Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Маричков с награда на 23-тия София филм фест

Кирил Маричков ще бъде отличен с Наградата на София на Столичната община на 23-тото издание на София филм фест. В чест на легендарния български рок музикант ще бъде показан филмът „Щурците – 20 години по-късно”, заснет през 1988 година от режисьора и продуцент  Панчо Цанков.  Документално-игралният  портрет на рок-групата характеризира цяла епоха в българската музика. На фона на концерти в зала „Универсиада” през 1987 година са представени интервюта с членовете на състава, които разказват за историята на групата, перипетиите през годините, начинът на създаване на песните, влиянието на славата. Отделно от група "Щурците" Кирил Маричков

е автор и на музиката за осем български филма, сред които култовият „Вчера” на режисьора Иван Андонов, откъдето е и песента „Клетва”, особено ярки са и песните „Моят свят” от сериала „Дунав мост” и „Обичам те завинаги” към филма „Най-важните неща”, има и музика за няколко анимации и късометражни филма.  По повод наградата и прожекцията на филма Кирил Маричков сподели в предаването "Бъди какъвто си": "За времето си филмът за "Щурците" беше много интересен и откровен за някои неща. В него има доста интервюта с нас, които и сега като ги слушам даже се чудя как сме ги казали. Но всъщност през 1988 година вече духаше един малко по- пролетен вятър и нещата не бяха толкова цензурирани. Много е хубаво да правиш филмова музика. Бях доста близък с режисьора Иван Андонов, защото сестра ми Люба беше негова съпруга. Гледах го как си прави филмите и си мислех: "Дали някой ден няма да се случи така и аз да напиша музиката за някой негов филм, но никога не посмях да му го кажа, обаче какъв късмет, каква съдба! Един ден той дойде при мен и ми каза: "Киро, ще правя един филм за 60-те години, за бийтълсовото време и много ми се иска ти да направиш музиката." Вътрешно аз направо се взривих от удоволствие и радост, че най- после ще имам тази възможност, но външно запазих самообладание и казах: "А, защо не!" Това ми беше първата филмова музика, там имаше и песен, което беше много важно за мен, защото там ми е голямата сила в песните и така започна моето правене на филмова музика." Кирил Маричков подготвя и голям концерт в зала 1 на НДК по повод предстоящия си 75-ти рожден ден и подготвя нов албум с 12-сет песни. Не можах да се науча да пиша лоши песни, трябва да му идват неща отвъре на човек, трябва да са искрени, трябва да са откровени, трябва да са честни с публиката.

Цялото интервю можете да чуете в приложения аудио файл.










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Милена Шушулова, проф. Момчил Георгиев, проф. Милена Моллова и Варта-Естер Каспарян  (от ляво на дясно)

За първи път Международният фестивал - "Софийски музикални седмици" ще има есенно издание

Своеобразен празник на духовността, на музиката и културата стартира с 55-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Историята на този престижен фестивал започва с едно съдбоносно събиране на изтъкнатите български музиканти Панчо Владигеров, Любомир Пипков и Богомил Стършенов. Те заявяват: "Крайно време е София да..

публикувано на 27.05.24 в 13:54
Даниел Верстапен

Даниел Верстапен: Целта ми е да направя своята интерпретация на българската музика

"Това, което най-много ми харесва в България е природата , но и страната ми харесва, каза в "Понеделник вечер" белгийският пианист Даниел Верстапен . България е част от световното му турне Reconnection . Събитие, което го отведе до едни от най-големите зали в света като "Карнеги Хол" в Ню Йорк и "Сидни опера" в Австралия.  В България той ще..

публикувано на 27.05.24 в 09:40
Режисьорът на копродукцията Небойша Слиепчевич.

Лента с българско участие със "Златна палма" за късометражен филм

"Анора" на американския режисьор Шон Бейкър спечели "Златната палма" на заключителната церемония на тазгодишния филмов фестивал в Кан, а лента с българско участие грабна "Златна палма" за късометражен филм. "Ще продължа да се трудя в полза на киното" - каза сценаристът и режисьор Шон Бейкър, поемайки 77-ата "Златна палма", с която бе отличен филмът..

публикувано на 26.05.24 в 08:30

Васко Василев и солисти от 4 държави с концерт в Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт тази вечер в бутикова зала на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще свирят, а поводът е 24 май. Организатор е Българския културен институт в Париж. Французойка, японка, австрийка,..

публикувано на 26.05.24 в 08:21

Над 200 деца от Плевен бяха отличени в международни конкурси за рисунки

В Плевен представиха Арт инсталацията „Да направим света по-цветен и красив“ с творби на деца от арт школа „Колорит“. При откриването в художествената галерия „Илия Бешков“, арт ръководителят - художничката Майя Ананиева връчи и наградите на 200 деца, отличени в междунардни конкурси за рисунки. Иновативният и експериментален проект на..

публикувано на 26.05.24 в 06:06

"Да те целуне щастието" и Цветелина Стефанова

Цветелина Стефанова от София гостува за първи път в предаването " Рано в неделя". Завършила е руска гимназия, работи в офис. Предците й са поети и това личи веднага в перфектните и смислени стихове. Стихосбирката й " Да те целуне щастието" съдържа интимна лирика - жената огнена, слаба, копнежна, вълшебна, но най-вече дълбоко вярваща в силата..

публикувано на 26.05.24 в 06:00

Ангел Дюлгеров представи албума си "Самсара" - музика на друго ниво

След премиерата на  сингъла "Космическо привличане", китаристът и музикален продуцент Ангел Дюлгеров представи втория си авторски албум "Самсара", който излиза в дигиталните платформи и на винил. "Чувството да държиш собствената си музика на плоча е невероятно. И предния албум успях да направя на винил. Тази сутрин го пуснах за първи път у дома на..

публикувано на 24.05.24 в 13:34