Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът на Земята е станал възможен след гигантски сблъсък с друга планета

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Земята е получила важни за възникването и поддържането на живота вещества като азот и въглерод в резултат на гигантски сблъсък с друга планета, която е била с размерите на Марс, преди около 4,4 милиарда година, твърдят учени от университета „Райс“ в Хюстън, САЩ в статия, публикувана в Science Advances.

Водещата хипотеза досега беше, че азотът и въглеродът, както и някои други елементи са дошли на Земята чрез метеорити.

Изследователите от университета „Райс“ са направили множество компютърни симулации, в резултат на които са стигнали до извода, че преди 4,4 милиарда години Земята се е сблъскала с протопланетата Тея, при което е получила необходимите за възникването на живот вещества, а от отделилите се от двете планети парчета се е образувала Луната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп

Нов обвинителен акт срещу Тръмп

Специалният прокурор Джак Смит внесе нов обвинителен акт срещу бившият президент и кандидат за нов мандат в Белия дом Доналд Тръмп.  Обвинителният акт от 36 страници внесен от специалния прокурор Джак Смит, е опит да бъдат съобразени обвиненията срещу Тръмп с решението на Върховния съд на Съединените щати от миналия месец, който постанови, че..

публикувано на 28.08.24 в 07:52

Изтичане на нефт от танкера, който беше атакуван от хутите в Червено море

Нефт изтича от петролен танкер, който беше атакуван от хутите в Червено море и на борда му избухна пожар, съобщи говорител на Пентагона. Корабът Сунион плава под гръцки флаг и беше обстрелван няколко пъти миналата седмица край йеменското пристанище Ходейда. Според говорителя трета страна се е опитала да изпрати два влекача в помощ на плавателния..

публикувано на 28.08.24 в 07:50
Киър Стармър

Киър Стармър търси приоритетен достъп до германската икономика за британския бизнес

Британският премиер Киър Стармър пристигна на посещение в Германия, заявявайки преди да тръгне, че ще търси приоритетен достъп до германската икономика за британския бизнес пред откриваща се "възможност веднъж на поколение" за рестартиране и коригиране на отношенията на Обединеното кралство с ЕС.  Днес Киър Стармър ще започне разговори за нов..

публикувано на 28.08.24 в 07:48
Палестинците издигат палестинско знаме до разрушената си къща след израелски въздушен удар срещу бежанския лагер Ал-Бурейдж, южната част на Ивицата Газа, 18 юни 2024 г.

Пратеник на САЩ преговаря в Доха с катарски лидери за споразумение в Ивицата Газа

Координаторът на Белия дом за Близкия изток Брет МакГърк разговаря в Доха с катарски лидери в пореден опит за постигане на споразумение в Ивицата Газа. Преговорите, които до момента се водеха в Кайро и завършиха без резултат, са преместени в катарската столица. Те продължават на ниво работни групи, като процесът трябва да бъде възобновен..

публикувано на 28.08.24 в 07:42

Проект: 1077 лева минимална заплата от Нова година

От 1 януари идната година минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева.  Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане.  Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата за период от 12 месеца.  По закон новата..

публикувано на 28.08.24 в 07:40
Саломе Зурабишвили

Грузия избира парламент на 26 октомври

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили насрочи парламентарните избори в страната на 26 октомври. На брифинг, на който подписа разпореждането за вота, Зурабишвили определи предстоящия избор на гражданите като екзистенциален и като избор между Европа и Русия. Президентът отхвърли твърденията на управляващата партия "Грузинска мечта", че..

публикувано на 28.08.24 в 07:37
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

Украйна разширява контрола си в руската Курска област

Украйна продължава да напредва в руската Курска област, където тази нощ беше обявена въздушна тревога. Според Киев операцията цели да принуди Москва да поиска мир.  Няколко резервоара за петрол са били подпалени след атака на украински дронове срещу рафинерия в руската Ростовска област, съобщават руски медии. Според информациите два летателни..

публикувано на 28.08.24 в 07:34