Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландия разпитва бивши агенти на Щази за атентата в Локърби

Либиецът Абделбасет ал Меграхи бе осъден за организиране на атентата.

Шотландските власти ще разпитват няколко бивши агенти на Щази във връзка с атентата над Локърби, съобщи прокуратурата в Берлин, без да дава повече подробности. Агентите на бившата комунистическа Германска демократична република обаче не са обвинени в нищо, се казва още в съобщението.

Шотландия не изключва бившата държавна сигурност на ГДР да е замесена в терористичния акт от 21 декември 1988 г.Тогава при бомбената експлозия в багажното отделение на самолета на американската компания „Пан Ам“ загинаха 270 души.

Прокуратурата в Берлин е получила 5 молби за правна помощ. Разпитани ще бъдат бивши служители на 22-ро управление на Щази. До 1989 на неговите близо 250 сътрудници са били поверени наблюдението и контактите с терористичните организации в Западна Европа и Близкия изток. Досега се смяташе, че обстоятелства около терористичния акт са изяснени. Осъден бе либийският таен агент Абделбасет ал Меграхи, който почина от рак през 2012 г. Година по-рано бунтовници в Либия убиха лидера Муамар Кадафи, смятан за поръчител на бомбения атентат над Локърби. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Възпоменателни служби в Шотландия в памет на жертвите от взривения над Локърби самолет

Възпоменателни служби се състояха в Шотландия в памет на 270-те жертви на взривяването на самолет на американската авиокомпания "Пан Ам" над шотландското село Локърби преди 30 години, предаде Асошиейтед прес. Годишнината ще бъде отбелязана днес и в САЩ...

публикувано на 21.12.18 в 18:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

При 99% преброени бюлетини в Молдова: 50,31% "за" ЕС

При над 99 процента преброени бюлетини, резулатите на референдума за членство в ЕС в Молдова показват, че 50,31% са гласували "за" присъединяване към общността, докато 49,69 на сто са против. Първи резултати: 50% от молдовците гласували "за" на..

публикувано на 21.10.24 в 15:15

Цветелина Соколова: Защо кешови потоци влизат в имотния пазар, пране на пари?

Наблюдаваме в Eвростат,  че в продължение на три месеца България се изкачи в първите позиции по ръст на цените на жилища. Това е изненадващо и то на фона на затягащата се политика на ЕЦБ, но тя не се пренесе в България. Това сподели..

публикувано на 21.10.24 в 15:13
Мариян Карагьозов

Мариян Карагьозов: Без лидер движението на Гюлен ще бъде окончателно маргинализирано

Без лидер движението на Фетхуллах Гюлен ще бъде окончателно маргинализирано . Това каза в предаването "12+3" международният анализатор Мариян Карагьозов, бивш кореспондент на БНР в Турция. "След 1980 г., след военния преврат в Турция, е обявена..

публикувано на 21.10.24 в 14:41

Пчелари и земеделци са против изграждане на ветроенергийни паркове в община Добрич

Само дни преди парламентарните избори тази неделя жителите на община Добричка все още нямат отговор на въпроса ще има или не местен референдум на 27 октомври във връзка с инвестиционните намерения за изграждане на ветроенергийни паркове на нейна..

публикувано на 21.10.24 в 14:30
Сградата на полицията в Перник

Дъщерята на намерената край Перник възрастна жена с деменция благодари на полицията

В писмо до министъра на вътрешните работи Атанас Илков е изказана благодарност към служителите на ОДМВР – Перник във връзка с издирването на 82-годишна жена с деменция. Тя се е изгубила на 27 септември в пернишкото село Люлин. В акцията по..

публикувано на 21.10.24 в 14:13
Антъни Блинкън

Антъни Блинкън заминава на поредна обиколка в Близкия изток

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заминава днес на поредна обиколка в Близкия изток, за да се опита отново да постигне споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предадоха световните агенции. Блинкън ще обсъди значимостта на..

публикувано на 21.10.24 в 14:05
Емил Радев

Емил Радев: Очаквам до 2 години ефективно да заработи Пактът за миграцията

Очакваме скоро да има законодателно предложение за създаването на мигрантски центрове извън ЕС, където да се държат пристигащите бежанци и да се държат тези, които нямат право на връщане, коментира евродепутатът Емил Радев в интервю пред..

публикувано на 21.10.24 в 14:03