Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът за обществено обсъждане на промените в Закона за биоразнообразието

Природозащитниците и екоминистерството спорят по текстовете

Снимка: БГНЕС

Днес изтича срокът за общественото обсъждане на проекта за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие. 

Готвените промени провокираха недоволството на природозащитните организации и представители на научната общност, които се обединиха около позицията, че поправките противоречат на българските закони и международните договори и ще доведат до „влошаване на управлението и опазването на природата“.

Основният мотив за предложените от Министерството на околната среда и водите промени, е въвеждането на нов подход за управление на мрежата Натура 2000. Той включва нови мерки за подобряване и поддържане на състоянието на видовете и местообитанията.

Според Мирослав Калугеров от Дирекция „Национална служба за защита на природата“ промените са наложителни, защото "досега не сме управлявали Натура 2000 правилно", а законодателството за мрежата Натура или дословно преповтаря директивите, или е взаимствано от законодателството за защитените територии, което по думите му е "голяма грешка".

Според МОСВ промените трябва да запълнят пропуските в законодателството, заради които през януари Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България заради неизпълнение на задължения по Директивата за местообитанията.

"Няма и едно изречение, което да не противоречи драстично на европейски директиви", контрират природозащитниците в лицето на еколога Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани". "Ако се приеме този закон или трябва да излезем от ЕС, или да плащаме невероятно големи санкции. Законът е изцяло дискриминационен към големи групи български граждани, включително към българските учени, които няма да бъдат допускани примерно при управлението на зоните по места", смята той и допълва, че всъщност това няма да е "закон за опазване на природата, а закон за застрояване".

Представителите на академичната и научната общност също огласиха притесненията си от готвените промени. Учените са възмутени от задължението да предоставят свои  първични данни и експертиза на МОСВ за изготвянето на документи. Според тях при непрофесионалното анализиране на данните, те могат да доведат до погрешни решения.

"Желаят без договор, без заплащане, т.е. да национализират цялата научна информация за видовете и местообитанията от приложение 1,2,3 и 4. Нарушаваш Закона за авторското право, нарушаваш Закона за патентното право, Директивата за авторското право и още една директива от ЕС. Нарушаваш и Конституцията, което е най-странно", коментира Руслан Сербезов от Природонаучния музей при БАН.

Преди дни екоминистърът Нено Димов увери заинтересованите страни, че текстовете ще бъдат прецизирани, така че работата на хората, които се занимават с наука, както и на всички останали, свързани с управлението на Натура 2000, да бъде защитена. 

Промените предвиждат още изграждането на нови структури на национално и регионално ниво, предвиждат се и промени във функциите на Националния съвет за биоразнообразие, който няма да се занимава с въпросите, свързани с политиката по Натура 2000. Природозащитниците разглеждат това като понижаване на неговия статут. Катерина Раковска от WWF България изтъква, че на негово място се предлага Национален консултативен съвет, в който влизат браншови организации и сдружения на общини - организации, които имат отношение към Натура 2000, но нямат никаква научна експертиза. "Т.е. в момента нямаме никаква гаранция за качеството на документите, които ще управляват зоните", твърди тя.

Задължителното разработване на териториални планове за управление също попада сред оспорваните предложения. Показателен е примерът със защитена зона „Централен Балкан“, която попада на територията на пет регионални инспекции по околна среда и води. 

Това означава, че зоната ще се управлява от пет регионални плана за управление, в допълнение на действащия план за управление на националния парк, пояснява Руслан Сербезов. "Няма никакви гаранции какво ще бъде качеството на тези планове за управление. Би трябвало да имате една защитена зона и един орган за управление, който да отговаря за цялата защитена зона", подчертава Катерина Раковска.

Единствено чрез приемането на тези териториални планове България ще отговори на изискванията на директивата, гласи позицията на екоминистерството.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арсен в питейната вода в два района на Халкидики

Откриха високи нива на арсен в питейната вода в два района на Халкидики. Предупредиха туристите. Водата в Неа Триглиа и Неа Плагия в Халкидики да не се използва за пиене, съобщават властите. Предупреждават жители и туристи да приемат само минерална вода, докато приключи изграждането на допълнителен център за пречистване. Всеки..

публикувано на 09.10.24 в 11:14

Турция блокира достъпа до Discord

Властите в Турция блокираха днес достъпа до платформата "Дискорд" заради установяване на наличието на съдържание, което нарушава закона. Това съобщи министърът на правосъдието Йълмаз Тунч, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк. В изявление, публикувано от него в социалните мрежи, се уточнява, че има достатъчно основания да се предполага, че..

публикувано на 09.10.24 в 10:58

На прага на есенно-зимния сезон: Чакаме познати грипни щамове, скептицизъм към ваксините

Сред по-голяма част от населението има недоверие към ваксините срещу грип . Това каза в интервю за БНР д-р Павлина Здравкова, общопрактикуващ лекар и специалист по вътрешни болести. Тя работи в Първа градска болница в София. Д-р Здравкова уточни, че в нейната практика не се наблюдава подобен скептицизъм. За нея е необяснимо защо..

публикувано на 09.10.24 в 10:26
Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.

Бойци на "Хизбула" са атакували израелски сили на ливанска територия

Бойци на "Хизбула" са атакували израелски военни сили на ливанска територия, недалеч от границата с Израел. Израелските части били подложени на обстрел с ракети и артилерия и принудени да се изтеглят, според твърденията на "Хизбула". Трима израелски войници са пострадали тежко при сражения в Южен Ливан, съобщиха от израелската армия...

публикувано на 09.10.24 в 10:19

Демонстрационно гласуване с машини в 8 общини в Кюстендилско

В Кюстендилска област в 8 общини ще има демонстрации за гласуване с машини за изборите на 27 октомври.  Устройствата ще са на разположение на общинските администрации по график, обявен от РИК. В най-малката община в България -Трекляно, се гласува само с хартиена бюлетина. Демомашини ще има между 12 и 17 октомври в община Бобов дол,..

публикувано на 09.10.24 в 10:13
Изглед към КНДР от Паджу, Южна Корея

Северна Корея прекъсва автомобилните и жп връзки с Южна Корея

Севернокорейската армия съобщи днес, че планира да прекъсне всички автомобилни и жп връзки на КНДР с Южна Корея, предаде БТА като се позова на ДПА.  По границата ще бъдат разположени "силни отбранителни структури" и мерките ще влязат в сила незабавно. Според Пхенян тези действия целят опазването на националната сигурност и предотвратяването на..

публикувано на 09.10.24 в 09:49

В изборния ден – връщаме часовниците си с час назад

На изборния ден – 27 октомври, ще преминем към зимно време (връщаме часовниците с час назад). Тоест, този ден ще спим с един час повече.  Смартфони, таблети, компютри и ще се погрижат за тази актуализация автоматично, но останалите устройства може да изискват ръчна настройка. Сутрините и вечерите ни ще са тъмни и денят ще ни се струва по-кратък.  В..

публикувано на 09.10.24 в 09:41