Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристоферсен спечели в Банско

Хенрик Кристоферсен

Световният шампион Хенрик Кристоферсен (Норвегия) спечели гигантския слалом от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Банско, а Марсел Хиршер завоюва малкия кристален глубус в дисциплината.

Кристоферсен беше втори след първия манш с 1:15.17 минута, но със страхотно каране във втория (1:11.70 минута) стигна до успеха с общо време 2:26.87 минути.

За норвежеца това е 17-та победа в кариерата за Световната купа и едва втора в гигантски слалом след март 2015 година в Мерибел (Франция).

Втори на едва 4 стотни от секундата остана олимпийският шампион в гигантския слалом и лидер в генералното класиране за Световната купа за сезона Марсел Хиршер (Австрия).

Хиршер беше лидер след първия манш, но направи грешки в горната част на трасето във втория и изпусна победата.

Трети на 39 стотни завърши Тома Фанара (Франция).

Победителят от комбинациията в Банско в петък Алекси Пентюро (Франция), който беше трети след първия манш, остана четвърти в крайното класиране с пасив от 49 стотни.

Българите Алберт Попов и Йоан Тодоров отпаднаха в първия манш. 

С второто си място днес Марсел Хиршер си осигури малката световна купа в гигантския слалом.

29-годишният австриец завоюва 19-а световна купа в кариерата си и изравни рекорда при мъжете на шведската легенда Ингемар Стенмарк.

Американката Линдзи Вон, която преди две седмици прекрати спортната си кариера, води във вечната ранглиста с 20 Световни купи.

Хиршер е спечелил 13 от последните 16 гигантски слалома от календара на Световната купа, но през миналата седмица беше победен от Кристоферсен в спора за световната титла.

Австриецът завоюва и малката световна купа в слалома този сезон.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гергана Топалова стартира с победа в квалификациите на "Уимбълдън"

Втората ракета на България при жените Гергана Топалова дебютира с победа в турнирите от Големия шлем. Българката надделя над германката Ела Зайдел със 7:5, 6:4 за 1:38 час и се класира за втория кръг на квалификациите на "Уимбълдън". Топалова, номер 229-а в световната ранглиста, поведе с 2:0 в началото на мача, но допусна изравняване. 24-годишната..

публикувано на 25.06.24 в 20:06

Клуб "Таекуондо Фитнес НСА" с открита тренировка в подкрепа на здравословния начин на живот

На 27 юни от 19.00 часа  в парк „Възраждане“ спортен клуб "Таекуондо Фитнес НСА" организира открита тренировка и демонстрация. Събитието е част от проекта "TAE SHS 2 - Таекуондо за по-устойчив и здравословен начин на живот“. „Проектът има за цел повишаване на обществената осведоменост по отношение на изменението на климата и насърчаване на..

публикувано на 25.06.24 в 16:55
Бразилия-Коста Рика  0:0

Бразилия с проблеми още на старта на Копа Америка

Отборът на Бразилия започна колебливо участието си на Копа Америка. "Селесао" направи нулево реми с Коста Рика в първия си мач от група "D" на турнира. Играчите на Доривал Жуниор дадоха всичко от себе си, за да стигнат до победата, но направиха доста пропуски, един техен гол бе отменен, а веднъж и гредата помогна на съперника им. В крайна сметка..

публикувано на 25.06.24 в 06:50
Ралф Рангник

Ралф Рангник: Знам какво да очакваме

Ралф Рангник призна, че е имало съмнения сред играчите, когато е бил назначен за селекционер на националния отбор на Австрия през 2022 година, но 65-годишният германец изведе тима до прага на елиминациите на Евро 2024 в Германия.  Съставът на Австрия, която се изправя срещу Нидерландия във вторник в последния си мач от група "D", загуби от Франция с..

публикувано на 25.06.24 в 06:33
Роналд Куман

Роналд Куман: Не трябва да подценяваме австрийците

Селекционерът на Нидерландия Роналд Куман подкрепи безрезултатния си нападател Мемфис Депай, за да запуши устата на своите критици преди мача на тима с Австрия утре.  Двата отбора се срещат от 19:00 часа в група „D“ в Берлин в сблъсък, който е съдбовен за австрийците, тъй като „лалетата“ си гарантираха място в следващата фаза. Депай беше обект на..

публикувано на 25.06.24 в 06:25

Испания с трета поредна победа на Евро 2024

Испания постигна трета победа в група "В" на Евро 2024, надделявайки с 1:0 над Албания. Испанците събират 9 точки на върха в класирането и станаха първият отбор, който е с пълен актив, а също така не е допуснал гол във вратата си до момента на първенството. Единственото попадение вкара Феран Торес в началото на срещата, а може би и заради..

публикувано на 25.06.24 в 00:28

Италия на осминафинал след гол в 98-та минута

Хърватия и Италия завършиха 1:1 в двубой от група „В“ на Евро 2024. Лука Модрич откри резултата в 55-ата минута, а секунди преди това той пропусна дузпа. Матиа Дзакани изравни за Италия в осмата минута на добавеното време на срещата. Така хората на Златко Далич заеха трета позиция в групата с актив от 2 точки и имат минимални шансове да..

публикувано на 25.06.24 в 00:24