Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоханес Тингес Бьо завърши сезона с победа

Йоханес Тингес Бьо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежецът Йоханес Тингес Бьо спечели масовия старт на 15 километра пред родна публика в Холменколен, с който беше сложен край на сезон 2018/2019 в Световната купа по биатлон.

25-годишният Бьо беше безгрешен при четирите си стрелби и финишира 37:25.6 минути, за да запише рекордна 16-а победа в рамките на една кампания.

Норвежецът напълно заслужено триумфира с Големия кристален глобус, както и с всички малки Световни купи - в преследването, в индивидуалната дисциплина, в спринта и в масовия старт.

Втори днес завърши Арнд Пайфер на 19.2 секунди също без пропуск на огневия рубеж, а трети се нареди друг германец Бенедикт Дол на 38.0 секунди с две грешки при стрелбата.

При жените италианката Доротея Вирер спечели Световната купа.

Вирер завърши 12-а в днешния последен старт - масов старт на 12.5 км в норвежкия зимен център Холменколен.

Тя направи пет грешки и остана на 1:11.0 минута след победителката Хана Йоберг от Швеция.

Световната шампионка в масовия старт Вирер е първата италианка в историята, която печели Световната купа по биатлон.

Хана Йоберг допусна две грешки в четирите стрелби и измина трасето за 35:56.2 минути.

За нея това е втора победа за Световната купа в кариерата, след като на 12 март спечели титлата в индивидуалната надпревара на 15 километра на Световното първенство по биатлон на родна земя в Йостерсунд.

Йоберг, която е олимпийската шампионка в индивидуалния старт на 15 км от Пьончан 2018, стана първа в тази дисциплина и на европейското първенство този сезон.

Хана Йоберг спечели и малката световна купа в масовия старт с 220 точки, а след нея останаха Доротея Вирер със 194 точки и Паулина Фиалкова (Словакия) със 194.

Втора в масовия старт в Холменколен се нареди Тирил Екхоф (Норвегия) с три пропуснати мишени и пасив от 1.3 секунди.

Американката Клеър Игън стигна до първи подиум в кариерата си, след като допусна само една грешка в четвъртата стрелба и завърши трета, на 10.4 секунди зад Йоберг.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Дерменджиев

Лудогорец е финалист за Купата, отстрани Хебър с общ резултат 9:0

Лудогорец се класира с лекота за финала за Купата на България, след като победи за втори път Хебър, сега с 5:0 в Пазарджик, и с общ резултат 9:0 от двата мача стигна до решаващия мач за трофея. Там разградчани ще срещнат Ботев (Пловдив) на 15 май на Националния стадион "Васил Левски". Реваншът в Пазарджик бе до голяма степен протоколен, затова и Георги..

публикувано на 02.05.24 в 20:35

Черноморец (Балчик) изненада Спартак (Вн) във Втора лига

Черноморец (Балчик) поднесе изненадата на кръга във Втора лига, побеждавайки Спартак (Варна) с 4:1. С този успех в 31-ия кръг на първенството във второто ниво балчиклии имат 30 точки, но са на 7 от зоната на спасението. А варненци пропуснаха още днес да си осигурят официално завръщането в елита. Важен успех за оцеляване постигна и Черноморец (Бургас) в..

публикувано на 02.05.24 в 20:08
Хавиер Ибаниес

Хавиер Ибаниес ще се боксира в главния мач в "Нощта на шампионите" в Мадрид

Българският национал Хавиер Ибаниес ще оглави професионалната галавечер на Международната боксова асоциация (ИБА) "Нощта на шампионите" в Мадрид. На 4 май в испанската столица той ще се изправи срещу местната звезда в категория до 57 килограма Хосе Килес. Двамата ще боксират в осем рунда, а победителят ще грабне европейския пояс на ИБА. Срещата ще..

публикувано на 02.05.24 в 17:25
Георги Иванов (вляво) и Атанас Караиванов

Георги Иванов ще дискутира евентуални промени с професионалните клубове

Българската професионална футболна лига, съвместно с президента на БФС Георги Иванов, организират среща на своите членове (клубовете от Първа и Втора лига), която ще се състои на 8 май (сряда) от 11.00 часа в Амфитеатралната зала на Национална футболна база Бояна. На срещата ще бъдат дискутирани важни въпроси, свързани с развитието на българския..

публикувано на 02.05.24 в 16:21
Джанлоренцо Бленджини

Бленджини: Трябват ми хора, готови да влязат в огъня

Новият селекционер на националния отбор на България по волейбол за мъже Джанлоренцо Бленджини бе представен официално от федерацията. Той дълго говори за проекта, с който се е захванал, за философията му на работа и на игра, за проекта и мечтите. Италианецът призна, че е бил изненадан от мисленето на някои играчи, които не искат да играят за България,..

публикувано на 02.05.24 в 16:17

България без финалисти в микса на пистолет на СК по спортна стрелба

Двата български състава останаха извън битката за медалите на 10 метра пистолет за смесени отбори в първия ден от Световната купа по спортна стрелба в Баку, Азербайджан. Мирослава Минчева и Самуил Донков заеха 14-о място със сбор от 574 точки. Другият български дует Антоанета Костадинова и Кирил Киров записа същия актив и остана на 15-а позиция в..

публикувано на 02.05.24 в 16:13
Георги Сеганов

Четирима волейболисти са отказали да играят за националния ни отбор

Четирима състезатели са отказали да се отзоват на поканата на новия селекционер на националния отбор по волейбол Джанлоренцо Бленджини. Италианецът предпочете да не назовава имената им, но президентът на федерацията Любомир Ганев каза, че няма проблеми да каже кои точно са те. "Аз ще ги кажа. Това са Георги Сеганов, Розалин Пенчев, Влади Станков и..

публикувано на 02.05.24 в 16:10