Босилеград

Около 50 души участваха в първия екопротест в центъра на Босилеград днес следобеда под наслов "Загубим ли природата, губим всичко”, казаха наши сънародници в сръбската община. Организатори са от сдружение „ЕКО-БИО-ПРАВДА” и сдружение „ГЛАС” в града...

обновено на 26.12.18 в 16:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ден за високопоставени гости на командно-щабното учение на Многонационалната бойна група на НАТО в България, с рамкова държава Италия ще се проведе на учебен полигон „Ново село

Главчев: Противодействахме на купения вот, партиите да положат усилия за редовен кабинет

Премиерът Димитър Главчев обяви, че служебното правителство се е справило с купения вот. Това той обяви на полигона "Ново село" по време на учебно-щабни демонстрации на Многонационалната бойна група, с рамкова държава Италия. Като пример за..

публикувано на 28.10.24 в 11:56
Георги Харизанов

Георги Харизанов: Единственият вариант за правителство, което да има обществен авторитет, е с първите две сили

Единственият вариант за правителство, което да има някакъв обществен авторитет и у нас, и в чужбина, както и някакъв кредит на доверие, е с участието на първите две политически сили. Това заяви пред БНР анализаторът Георги Харизанов. "Третият..

публикувано на 28.10.24 в 11:55

Бизнесът е против мярката на 3 месеца да отчита дълготрайните си материални активи и запаси

Бизнесът се противопоставя на мярката на всеки три месеца да отчита дълготрайните си материални активи и запаси. Това стана ясно на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което се обсъждат промените в данъчното..

публикувано на 28.10.24 в 11:46
Сергей Скрипал

Антитерористичен шеф сметнал отравянето на Скрипал за "акт на война"

Ръководителят на отдела за борба с тероризма по време на отравянето с "Новичок" на семейство Скрипал в Обединеното кралство описа как първоначално е сметнал случилото се за "акт на война" заради безразсъдното използване на толкова отровно вещество на..

публикувано на 28.10.24 в 11:43
Делян Пеевски

"ДПС-Ново начало" е втора сила в област Благоевград, разликата с ГЕРБ е над 11%

Коалицията на Делян Пеевски "ДПС-Ново начало“ е втора политическа сила в област Благоевград, но разликата с ГЕРБ е над 11 процента. Това показват данните при 100 процента обработени протоколи от проведените вчера извънредните парламентарни избори...

публикувано на 28.10.24 в 11:30
Десислава Йонкова - председател РИК-Велико Търново

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила във Велико Търново

В област Велико Търново ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 27% от гласовете. Втори са "Възраждане" със 17 %, а на трето място е "ДПС-Ново начало",  при 100 % обработени резултати. 35,38% е окончателната избирателна активност във Великотърновска..

публикувано на 28.10.24 в 11:25
проф. Костадин Ангерлов и Димитър Николов

Димитър Николов отново пренареди листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново

Директорът на бившата медийна група на Делян Певски Димитър Николов за седми път пренареди листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново. От политическите формации в областта най-много са увеличили подкрепата си от партия "Има такъв народ", като са привлекли..

публикувано на 28.10.24 в 11:19