Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ, ДПС, БСП и "Обединени патриоти" обявиха кандидатите си за ЦИК

Управляващата партия предлага за председател на ЦИК съдия Стефка Стоева от ВАС

| обновено на 07.03.19 в 15:13
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и ДПС обявиха днес кандидатите си за новата Централната избирателна комисия (ЦИК), като управляващата партия подменя над половината от 7-те си членове.

ГЕРБ предложи за председател на новата Централна избирателна комисия бившия конституционен съдия Стефка Стоева. От партията обявиха, че ще подкрепят в пленарната зала и номинациите на БСП. 

Обединени патриоти излязоха с две кандидатури – за заместник-председател предлагат доц. Таня Йосифова и за член – Бойчо Арнаудов. "Атака" остана без двамата си досегашни членове – една от които на заместник-председателя на ЦИК Мария Мусорлиева. 

ДПС ще запази досегашните си двама от тримата членове в Централната избирателна комисия и ще внесе кандидатурите на Севинч Солакова и Ерхан Чаушев за следващ петгодишен мандат, съобщиха за „Хоризонт“ от ДПС. Отпада Метин Сюлейман, тъй като квотата на ДПС се намалява с един член.

За председател на ЦИК управляващата партия предлага Стефка Стоева – съдия от Върховния административен съд. А за нови членове – досегашния говорител на ЦИК и номинация на БСП в сегашната избирателна комисия Александър Андреев, както и Мирослав Джеров – юрист. ГЕРБ ще подкрепи и кандидатура от неправителствения сектор. Това е Димитър Димитров, предложен от Асоциацията на политолозите, който е главен асистент в Софийския университет, катедра „Политология“.

За членове са номинирани и досегашните представители в ЦИК Георги Баханов, Йорданка Ганчева и  Мария Бойкинова. 

Цветан Цветанов подчерта, че в пленарната зала ще подкрепят кандидатите на БСП въпреки заявеното отсъствие на левицата по време на предстоящия избор за ръководство на ЦИК:

"За нас няма значение кой ще предложат. Доколкото разбираме, вече в публичното пространство се говори за един идеолог, който е в Българската социалистическа партия. Надявам се, че ако БСП имат смелостта да номинират Юрий Асланов, това ще бъде поредният опит за тиражиране на дезинформация", обясни Цветан Цветанов. 

"Дори и да влязат в пленарна зала като посетителска група, без да се докосват до устройствата за гласуване, ние просто ще направим това, което те предложат в българския парламент и като членове на Централната избирателна комисия", допълни Цветанов.

БСП представи шест кандидатури от нейната квота за членове на ЦИК. По думите на депутата Крум Зарков всички те са високи професионалисти. Наталия Цанева е единствената, която ще остане от досегашните представители на БСП. Останалите 5 са Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева. Зарков коментира, че процедурата изисква кандидатурите да бъдат представени от депутат от БСП. Това ще бъде самият Крум Зарков, който поясни: 

"Парламентарната група реши този народен представител да съм аз, така че аз ще представя кандидатурите на нашите кандидати". БСП обаче няма да участва в заседанията на правната комисия и парламента, когато се гласуват кандидатурите за ЦИК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ

Столицата Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ. Продължават интензивните руски атаки на фронта в Донбас. Общо 87 дрона е използвал руското командване на 14 области в цяла Украйна. Почти всички безпилотни апарати, с изключение на 6, са били прихванати и неутрализирани с електронни..

публикувано на 06.10.24 в 18:05

Израел с една от най-масираните бомбардировки на Бейрут от началото на офанзивата срещу "Хизбула"

Израел подложи ливанската столица Бейрут на една от най-масираните бомбардировки от началото на офанзивата си срещу "Хизбула". Премиерът на Ливан Наджиб Микати призова за натиск върху Израел за прекратяване на огъня, а хиляди хора по света поискаха спиране на кръвопролитието в Близкия изток на демонстрации в навечерието на годишнината от..

публикувано на 06.10.24 в 17:51
Билборд със снимка на покойния лидер на

Посланикът на Ливан в Лондон: Насрала се съгласи на примирие малко преди да бъде убит

Посланикът на Ливан в Обединеното кралство заяви в интервю за Скай нюз, че убитият лидер на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала се е съгласил на тримесечно примирие малко преди да бъде убит. Ливанският посланик в Лондон Рами Мортада потвърди слуховете, че Хасан Насрала се е съгласил да прекрати огъня малко преди убийството му...

публикувано на 06.10.24 в 17:18
Мигранти са ескортирани на брега, след като са били прибрани в Ламанша, Дувър, Великобритания, архив.

973 мигранти със 17 лодки са достигнали британските брегове, прекосявайки Ламанша в събота

Общо 973 мигранти със 17 лодки са прекосили Ламанша в събота - най-високият брой за ден тази година. Четирима души, след тях двегодишно дете, загинаха вчера.  Предишният рекорд за прекосявания за ден е от 18 юни – 884 мигранти. Две от лодките в събота са получили повреди в двигателите. В едната от тях е имало 90 души. 15 от тях, включително двегодишно..

публикувано на 06.10.24 в 17:06

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения, показва проучване на екип от учени, публикувано в американското списание "Нейчър". Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 г. растителността е било по-малко от 1 кв. км, докато през 2021 г. тя вече е покривала близо 12 кв. км. Разпространението на растения..

публикувано на 06.10.24 в 17:01

Спряно е движението на влаковете между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2 заради наводнение

Във връзка с авария на магистрален водопровод в район "Връбница" временно е спряно движението в участък на метрото между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Осигурен е заместващ автобус, който се движи от метростанция "Сливница", по бул. "Панчо Владигеров", "Обелски път" до станция..

публикувано на 06.10.24 в 16:52

Проф. Оскар: Последните пет години има ръст на късогледство при деца, при които няма наследственост

Здравето на детските очи е фокус в Минути за здраве. Поводът е предстоящият на 10 октомври, Световен ден на зрението. За най-често срещаните проблеми с очите при децата разказва проф. Александър Оскар, ръководител на Катедра по офталмология към Медицински университет - София, началник на Клиника по очни болести в Александровска болница и..

публикувано на 06.10.24 в 16:47