Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелената книга" е отличникът на наградите "Златен глобус"

| обновено на 07.01.19 в 18:26
7
Екипът на "Зелената книга".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Бевърли Хилс се проведе 76-ата церемония по връчването на филмовите награди "Златен глобус". Големият победител беше филмът "Зелената книга". Той получи три отличия - за най-добър филм комедия или мюзикъл, за най-добър сценарий и за най-добър актьор в поддържаща роля за Махершала Али.

Рами Малек получи "Златен глобус" за най-добър актьор в драматичен филм за "Бохемска рапсодия, а Глен Клоуз - за най-добра актриса в драматичен филм за "Съпругата".

"Зелената книга" победи и в категориите за най-добра комедия или мюзикъл и за най-добър сценарий.

Мексиканецът Алфонсо Куарон спечели "Златен глобус" за най-добър режисьор за филма "Рома". Ководещата на церемонията Сандра Оу получи наградата за най-добра актриса в сериал комедия или мюзикъл за "Убивайки Ийв".

В двете музикални категории наградите бяха присъдени съответно на Джъстин Хървиц за музиката на филма "Първият човек" и за песента Shallow от филма "Роди се звезда".

Златните глобуси често пъти предвещават кой ще спечели наградите Оскар идния месец.

Филмовият критик Владислав Апостолов коментира пред БНР, че е "много скептичен относно актьорските заложби на Лейди Гага":

"Мисля, че същите „Златни глобуси“ преди години малко прекалиха, когато ѝ връчиха статуетка за телевизионна роля в сериал. Когато поставихме Лейди Гага до изключителна актриса като Глен Клоуз, нещата се изкристализират".

За предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" той допълни, че би бил изненадан, ако Лейди Гага бъде отличена с "Оскар" за сметка на Клоуз, "но и по-странни неща са ставали":

"Нямаше как някой от двата музикални мастодонта на годината – "Бохемска рапсодия" и "Роди се звезда" да не изгуби", допълни критикът.

Големият печеливш "Зелената книга" е имал "малко спорно представяне в средите на професионалните критици отвъд Океана", но според Апостолов в лентата има "наистина много талантливи актьори".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен ще се превърне в център на театралното предизвикателство

В Плевен от 25 юни до 8 юли за първи път ще се проведат Международни театрални дни, в рамките на които е и новият фестивал „Школа“.  Той е по-различен от всички останали, а Плевен се превръща в център на театралното предизвикателство. Латинка Светозарова разговаря с Димитър Кабаков - директор на Драматично-кукления театър „Иван..

публикувано на 02.06.24 в 06:03

Милион читатели посещават националната библиотека в Йерусалим

Месец юни е обявен за месец на книгата от народа на книгата. Милион читатели от чужбина и от страната има всеки месец националната библиотека в Йерусалим.  Новата й сграда, която прилича на отворена книга, е открита само преди няколко месеца.  По използвани иновационни технологии и дигитализиране, тя надминава тези в Дубай и Александрия...

публикувано на 02.06.24 в 05:42
Румяна Пелова

Румяна Пелова събра стихове и разкази в "Палава детска книжка"

Прекрасна книжка от стихове и разкази е написала и издала съвсем наскоро Румяна Пелова от Перник. Тя и така се казва "Палава детска книжка". Интересни свежи илюстрации, хубав стих, чудесен  допир до света на детето и неговото светоусещане. В разказите главна героиня е нейната внучка Вероника под името Роня хулиганката. Късмет е да имаш..

публикувано на 02.06.24 в 05:19

Европейска музикална академия празнува 10-годишнина

Фондация „Европейска музикална академия“ празнува своята 10-годишнина с наситен на събития и концерти календар. Изпълнителният директор Теодора Димитрова, която е родом от Варна, споделя: "Фондацията работи в областта на музиката, изкуствата и образованието. Hашите цели са младите хора, в това число и тези с увреждания, да бъдат насърчавани, за да..

публикувано на 01.06.24 в 12:11

Шесто издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

На първи и втори юни в Брюксел ще се състои шестото издание на Фестивала на Българската книга. Наши автори гостуват в белгийската столица за среща със своите читатели от българската общност там. Какво да очакваме?  Българската културна асоциация в Белгия съвместно с издателство ICU и с подкрепата на Посолството на Република България в..

публикувано на 31.05.24 в 16:00
Марина Великова

"Отпечатъци от Антарктида" - изложба акварели на Марина Великова

" Отпечатъците, които Антарктида остави в мен, са много дълбоки.  Те дълго ще излизат на повърхността под най-различна форма.  Мястото е много силно и въздейства много дълбоко.  Отпечатъците са резултат на моите дълги размишления, на моето вглеждане в мястото, на чувствата, които минаваха през мен в този период". Това сподели пред БНР и..

публикувано на 31.05.24 в 11:59

Акварелната изложба на Марина Великова "Отпечатъци от Антарктика" - леденото приключение продължава

Тя е Марина Великова. Червени коси, синьо-зелени очи, авантюристичен дух и философска душа. Марина беше част от групата български артисти, които на 15 май през 1996-та година на платото под връх Калапатар, точно срещу Еверест, на 5350 метра надморска височина, осъществиха най-височинния концерт на планетата, влязъл в Книгата на рекордите на Гинес...

публикувано на 30.05.24 в 17:02