Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 23-29 декември

8
Колин О'Брейди
Снимка: Личен архив

Забележителен подвиг в полярната история! Първото в историята прекосяване на Антарктида самостоятелно и без каквато и да е помощ беше осъщствено тази седмица. Американецът Колин О’Брейди прекоси 1600 км от север на юг на ски, теглейки шейна с над 170 килограма багаж.

Експедицията започна на 3 ноември, като се очакваше да завърши за близо 70 дни, но О’Брейди успя да измине разстоянието за 54 дни и стигна до финалната точка - шелфовият ледник Рос до Тихия океан, на 26 декември. Приключенецът трябваше да преживее снежни бури и моменти, в които релефът е бил напълно неразличим. В Инстаграм 33-годишният атлет съобщи, че е започнал последните 129 км навръх Коледа и без да спира е стигнал до финала. В края на съобщението американецът цитира думите на Нелсън Мандела: “Винаги изглежда невъзможно, докато не го сториш”.

Два дни по-късно, на 28 декември вечерта британецът Луис Ръд, който тръгна с О’Брейди на 3 ноември, но по друг маршрут, успя също да прекоси Антарктида. 49-годишният капитан от бриканската армия посвети експедицията си на Хенри Уорсли, който преди две години почина от изтощение, преди да завърши прекосяването на ледения континент.

Шейната на Колин О'Брейди със 170 кг товар

След като новината за успеха на О’Брейди и Луис Ръд обиколи информационните агенции, някои експерти оспориха стойността на постиженията им. Според ветерана-полярник Ерик Филипс част от маршрута до финалната линия, известен като магистралата МакМърдо-Южен полюс, е път с обозначителни флагове на всеки 100 метра, със запълнени цепнатини и изравнени участъци, което увеличава скоростта на смелчаците, тръгнали по нея. Затова, според него, не може да се каже, че експедициите са били без външна помощ. Още повече, че на част от снимките се вижда изкуствено утъпкан сняг и следи от превозни средства.

Тази критика, разбира се, не отрича постигнатото от двамата мъже, които трябваше да се справят със снежните бури и мекия сняг в началото, а в първите 1000 км нямаха ориентири, като флагчетата по т.нар. магистрала.

Алекс Чикон отпътува на 28 декември от Испания за зимната си експедиция на К2. Той трябва да се срещне с останалите алпинисти в Катманду, Непал, после да потеглят заедно към Пакистан и на 1-ви януари да тръгнат в планината. Участниците в международната експедиция пък, която също си поставя за цел да направи първото в историята зимно изкачване на един от най-трудните осемхилядници, не можаха да съберат нужните пари и се наложи съставът да бъде намален от 11 на 7 души. Отпаднаха киргизецът Сергей Селиверстов, казахстанецът Илдар Габасов и руснаците Виталий Акимов, Евгений Глазунов и Павел Воробьов.

К2

Две вдовици на шерпи, загинали на Еверест, възнамеряват да изкачат най-високия връх на планетата в памет на своите съпрузи и за да окуражат други жени, загубили своите партньори. Мъжът на 42-годишната Фурдики загива, докато поставя парапети за комерсиална експедиция през 2013 г. 36-годишната сега Нима пък губи съпруга си през 2014 г., когато лавина разкъсва ледника Кумбу и причинява смъртта на 16 шерпи. Лавината, довела до срутването на 14 милиона тона снежна маса и определяна като най-голямата трагедия в историята на Еверест, става причина за драстична преоценка на ролята на шерпите в индустрията около изкачването на върха.

Еверест

Алесандро Бебер и Матео Фалети прокараха нов маршрут по източната стена на Чима Брента, в Доломитите. Това е станало в средата на месеца. Маршрутът от 14 въжета е наречен CRAM, дълъг е 550 метра и ледените пасажи са с категория на трудност до AI5, M6, 90°.

Линия Cram, Доломитите

Известният алпийски гид Ецио Марлиер нарече CRAM “най-красивата линия в Алпите за тази година”. На 23 декември Мирко Корн и Лука Калдини повториха маршрута и потвърдиха категорията на трудност.

Още един нов маршрут в Доломитите. Джиани Канале, Демис Лоренци и Алдо Мацоти прокараха новата линия по северозападната стена на Cima d’Ambiez и я нарекоха Filo d’Ambiez ( AI, VI-, 350m).

Големият водопад на Скакавица

В Рила пък, в долината на Скакавица беше открит сеозонът на леденото катерене, водопадите са достатъчно заледени и над 20 души вече ги изкатериха.

Малкият водопад на Скакавица




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Джесика Пегула

Джесика Пегула отпадна от Откритото първенство на Великобритания

Петата поставена Джесика Пегула (САЩ) отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Пегула претърпя поражение от отстранилата по-рано на турнира в Лондон и Виктория Томова китайка Синю Ван с 4:6, 7:6(9), 1:6 за два часа и 12 минути игра. Ван пласира 38 печеливши удара, комбинирани с 33 непредизвикани грешки на..

публикувано на 04.07.24 в 20:10
Новак Джокович

Новак Джокович даде сет, но се класира за третия кръг на Уимбълдън

Седемкратният шампион Новак Джокович се класира за третия кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставеният под номер 2 в схемата сърбин победи участващия с "уайлд кард" представител на домакините Джейкъб Фърнли с 6:3, 6:4, 5:7, 7:5 за три часа на корта. 22-годишният британец е номер 277 в световната ранглиста и за първи път..

публикувано на 04.07.24 в 20:06
Максим Манолов

Максим Манолов на финал на 200 метра бруст във Вилнюс

Максим Манолов се класира за финала на 200 метра бруст на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс (Литва).   След бронзовия медал на 50 метра бруст вчера, състезателят на ПСК Черно море атакува ново влизане в топ 8 и успя, след като финишира с шесто време за 2:14.01 минути  в полуфиналите на 200 метра бруст. С..

публикувано на 04.07.24 в 20:02
Дилан Грьоневехен

Грьоневехен спечели 6-ия етап от Тур дьо Франс, Погачар остава начело

Нидерландецът Дилан Грьоневехен от отбора на Джайко Алула стана победител в шестия етап от колоездачната обиколка на Франция - 163,5 километра от Макон до Дижон. 31-годишният Грьоневехен стигна до първата позиция с финален спринт, в който успя да изпревари белгиеца Яспер Филипсен (Алпецин-Декьонинк) и еритрееца Биниам Гирмай (Интермарше)...

публикувано на 04.07.24 в 19:27
Адриан Андреев

Адриан Андреев четвъртфиналист в Карлсруе

Адриан Андреев се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Карлсруе (Германия) с награден фонд 74 825 евро. Андреев победи във втория си двубой участващия с "уайлд кард" представител на домакините Юстин Енгел с 4:6, 6:4, 6:0 за близо два часа на корта. Българинът загуби първия сет, но във втората част..

публикувано на 04.07.24 в 19:18
Хуберт Хуркач

Хуркач се контузи и приключи с Уимбълдън

Номер 7 в световната ранглиста по тенис Хуберт Хуркач (Полша) получи контузия в тайбрека на четвъртия сет срещу французина Артюр Фис и отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания. Хуркач изоставаше с 6:7(2), 4:6, 6:2, 6:6, а при 7:7 точки плонжира за воле на мрежата и спечели разиграването и стигна до сетбол, но при..

публикувано на 04.07.24 в 19:12
Максим Манолов (отпред, вдясно)

Максим Манолов с бронз на eвропейското първенство по плуване за юноши

Максим Манолов (Черно море, Варна) спечели бронзов медал на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс, Литва.   Манолов се качи на почетната стълбичка в дисциплината 50 метра бруст.  Във финала българинът финишира за време 27.89 секунди и отстъпи само на 16-годишния турчин Нусрат Алахверди с 27.60 секунди и Субаир Билтаев от..

публикувано на 04.07.24 в 06:26