Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И "Воля" напуска парламента

| обновено на 14.03.19 в 16:19
Веселин Марешки
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "Воля" напуска парламента, обяви на брифинг в Народното събрание председателят на партията Веселин Марешки, като отказа да обяви причините за решението.

"На съвещание на ръководството на партията и на парламентарната група взехме решение да напуснем парламента. За да няма фалшиви новини и спекулации, исках лично да ви го съобщя", заяви Марешки.

"Причините към момента не мога да ги споделя, защото продължават разговорите. Те не са лесни, повярвайте ми. Искам само да подчертая, че една от ключовите роли на "Воля" в парламента е да осветява лъжите и манипулациите и в парламента, и в политиката, и като цяло в обществото, както и да сваляме маските на фалшивите политици и партии. Нека това наше решение от днес да го приемете като част от тази наша последователна политика", каза той. Следобед или в следващите дни ще ви дадем повече разяснения по темата", каза още Марешки. 

Напускането на „Воля“ няма да доведе до парламентарна криза, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, като обясни, че заедно с "Обединени патриоти" имат над 121 депутати:

"Просто това, което правим в момента, е да имаме заседание, и това го правим с осигуряването на кворума. Към настоящия момент мога да кажа, че и "Воля" са имали отговорна позиция, защото трябва всеки един да отстоява принципната позиция в българския парламент. Не смятам, че има парламентарна криза, защото знаете, че дейността на парламента работи. Към настоящия момент нямаме нито едно заседание (което да не е проведено – бел.ред.) след излизането на БСП, което ни дава възможност да сме уверени в това, което правим".

От "Обединени патриоти" също не видяха повод за притеснение. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов:

"Аз не мога да давам такива определения за парламентарна криза. На мене ми е много комфортно сега, когато ги няма БСП. Приемат се законите с едно добро темпо. Какво означава парламентарна криза? Парламентът работи ли – работи. Добре ли работи – добре работи. Не виждам криза".

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че парламентарното мнозинство ще бъде стабилно въпреки решението на партия "Воля" да напусне Народното събрание. Каракачанов се изказа по адрес на депутатите от "Воля":

"В края на краищата решили да почиват, може би Великден наближава, пролетна умора влияе, времето се оправя, и без "Воля" ще съмне, и без хапчета ще съмне в парламента".

От БСП заявиха, че не са запознати с решението на партия "Воля". Лидерът Корнелия Нинова смята, че Веселин Марешки провежда разговори, които, по думите ѝ, имат цена: 

"Ние ги знаем тези движения напред-назад на "Воля" – ту подкрепят правителството, ту са в опозиция. Дайте да изчакаме и да видим колко време ще продължи, ще има ли цена това излизане и, евентуално, връщане".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Марешки: Искаме да приземим този парламент

Искаме да събудим и да приземим този парламент, защото не може да се занимаваме с дребнотемия месеци наред, при положение че съществените проблеми на хората – бедността, проблемите в здравеопазването и образованието, остават встрани. Това каза..

публикувано на 14.03.19 в 16:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата..

публикувано на 01.10.24 в 05:08
Садик Хан

Садик Хан предупреди за възможен скок в престъпленията от омраза заради напрежението в Близкия изток

Кметът на Лондон Садик Хан предупреди за потенциално увеличаване на престъпленията от омраза във Великобритания, предизвикано от нарастването на насилието в Близкия изток, след като водеща британска еврейска организация предупреди за опасността от "атаки за..

публикувано на 01.10.24 в 04:38
Изглед към централата на ООН в Ню Йорк, САЩ, септември 2022 г.

Среща между Никос Христодулидис и Ерсин Татар ще се проведе през октомври в Ню Йорк

Неформална тристранна среща между генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, президента на Кипър Никос Христодулидис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар ще се проведе през октомври в Ню Йорк, обявиха от централата на международната организация в..

публикувано на 01.10.24 в 04:31
Дейвид Лами

Дейвид Лами призова британските граждани да напуснат Ливан

Министърът на външните работи  на Обединеното кралство Дейвид Лами призова британските граждани да се вслушат в съвета на правителството и незабавно да напуснат Ливан. Лами каза, че ситуацията на място е "бързо развиваща се" и министрите не могат да..

публикувано на 01.10.24 в 04:25
Израелската артилерия поразява села в южен Ливан

Израел обяви, че е започнал ограничена сухопътна операция в Ливан

Израелските отбранителни сили са започнали преди няколко часа целенасочена и ограничена сухопътна операция в южен Ливан срещу цели и инфраструктура на терористичната организация "Хизбула", обяви армията на еврейската държава. Мишените са села, които се..

публикувано на 01.10.24 в 02:59
Реджеп Ердоган

Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и Газа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и в ивицата Газа. След заседание с правителството в Анкара Ердоган обясни, че решението трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на..

публикувано на 30.09.24 в 22:06
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията. Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади,..

публикувано на 30.09.24 в 21:54