Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апостолос Мангиаридис: Сделката за Северна Македония не е политическият край на Ципрас

Със сигурност е имало външен натиск за приемане на споразумението, смята журналистът

Снимка: БГНЕС


"Исторически ден, в който беше написана нова страница от историята на Балканите" - така гръцкият премиер Алексис Ципрас приветства ратифицирането на споразумението от Преспа в гръцкия парламент. Вчера договорът между Атина и Скопие за новото име на бившата югославска република получи подкрепата на 153-ма депутати в 300-местния парламент.

Името Република Северна Македония получи зелена светлина от управляващите в Гърция на фона на масови протести срещу сделката в цялата страна и острите критики от опозицията в лицето на първата по подкрепа политическа сила - консерваторите от "Нова демокрация".

Трудно е да се прогнозира в този момент политическото бъдеще на Ципрас, каза в интервю за "Хоризонт"   гръцкия журналист и анализатор от телевизия СКАЙ  Апостолос Мангиаридис.

"Истината е, че мнозинството от гърците - около две трети от тях, са против споразумението. Това не означава, че всички избиратели на СИРИЗА са сред тях, нито и че ще нанесат тежък удар на Ципрас заради ратифицирането. Всички знаеха, че Ципрас подкрепя това споразумение и че той ще доведе нещата до край. Той просто искаше да го остави зад гърба си, затова изтегли гласуването в парламента за края на януари. Идеята му през оставащото време до края на мандата му е правителството да прокара серия от закони, които да засилят положителния му ляв образ, който е добре известен и печеливш. Не мисля, че това споразумение означава политически край за Ципрас."

На въпрос дали очаква ли Ципрас да обяви предсрочни парламентарни избори през май заедно с европейските, Мангиаридис отговори:
 
"Не съм сигурен, че Ципрас има интерес да свиква избори през май. По-скоро би искал вотът да е възможно най-отдалечен във времето от ратифицирането на споразумението от Преспа, защото разчита на това, че въпросът ще бъде позабравен вече. Със сигурност премиерът не иска да има избори сега или през следващия месец, защото обстановката в Гърция сега е изключително напрегната. Това, че той не иска, разбира се, не означава непременно, че няма да има изобри сега. Вероятността те да се проведат през май или през есента, когато изтича мандатът на СИРИЗА, е 50 на 50. Ципрас няма да повдига "македонския въпрос" като част от политическата си програма. В центъра й ще бъде постигнатото споразумение с международните кредитори на Гърция - така нареченият меморандум; това, че не намали пенсиите; и това, че увеличи минималната работна заплата."

Мангиаридис смята, че "Ципрас е прагматичен лидер. Той е и реалист, и популист. С начина, по който действаше по македонския въпрос, искаше да покаже на Запада - на Брюксел и на Берлин, че е полезен лидер, на когото може да се разчита, че ще свърши работата, с която се е захванал. През последните 27-30 години - нито едно гръцко правителство - нито социалистическо, нито дясно, не успя да намери път за помирение със Скопие. Но Ципрас го направи. Същото важи и за споразуменията с кредиторите - никое правителство не успя безкръвно да прокара условията им, но той успя. Приложи условията на кредиторите от меморандума безропотно. Ципрас е съвкупност от три неща - популист, циник, но и прагматик-реалист. Просто някак си успява да адаптира реалността към своите политически интереси".

Журналистът каза още, че със сигурност е имало външен натиск при прокарване на споразумението както от САЩ, така и от Европа. НАТО би искала да намери решение на въпроса, защото това е част от външнополитическите интереси на организацията. Пък и се опасяват от руска намеса тук на Балканите и искат този въпрос да бъде решен.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54