Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи

| обновено на 10.03.19 в 19:01
4
Шествието на толерантността в София
Снимка: Виолета Ашикова

Шествие на толерантността за 76-ата годишнина от спасяването на българските евреи и за почит на паметта на жертвите на Холокоста се проведе днес в София.

Стотици граждани, общественици, политици и представители на еврейската общност от цялата страна се включиха в шествието на толерантността под наслов „Заедно за България, заедно за Европа“. То тръгна от църквата "Света София" и стигна до паметника на Спасението до Народното събрание.

Шествието поведоха хванати за ръце председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, столичният кмет Йорданка Фандъкова, президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер, представители на Светия синод и депутати.

За почит в името на паметта се включиха и съвременници на събитията и горди българи.

„Да помним, че от българските земи загинаха 11 хиляди души и да помним, че останалите, благодарение на солидарността на българския народ, останахме живи. Трябва да помним, за да не се повтаря“.

„Аз съм българка, не съм еврейка, и се гордея, че сме спасили нашите евреи и се надявам винаги занапред да има толерантност и да няма повече антисемитизъм“.

„Да четат историята и да не я изкривяват“.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че спасяването на близо 50 хиляди български евреи е един от най хуманните световни примери в най-мракобесните исторически периоди и подчерта:

„И да помним, за съжаление, че все още в съвремието съществуват прояви на антисемитизъм, на религиозна омраза, на омраза към различния, и че с този пример може наистина да спасим, да надвием силата...“ 

Пред Паметника на спасението председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изтъкна заслугата за спасяването на българските евреи, като каза че „преди 76 години се е случило нещо знаменателно, което доказва ценностната система  на нашия народ“. Тя завърши словото си с една еврейска мъдрост: „Ако спасиш един човек, спасяваш целият свят“. 

Президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър каза с признателност: „Вие казахте не на омразата, не на разделението в обществото, вие бяхте благородни и добри хора. България беше единствената държава, която се изправи срещу нацистите“.

Заключителната церемония по повод Деня на спасението на българските евреи и почитане на жертвите на Холокоста се състоя в късния следобед днес в Централната Софийска синагога, където Роналд Лаудър направи обръщение към българската еврейска общност.

„България ни напомня, че никога не трябва да мълчим пред лицето на злото, че е необходима смелост да се изправим пред злото, че дори една малка държава може да закриля всички други“, посочи Лаудър. „Нека светът да използва България като пример, да знае какво се е случило тук в едно тъмно време и нека всички знаят, че никога повече няма да мълчим“.

По време на церемонията зам.-външният министър Георг Георгиев, посланикът на Държавата Израел в България Ирит Лилиан и посланикът на САЩ в България Ерик Рубин, бяха отличени с награди „Шофар“ за големия им принос към развитието на толерантността и демократичността в българското общество.

На днешната дата преди 76 години, благодарение на безпрецедентното обединение на български общественици, духовници, политици и граждани, е спасен животът на близо 50 хиляди български евреи.

В Пловдив годишнината от спасяването на българските евреи бе отбелязана с митинг-поклонение пред Паметника на благодарността в града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Отбелязването на годишнината в Пловдив, където на 10 март 1943 г. евреите в Пловдив били събрани и готови за депортиране с влак.

В Пловдив отбелязаха 76-годишнината от спасението на българските евреи

В Пловдив отбелязаха 76-ата годишнина от спасението на българските евреи с посещение на представителите на еврейската общност в Бачковския манастир. Те се поклониха пред гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан - допринесли за спасяването на българските..

обновено на 10.03.19 в 13:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дейли телеграф": Кой е българският град, който процъфтява от измама с британски помощи?

Британските издания са пълни днес с информация за делото срещу петимата български граждани, обвинени в най-голямата измама със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство. В две големи статии в рубриката "Разследване""Дейли телеграф"..

публикувано на 29.05.24 в 12:08

Александър Леви: Срещу стотинки руските служби възлагат задачи на западни групировки

"Френските служби предпазливо говорят за чужд пръст в тази история . За акция, която вероятно е била вдъхновена и може би координирана отвън. Те не споменават Русия, но споменават България. Има българска следа , което не значи, че извършителите са..

публикувано на 29.05.24 в 11:30
Антъни Блинкън

Блинкън пристига на визита в Кишинев

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е на посещение днес в Молдова, на което планира да покаже силна подкрепа за усилията на страната към западна интеграция на фона на притеснения от Русия, предаде АФП. Блинкън ще прекара деня в..

публикувано на 29.05.24 в 11:26

Общините публикуват списъци със заличени избиратели за вота на 9 юни

Общините ще публикуват днес на интернет страниците си списъците със заличените избиратели за вота на 9-ти юни. "Това са тези лица, които нямат избирателни права и в двата вида избори, като най-вече това ще бъдат тези, които нямат избирателни права..

публикувано на 29.05.24 в 11:12

Сдружение "Рила - обединени за доброто" учредиха в Дупница

Сдружение "Рила - обединени за доброто" е учредено в Дупница а неговата цел е "помощ на хора, нуждаещи се от скъпо лечение у нас и чужбина". Сред учредителите са бизнесмени, политици, настоящи и бивши кметове, представители на лекарското съсловие,..

публикувано на 29.05.24 в 11:09

Пътен инцидент с над 30 пострадали в Сърбия

Шофьорът на автомобил загина, а над 35 пътници в междуградски автобус бяха ранени при катастрофа край село Мали Пожаревац, близо до Белград, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА. Катастрофата между автобуса и лек автомобил е станала..

публикувано на 29.05.24 в 11:01
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Проф. Олег Йорданов: 4-5% отлив от Тръмп, ако получи присъда

Във вторник в САЩ ще се правят последните изказвания пред съдебните заседатели , 12-членното жури, което ще реши дали Доналд Тръмп е виновен по едно от криминалните обвинения или няма достатъчно основания, за да го обвинят и издадат присъда...

публикувано на 29.05.24 в 10:45