Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жозеф Дол: Започната е процедура за изключване на унгарската управляваща партия ФИДЕС от ЕНП

ЕК предупреди Унгария, че ще отвърне на "очернящата кампания"

| обновено на 04.03.19 в 20:14
2
Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започнала е процедура за изключване на унгарската управляваща партия ФИДЕС от Европейската народна партия, съобщи лидерът на ЕНП Жозеф Дол, цитиран от Франс прес.

Изключване на ФИДЕС  са поискали 12 партии от 9 държави, след като унгарският премиер Виктор Орбан превърна председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в главен герой на кампанията си за евроизборите с постери, обявяващи Юнкер за главен поборник за нелегалната имиграция.

Въпросът за изваждане на ФИДЕС  и Орбан ще бъде обсъден от ЕНП на 20-и март.

По-рано днес Европейската комисия предупреди унгарското правителство, че ще отвърне с подобаваща сила, ако продължи очернящата кампания срещу нейни представители сред обществеността в Унгария.

Брюксел и Будапеща са в обтегнати отношения заради информационна кампания на билбордове и цели страници в унгарските вестници, чието послание е за таен заговор на американския мултимилиардер Джордж Сорос и на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер Европа да бъде залята отново от мигранти. А в интервю за неделното издание на германския вестник "Велт" премиерът на Унгария Виктор Орбан не само не отстъпи, а заяви, че скоро мишена на кампанията ще стане и един от заместниците на Юнкер.

В отговор говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас заяви днес:

"Комисията е категорична в позицията си по отношение на кампаниите на унгарското правителство, които изопачават истината и целят да представят черна картина на таен заговор за още миграционни вълни към Европа. Без значение дали тези кампании са против нашия председател, зам.-председателя Тимерманс, или срещу когото и да било от институцията ни, ще отвърнем подобаващо в защита на нашата работа, срещу неистини и заблуждаваща реторика.

Схинас допълни, че истината е, че няма никаква конспирация и че Еврокомисията винаги е готова да представя на унгарците фактите, които заслужават.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Виктор Орбан

ЕНП обмисля да изгони партията на Орбан от редиците си

Унгарският премиер Виктор Орбан е изправен пред нови призиви за изгонването на партията му „Фидес“ от редиците на Европейската народна партия на среща на паневропейския блок следващия месец, съобщи в. „Гардиън“. Орбан и „Фидес“ ще бъдат част от..

публикувано на 27.02.19 в 10:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавите от СЗО си поставиха срок до една година да се договорят за глобално споразумение за пандемиите

Страните членки на СЗО не успяха да се договорят за глобално споразумение за пандемиите в рамките на Световната здравна асамблея. 194-те държави членки на Световната здравна организация преговарят от две години. Надеждата беше, че ще успеят да се договорят..

публикувано на 02.06.24 в 05:26
Кая Калас

Премиерът на Естония: Нямаме план Б, ако Украйна загуби войната

Нямаме план Б, ако Украйна загуби войната, заяви министър-председателят на Естония Кая Калас в интервю за кореспондента на Би Би Си по въпроси на сигурността Франк Гарднър. Естония се смята за държава на първа линия, т.е. страна членка на НАТО, където..

публикувано на 02.06.24 в 05:19
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да приеме предложението за примирие

Египет и Катар подкрепят Съединените щати и призовават Израел и групировката "Хамас" да постигнат съгласие по предложението за примирие в Ивицата Газа на американския президент Джо Байдън. Това съобщи Държавният департамент, цитиран от "Ройтерс". От..

публикувано на 02.06.24 в 04:45
Киър Стармър

Британска поп група забрани на лейбъристите да използват песента "Things Can Only Get Better"

Британската поп група "D:Ream" забрани на лидера на лейбъристите Киър Стармър да използва техен хит, който "новите лейбъристи" на Тони Блеър през 1997 година използваха в предизборната си кампания и спечелиха вота. Основатeлите на групата Алан Макензи и..

публикувано на 02.06.24 в 04:34

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава...

публикувано на 01.06.24 в 20:00