Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словакия отбелязва една година от убийството на Ян Куциак

Убийството на Ян Куциак и годеницата му предизвика вълна от протести в Словакия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Словакия отбелязва днес една година от убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова, което предизвика политическа криза в страната и доведе до оставката на премиера Роберт Фицо след мащабни антиправителствени протести, съобщиха информационните агенции.

На 21 февруари 2018 г. 27-годишната двойка е убита в дома им край Братислава. Полицията веднага заподозря, че смъртта им е свързана с разследване на Куцияк на корупция на високо равнище.

Малко преди убийството си Куциак научил, че Мария Трошкова, съветничка и предполагаема любовница на Фицо, е била бизнес партньор и бивша приятелка на италиански мафиот, живеещ в Източна Словакия.

Тази информация доведе до оставката на Фицо и на вътрешния министър Роберт Калиняк и тогава мнозина словаци сметнаха, че мафията стои зад покушението на Куциак и Кушнирова.

Днес обаче доказателствата сочат в различна посока. Миналата есен предполагаемият убиец бе арестуван заедно с още трима души, включително жена на име Алена Ж. Смята се, че именно те са организирали убийството по поръчка на бизнесмена мултимилионер Мариан Кочнер. Той е задържан през юни 2018 г. и е сочен за престъпен бос.

Неговите бизнес практики били обект на разследвания на Ян Куциак, който месеци преди смъртта си подал жалба в полицията за получени заплахи от Кочнер. Последвалото разследване на предполагаемите заплахи обаче не заключило, че те представляват престъпление.

За днешната годишнина от смъртта на Куциак и Кушнирова са организирани няколко протеста от инициативата „За достойна Словакия“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Словашки разследващ репортер и неговата приятелка бяха намерени убити в дома им

Словашки разследващ репортер и неговата приятелка бяха намерени убити в дома им. Двамата били застреляни, а полицията предполага, че нападението е свързано с работата на журналиста. 27-годишният Ян Куцияк е работил за електронното издание "Актуалити"...

обновено на 26.02.18 в 16:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия..

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при..

публикувано на 02.06.24 в 18:54

Израел продължава да се сражава с "Хамас" в Газа

Израел бомбардира и днес Ивицата Газа и се сражава с "Хамас", докато посредниците призовават двете страни да се съгласят на примирието и сделката за освобождаване на заложници, очертана от президента на САЩ Джо Байдън. Израелските военните съобщиха, че..

публикувано на 02.06.24 в 18:52
Близо до граничната ограда между ивицата Газа и Египет в Рафа, южна Газа, 31 май 2024 г.

Египет: Израел да се изтегли от палестинската страна на граничния пункт Рафах

Делегации от Съединените щати и Израел приключиха среща в Кайро, на която Египет се е придържал към позицията си, че Израел трябва да се изтегли от палестинската страна на граничния пункт Рафах, за да може той отново да функционира, съобщи египетска..

публикувано на 02.06.24 в 18:21
Президентът на Сърбия Александър Вучич гласува в избирателна секция в Белград в присъствието на съпругата си Тамара

Местни избори в Сърбия - Белград, Нови Сад и Ниш

Избирателите в Сърбия гласуват на местни избори в десетки градове, включително в столицата Белград, където при предишния вот..

публикувано на 02.06.24 в 18:20

Разчистването на терена за Националната детска болница може да бъде ускорено, смята премиерът

Разчистването на терена за Националната детска болница може да бъде ускорено с два месеца, каза служебният премиер Димитър Главчев по време на работна среща в Министерския съвет с участието на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева,..

публикувано на 02.06.24 в 18:10