Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анджелина Джоли поиска Мианма да спре насилието над рохинги

Анджелина Джоли се срещна с рохинги в Бангладеш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анджелина Джоли заяви днес, че Мианма трябва да „демонстрира искрен ангажимент“ в прекратяването на насилието, което изгони стотици хиляди мюсюлмани от малцинството рохинги в съседен Бангладеш, предаде АФП.

Звездната посланичка на агенцията за бежанците на ООН каза това във втория ден от емоционалните си срещи с рохинги в района Кокс Базар в Бангладеш, където живеят около 740 000 бегълци от Мианма. Още преди масовото им изселване през лятото на 2017 г. там вече живееха други 300 000 рохинги.

До бежанската криза се стигна след нападения на групировката Армия за спасение на Аракан срещу органите на реда в Мианма. Последвалите в отговор военни действия на властите срещу рохингите ги накараха до потърсят спасение в съседен Бангладеш. А на Запад бяха отправени масови критики към Найпидо.

Визитата на холивудската знаменитост дойде на фона на нов призив на ООН за набиране на близо 1 милиард долара в помощ на мюсюлманското малцинство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Анджелина Джоли

Анджелина Джоли посети рохинги в Бангладеш

Холивудската актриса Анджелина Джоли посети днес най-голямото селище на бежанци в света, което е дом на близо един милион рохинги, в опит да помогне за събирането на средства в тяхна помощ, предаде Ройтерс. Над 730 000 души от мюсюлманското..

публикувано на 04.02.19 в 18:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правилникът за прилагане на Закона за собствеността на земеделските земи готов до 24 май

До 24 май ще бъде изготвен правилникът за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Такова уверение са получили членовете на Българската аграрна камара при първата си среща със служебния земеделски министър Георги Тахов...

публикувано на 19.05.24 в 07:49
Предвидени са срещи с Вселенския патриарх Вартоломей.

Български духовници са на визита в Истанбул

Делегация от български архиереи е на посещение във Вселенската патриаршия в Истанбул. По време на визитата са предвидени срещи с Вселенския патриарх Вартоломей и Киевския и на цяла Украйна митрополит Епифаний, съобщава изданието "Ортодокс таймс"...

публикувано на 19.05.24 в 07:42
Бени Ганц

Разрив във военновременния кабинет на Израел

Разрив в израелския военновременен кабинет - центристът Бени Ганц постави ултиматум на премиера Бенямин Нетаняху. Същевременно стотици участваха в пропалестински протест във Вашингтон, докато съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк..

публикувано на 19.05.24 в 07:29
Володимир Зеленски

Зеленски: Украинските сили са отблъснали руснаците в източната част на Донецка област

Украински прокурори съобщиха, че разследват нападения срещу мирни граждани в два града в североизточната част на Харковска област. От своя страна руското министерство на отбраната обаче съобщи, че неговите сили са превзели село Старица в същата област,..

публикувано на 19.05.24 в 04:22

Днес в Ларнака се провежда най-големият Фестивал на цветята в Кипър

Най-големият Фестивал на цветята в Кипър събира днес стотици участници и зрители. Цветните празници се провеждат по традиция през май в крайбрежните градове на страната, като популяризират нейните културни традиции и история, допринасяйки по този начин и..

публикувано на 19.05.24 в 01:54
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е..

публикувано на 18.05.24 в 21:02