Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парк „Рила“ отрича охрана да е присъствала на кадри с Беър Грилс, нарушили разпоредбите

2
Още не е ясно дали Беър Грилс (на снимката) ще бъде глобен заради нарушенията в Национален парк „Рила“ .
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Направените кадри за чуждестранната документална поредица „Дивата пустош с Беър Грилс“ на територията на Национален парк „Рила“ са били заснети в отсъствието на парковата охрана, заяви днес пред „Хоризонт“ директорът на защитената зона Красимир Андонов.

Според него снимачният екип не се съобразил с посочените в заповедта дни и часове за заснемането на филма.

Андонов определи като „клевета“ твърденията, разпространявани онлайн, че трима от служителите на защитената територия са получили подкуп от 1500 евро, за да пренебрегнат нарушенията.

„Първо, не вярвам Беър Грилс да го е казал, но ако го е казал, това е клевета, за която съответно би следвало да заведем съдебен процес за това нещо. Това е някаква постановка и напълно е възможно някой да си го е съчинил, но аз съм разпитал колегите. Това са дългогодишни служители на парка, безкомпромисни при нарушения, винаги са съставяли констативни протоколи, стриктни са. Проверяваме случая по отношение на нашите служители и ако се докаже, че имат вина, ще се образува дисциплинарно производство“, каза Красимир Андонов.

Той допълни че българската фирма, организирала снимките, е била предварително запозната с условията и правилата на поведение в защитената зона.

Заради установените нарушения юридическото лице ще бъде глобено, но все още не е ясно дали самите актьори Беър Грилс и Дерек Хъф ще бъдат санкционирани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Установени са нарушения на режимите в НП „Рила“ при заснемане на филм

Снимките на епизод със заглавие „Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф“ са нарушили правилата за поведение в защитената зона Национален парк „Рила“, съобщават в прессъобщение от Министерството на околната среда и..

обновено на 21.02.19 в 20:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС с временна комисия за проверка на влиянието в правосъдната система на Нотариуса и Еврото

Със 117 гласа "за" и без дебати – мнозинството в Народното събрание подкрепи създаването на нова временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства за дейността около групата на Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото...

публикувано на 03.07.24 в 10:15
Дарин Георгиев от

ПГ на "Величие" ще гласува против правителство с първия мандат

ПГ на "Величие" е единна и всички депутати ще гласуват против правителство с първия мандат. Това заяви зам.-председателят на групата Дарин Георгиев. Георгиев каза, че на заседанието на ПГ снощи не са коментирали обвиненията на Ивелин Михайлов към..

публикувано на 03.07.24 в 10:05

Глоби до 5000 лв. в Дупница за непремахнати предизборни плакати

Глоби от 1000 до 5000 лева налага Общината в Дупница за 10 партии и коалиции, които в 7-дневен срок не премахнаха предизборните си плакати, каза градоначалникът Първан Дангов. На практика са санкционирани основните участници в предизборната..

публикувано на 03.07.24 в 10:04
Рамадан Аталай

ДПС изключи от парламентарната си група Рамадан Аталай

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова изчете днес решение от заседание на парламентарната група на ДПС, което се е провело тази сутрин и на което групата е изключила от състава си Рамадан Аталай. При гласуването 44 депутати са..

публикувано на 03.07.24 в 09:28

Изкуственият интелект в помощ на специалистите по човешки ресурси

Специалистите по човешки ресурси използват изкуствен интелект. Това е доста обичайна вече практика, която служи за улеснение, каза пред БНР Пламена Гетова, която работи в тази сфера.  Изкуственият интелект е първият, който "чете" дори и..

публикувано на 03.07.24 в 08:50

Ще спечелят ли лейбъристите изборите в Обединеното кралство след 14-годишно управление на Консервативната партия

Днес е Ден за размисъл в Обединеното кралство. Утре в 7 часа сутринта избирателните секции ще бъдат отворени и милиони британци ще могат да упражнят правото си на глас в едни изключително важни за страната общи избори след 14-годишно..

публикувано на 03.07.24 в 08:42
Пенка Георгиева

Пациентски организации "Заедно с теб" не подкрепят протеста на фармацевтите

" В никакъв случай не можем да подкрепим натиска и напрежението, което създават фармацевтите с отказа си да осигурят достъп до лечение на пациентите с хронични заболявания, както и на пациентите с остри заболявания, които биха се нуждаели от лечение,..

публикувано на 03.07.24 в 08:33