Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шиндзо Абе пристига в Русия за среща с Путин

Японският премиер Шиндзо Абе и президентът на Русия Владимир Путин разговаряха по време на икономическия форум във Владивосток
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе пристига днес на двудневно официално посещение в Русия. В програмата му утре е предвидена среща с руския президент Владимир Путин. Предстоящите разговори ще бъдат фокусирани върху най-важния външнополитически въпрос за Абе - подписването на мирен договор с Русия. 

Миналия понеделник темата беше обсъдена в Москва на ниво министри на външните работи. Тогава Сергей Лавров втвърди тона, като каза, че Япония първо трябва да признае резултатите от Втората световна война, включително руския суверенитет над четирите спорни Курилски острова. Таро Коно се отказа от традиционната в такива случаи съвместна пресконференция и даде закрит брифинг за японските журналисти.

Очаква се отправна точка в бъдещите преговори да е декларацията за възстановяване на дипломатическите отношения между тогавашния Съветски съюз и Япония от 1956 г. Документът предвижда подписването на двустранен мирен договор и предаването на Токио на два от четирите острова. Междувременно вчера в Москва и Хабаровск имаше протестни митинги. Участници  се обявиха категорично против каквито и да било териториални отстъпки пред Япония.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лавров откри преговорите с Япония по мирния договор след Втората световна война

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви началото на преговори с Япония по проблема с мирния договор, какъвто двете държави не са подписали след края на Втората световна война. Лавров направи изявлението след среща в Москва с..

обновено на 14.01.19 в 16:00
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христин Стрижлев, Николай Янчовичин и Милен Митев

Програмите на БНР "Хоризонт", "Христо Ботев" и Радио София вече са достъпни в приложението radioplay.bg

Трите програми на БНР - "Хоризонт", "Христо Ботев" и Радио София вече са достъпни в приложението radioplay.bg - най-сваляната българска музикална платформа у нас за 2023 г. Генералният директор на БНР Милен Митев подписа Споразумение с Медиа Корп -..

публикувано на 11.10.24 в 17:14

Българка на 16 години е убита във Виена

Българка на 16 години е убита във Виена, в квартал, известен с предлагането на платени сексуални услуги, съобщава БГНЕС. За престъплението е заподозрян 45-годишният мъж Инго С., който работи в сферата на..

публикувано на 11.10.24 в 16:53
Атанас Илков, вътрешен министър

МВР: Постъпили са близо 140 сигнала за изборни нарушения, в 14 от тях е имало данни за престъпления

Образувани са близо 50 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите. Това съобщи   министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Атанас Илков. Постъпили са близо 140 сигнала, извършени са над 100 проверки,..

публикувано на 11.10.24 в 16:49
Володимир Зеленски и Олаф Шолц

Шолц обяви нов германски пакет с военна помощ за Украйна в размер на 600 млн. евро

Германският канцлер Олаф Шолц обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 600 милиона евро, предадоха световните агенции. Това стана по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Берлин. Шолц също така обеща, че..

публикувано на 11.10.24 в 16:21
Браницки епископ Пахомий

Епископ Пахомий: Покаянието е основният път за промяна

Покаянието е основният път за промяна . Това каза пред БНР Браницкият епископ Пахомий, викарий на патриарха и митрополит Софийски Даниил, във връзка с изявлението на Светия синод за предстоящите парламентарни избори с призив за покаяние. "Това е..

публикувано на 11.10.24 в 16:21

От КЗП съобщават за измамени потребители, поръчали "мистериозни" кутии "The Box"

От Комисията за защита на потребителите съобщават за множество жалби от хора, поръчали “изненадващи”, “мистериозни” и друг вид кутии, наричани най-често “The Box”. Комисията призова потребителите да бъдат особено внимателни, когато поръчват стоки с неясно..

публикувано на 11.10.24 в 16:16
Държавен фонд

ДФЗ: Близо 4,6 млн. лева са изплатени на стопаните за компенсиране на щетите от природни бедствия

Близо 4,6 млн. лева са изплатени на стопаните за компенсиране на щетите от природни бедствия, съобщават от Държавен фонд Земеделие. Подпомагането се състои в директни помощи за напълно унищожени от градушки, слани и засушаване култури...

публикувано на 11.10.24 в 16:00