Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкета на "Глобал Метрикс": 68% дават слаба или средна оценка за работата на Цацаров

| обновено на 06.03.19 в 13:59
Главният прокурор Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Близо 68 процента от участниците в национално представително проучване на агенция „Глобал Метрикс“ дават слаба или средна оценка на работа на главния прокурор Сотир Цацаров, чийто седемгодишен мандат приключва в края на годината. То е по поръчка на Българския институт за правни инициативи.

Според две трети от анкетираните работата на прокуратурата по битовата престъпност и корупцията по високите етажи е неефективна.

Търсени са мненията на гражданите, а не на експертите. Впечатлението е, че прокуратурата е работила поръчково.

Оценките на българите за бъдещия прокурор минават през оценките за настоящия. Близо 60 процента от тях очакват активност от следващия Обвинител номер едно именно по тези две направления. Мъж над 45 години, прокурор или следовател, политически независим, активен в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта -  това е профилът на следващия главен прокурор, според проучването.

„Изследването очертава тежка диагноза за недоверие“, коментира Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи. "Търси се човек от кариерата, който да оглави прокуратурата. Професионалист, който да отговаря на описаните в закона изисквания. Нито един от последните прокурори не е бил от гилдията".

„Хората в най-голяма степен искат новият прокурор искат да е политически независим, да не се поддава на натиск - 51-58% - да е почтен и да е професионалист“, каза в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи.

„Потвърждава се тенденцията в отговорите: първо - има политическо вмешателство в работата на прокуратурата, второ - водят се кампанийни акции и има опъване на политически чадъри, трето - очевидно е много важно главният прокурор да не се поддава на натиск и да е политически независим от силните на деня“.

Още за проучването – в репортажа на Силвия Великова от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бюджетът на Кипър е изложен на риск заради конфликта в Близкия изток

Държавният бюджет на Кипър за 2025 г. е заплашен от нови външни рискове заради геополитическата нестабилност в резултат на ескалиращия военен конфликт в региона , заяви министърът на финансите Макис Керавнос . Законопроектът за него се внася на пленарна сесия на парламента днес . Създаването на устойчив растеж в ключови сектори..

публикувано на 03.10.24 в 06:55
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Британски граждани бяха евакуирани от Ливан

Чартърен самолет, превозващ евакуирани британски граждани от Ливан, кацна в Обединеното кралство. Самолетът кацна в Бирмингам късно снощи. Той е излетял от Бейрут и е направил междинно кацане в Букурещ.  От министерството на външнитe работи не дадоха информация колко души са на борда, но при всички положения това е само малка част от пребиваващите в..

публикувано на 03.10.24 в 04:58
Британският премиер Киър Стармър (вляво) и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Лондон и Брюксел ще работят за укрепване на сътрудничеството в икономиката и сигурността

Британският премиер Киър Стармър заяви след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Обединеното кралство и ЕС са се ангажирали да засилят икономическото и отбранителното сътрудничество. Стармър и Фон дер Лайен се срещнаха в Брюксел, като британският премиер обеща да предложи "прагматично и разумно лидерство“,..

публикувано на 02.10.24 в 22:12

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните комисии между 4 и 12 ноември

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните парламентарни комисии между 4 и 12 ноември. Новината обяви в Х председателят на Европейския парламент Роберта Мецола след среща с Конференцията на председателите на политическите групи. Така новата Европейска комисия ще започне работа най-рано в началото на декември. Възможно е..

публикувано на 02.10.24 в 22:01
Премиерът на Ливан Наджиб Микати

Ливанският премиер Микати призова за спешна помощ от 400 млн. долара

1 милион и 200 хиляди ливанци са прокудени от домовете си в резултат израелските бомбардировки, съобщи премиерът на Ливан Наджиб Микати. От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата Заради растящата хуманитарна криза вчера Микати и ООН призоваха за спешно набиране на повече от 400 милиона..

публикувано на 02.10.24 в 21:33
Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Анализ: Висшето образование води до 90% заетост и средна годишна заплата 25 000 лева

54% от учениците са функционално неграмотни по математика, а само 1/3 от населението покрива базовото ниво на дигитални умения, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучването разкрива основно какви са пропуснатите ползи в образователната система заради липсата на важни реформи, както и някои слабости на системата. То бе представено..

публикувано на 02.10.24 в 20:34

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври

Заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи националният авиационен превозвач. Мярката се налага с цел осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед ситуацията в Близкия Изток,..

публикувано на 02.10.24 в 20:09