Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

| обновено на 21.02.19 в 12:24

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с  цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслучайно. На 21 февруари 1952 година в Дака, столицата на днешен Бангладеш, от куршумите на полицейски служители са били убити студенти - участници в демонстрация за защита на родния си език -  бенгалски, който те са поискали да се признае за официален език в страната.

„За втора поредна година организираме празник по повод Деня на майчиния език, а идеята е да съберем всички общности , които живеят в града под тепетата“, разказва Шeнар Мехмед Али от Българо-турския литературен клуб.

„В музикално-поетичния спектакъл ще участват както представители на етносите от града, така и чуждестранните студенти,  които се обучават в нашите Пловдивски университети. Ще има цитат от Шекспировата пиеса „Хамлет“ – „Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът“, който ще имате възможност да го чуете на над 45 езика, в това число много екзотични езици като кхоса, сесото, тамил, панджаб. Избираме Шекспир, тъй като 2019 година се навършват точно 455 години от рождението на гениалния английски поет и драматург. Той е преведен и на всички официални езици. Именно затова решихме да е Шекспир“.

Тази година членовете на Консулския клуб - Генералният консул на Турция и останалите почетни консули, също ще се включат в празника. Все още е изненада какво ще подготвят - мисъл на популярна личност от държавата, която представляват,  изречена на техния език или стихотворение.

Освен четенето на Шекспир, участниците в празника подготвят и друга програма. Тя  ще е и своеобразен поздрав към Пловдив, който тази година е Европейска столица на културата.

„Ще представят своите традиции, музика и танци от държавата, от която идват. Другото интересно тази година в програмата сме включили и жестомимиката, тъй като в града ни има хора, които по този начин си общуват.“ 

На финала ще бъде отправено  общо послание за Деня на майчиния език, а за  всички които ще се включат в празника са предвидени грамоти за участие.

„Смятаме през следващата година да излезем и извън границите на Пловдив и да обогатим инициативите ни, свързани с отбелязването на Деня на майчиния език“, допълва Шенар Мехмед Али от Българо-турския литературен клуб.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Чеков

Божидар Чеков: В чужбина разбрах какво е България

В чужбина разбрах какво е България. Това сподели пред БНР Божидар Чеков, журналист и писател, който живее във Франция. Той представи книгата си  с разкази "Билет за връщане". "Това е резултат от срещи и от актуалността в България и Франция, както и от сравненията, които правя". И на двете места липсва мнението на хората, които работят и..

публикувано на 25.06.24 в 19:26

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В третото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: Отправяме поглед към музикалните събития в Бургас: - Трупата на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ гостува с най-новата си продукция - мюзикъла “Здравей! Как си, приятелю?“ по песни на..

обновено на 24.06.24 в 18:23

Спомен за проф. Реса Колева

В рубриката за българското музикално минало "Помните ли..." в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 90-годишнината от рождението на изтъкнатата камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева, подготвила и възпитала плеяда наши певци, сред които Веселина Кацарова и Светла Василева, познати с голямата си международна кариера на..

публикувано на 24.06.24 в 14:49

На "Парад на модата" канят в Драматично-кукления театър в Плевен

В Плевен тази вечер е поредният шоу спектакъл „Парад на модата“. Негов създател е Георги Ангелов - един от любимите актьори в трупата на Драматично - кукления театър „Иван Радоев“. С това издание отбелязва 35 години от създаването на модното събитие, а специален гост е актрисата Аня Пенчева. "Съчетал съм дреха, пластика, музика, светлина и..

публикувано на 23.06.24 в 06:56
Бойко Беленски

Бойко Беленски събра в книга неизвестни факти от живота на Алеко Константинов

Дай на Бойко Беленски предизвикателство. Кажи му, че не може да напише книга за Щастливеца и гледай какво става. Това дръзнала да каже наша колежка по перо и Бойко Беленски  започва да издирва документи за живота на този наш знаменит писател. Семейство, социална и политическа дейност, сърдечни трепети, приятелски кръг и пътешествия,..

публикувано на 23.06.24 в 05:23

Четвърто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър в парк "Военна академия"

Четвъртото издание на Софийския фестивал на Музикалния театър и тази година ще се проведе на откритата сцена в парк "Военна академия". Официалното откриване на Фестивала ще бъде на 23-ти юни от 20:00 часа със спектакъла “Кармина Бурана” на Балет "Арабеск" .  Заключителният концерт-спектакъл “Кавалери канят” ще бъде на 13-и юли от 20:00..

публикувано на 21.06.24 в 16:26

Започва музикалното "Варненско лято" 2024

На 22 юни с концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под диригентството на Константин Илиевски ще бъде открит официално Международният музикален фестивал "Варненско лято". Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей „Варненско лято“ за пореден път събира в едно традиция и бъдеще: Първо ще прозвучи музикалната емблема на..

публикувано на 21.06.24 в 09:21