Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за животновъдството прецизират развъдната дейност

Стартът на зимната сесия на Народното събрание по-рано днес.
Снимка: Ани Петрова

Разрешение за развъдна дейност ще се издава на признати развъдни организации с одобрени програми, а в разработването на програмите ще могат да участват както зооинженери, така и научни специалисти. Това реши единодушно днес на първо четене Народното събрание, одобрявайки промени в Закона за животновъдството.

Промените, внесени от Министерския съвет, имат за цел да прецизират условията за извършване на развъдна дейност у нас.

Предвижда се Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството да отразява породата и развъдния статус на животните под селекционен контрол в интегрирана информационна система на Българската агенция по безопасност на храните, а в Земеделското министерство ще се води и публичен списък на издадените разрешения за развъдна дейност. С промените се въвежда и възможност за частично отнемане на разрешението при констатирани нарушения.

От БСП оспориха предвиденото изготвяне на методика за определяне на размера на изчезващите породи и се ангажираха да внесат промени между двете четения.

Зам.-председателят на Земеделската парламентарна комисия Светла Бъчварова от БСП се обоснова:

„За всички останали направления изчезващи породи, конвенционалните породи, ние имаме точно определени количествени показатели и затова ми се струва, че размиването на това понятие ще доведе до сериозни проблеми по прилагането и финансирането с европейски средства“, каза тя.

Според приетите днес на първо четене промени Националният съвет към изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството ще се казва Национален съвет по генетични ресурси.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Пеканов

Атанас Пеканов: България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по ПВУ

България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по Плана за възстановяване и развитие (ПВУ). Това заяви пред БНР Атанас Пеканов, бивш служебен вицепремиер по еврофондовете, и уточни: "При правителството "Денков" имаше мнозинство в парламента, за да се гласуват законите, свързани с Плана, но не се направи това. Ще разберем, че е..

публикувано на 07.07.24 в 10:06

Президентският дворец в Никозия вече е с нулеви отпадъци за депониране

Президентският дворец в Никозия стана първата правителствена сграда в Кипър с нулеви отпадъци за депониране. Екосертификатът бе връчен на първата дама на Кипър, по чиято инициатива бяха извършени промените. Президентската сграда днес е "зелена", отпадъците в нея са намалени с повече от 90% и е приложено пълно рециклиране, отчете реализацията..

публикувано на 07.07.24 в 09:19

Броят на загиналите по пътищата е по-нисък в сравнение с миналата година

Броят на загиналите по пътищата у нас продължава да е по-нисък в сравнение със същия период на миналата година. Това обясни за БНР експертът по пътна безопасност Любка Маринова. "България е сред държавите, която е с най-лоши пътища, най-много жертви при катастрофи на един милион. За миналата година са 82-ма на един милион, даже сме вече и..

публикувано на 07.07.24 в 08:57

Национално състезание по първа помощ на БЧК

Днес ще се проведе 11-ото Национално състезание по първа помощ на Българския младежки червен кръст. В събитието се очаква над 200 доброволци от цялата страна и 20 екипа с участници на възраст между 15 г. и 19 г. да покажат уменията си за оказване на първа долекарска помощ и реакция при бедствия.

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите

С понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната започна юли месец, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата..

публикувано на 07.07.24 в 08:52

Студенти от военните училища и цивилни висшисти с възможност за военно обучение

Студенти от военните училища и български граждани с гражданско висше образование, ще могат да минават едногодишно обучение по военно дело. След това те могат да станат офицери от резерва. Това е едно от предложенията на Министерството на отбраната за решаване на въпроса с недостига на резервисти. Предложението за обучение по военно дело ще е..

публикувано на 07.07.24 в 08:47
Катедрален храм „Света Неделя“

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит в столичния храм "Света Неделя". Митрополитската катедрала днес чества своя храмов празник. Празничните богослужения започнаха от рано сутринта с утреня от 7:35 часа и със света божествена литургия от 9.30 часа, оглавена от предстоятеля на..

публикувано на 07.07.24 в 08:38