Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Вапцаров: Главният архитект, Столична община и ДНСК осигуряват комфорт на "Артекс"

Резултатите от проверката на "Артекс" ще бъдат готови идната седмица
Снимка: БГНЕС

Строежът на небостъргача „Златен век“ към момента е с изтекло строително разрешение и трябва да бъде прекратен. Това каза пред БНР Никола Вапцаров от Инициативния комитет „За Лозенец“.

Вчера се появиха противоречиви информации по темата. Главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че разрешението за строежа на небостъргача е изтекло през ноември 2017 г. До ноември 2018 г. собственикът на имота (дружество, свързано с компанията „Артекс“) е можел да поиска презаверка на документите, но това не е направено. Междувременно от фирмата заявиха, че „Златен век“ е с разрешение за строеж до 2020 г.

„Компанията разбира се ще твърди, че имат право да строят до 2020 г. Като мине 2020 г., ще твърдят, че имат до 2030 г. право да строят. Това не ги прави законни техните книжа. В това строително разрешение те имат указан краен срок, който е минал. Всички останали интерпретации са просто хвърляне на прах в очите, лъжи и злонамерена интерпретация на правото“, коментира Вапцаров в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

По думите му ДНСК е органът, който трябва да контролира процеса, но:

„Всички столични институции – главен архитект и Столична община, имат пръст в тази работа през годините, а и сега. Нито една от тях не е настояла да се изпълни законът, а изведнъж се правят на хиперучудени. Къде бяха те през последните две години, когато ние сме написали над 15 жалби до тях за този строеж. И не само ние, и други хора“.

Вапцаров посочи, че единствено е имало реакция от омбудсмана Мая Манолова, която е изискала документи.

„Когато има един компрометиран орган, който трябва да си свърши работата и който категорично отказва да я свърши - ДНСК в случая, колкото и проверки да се правят, те ще достигнат до един и същи резултат. Виждам в лицето на директора Несторов един човек, на който не може да му се има доверие, че ще изпълни задълженията коректно и съгласно закона. Години наред те се правят, че този проблем не съществува“.

Той обяви също, че и в момента продължава да се строи. По думите му има страх в администрацията да се конфронтират с големите на деня.

„Този проект е за над 100 млн., а обикновеният служител в администрацията получава малка мизерна заплата. За него такива големци като хората от „Артекс“ са някакви полубожества. Оттам нататък има и влияние върху шефовете на институции, администрация, община. Наблюдава се един изключителен комфорт около всички проекти на „Артекс“. На тях им се осигурява комфорт от страна на главния архитект, Столична община и ДНСК“, каза Вапцаров.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЕВР определя цената на природния газ за юли

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се очаква да поевтинее и синьото гориво за този месец. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно..

публикувано на 01.07.24 в 07:47
Жордан Бардела

Крайната десница е победител на първия тур от вота във Франция

Крайната десница - партията "Национален сбор", е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция. Това показват данните от проучванията на изхода на избирателните секции. Президентът Еманюел Макрон, чиято центристка коалиция е едва трета, призова за демократично и републиканско обединение за втория тур. "Национален..

публикувано на 01.07.24 в 07:40
Бойко Борисов и Румен Радев

Президентът връчва първия проучвателен мандат за кабинет на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС

В изпълнение на конституционната процедура - първи проучвателен мандат за съставяне на правителство връчва тази сутрин държавният глава Румен Радев.  На "Дондуков" 2 номинираният за премиер от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, ще получи в 09:00 часа папката от държавния глава. Кандидатът за министър председател  има седем..

публикувано на 01.07.24 в 07:36

БНБ понижи основния лихвен процент

Българската народна банка определи по-ниско ниво от 3,63 на сто на основния лихвен процент от 1 юли. През май и юни основната лихва беше 3,78 на сто. Показателят е технически, но ясно отразява тенденция. Основната лихва е важна за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения.

публикувано на 01.07.24 в 07:34

Ваучерите за храна вече са електронни

Ваучерите за храна от днес са изцяло електронни. Някои търговци обаче все още имат проблеми с електронната система. Възможно е в началото да се отказва и плащането на битови сметки с подобни ваучери. Срокът на валидност на хартиените остава до датата на валидност, отбелязана на тях. "28,5% от работещите ползват ваучери, малко над 800 000..

публикувано на 01.07.24 в 07:31

От днес пенсиите се увеличават с 11 процента

От днес - 1 ви юли, пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента. Това повишава   доходите на близо 2 милиона българи.  Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева. По данни на Националният осигурителен институт, броят на възрастните с пенсии и добавки под..

публикувано на 01.07.24 в 07:16

Заседание в Истанбул на комитета на потивоминната оперативната група - Турция, България и Румъния

В Истанбул ще се проведе заседание на комитета на потивоминната оперативната група. Турция, България и Румъния подписаха създаването й в средата на януари. На втори юли противоминната група започва своя двуседмичен патрул. Трите държави ще осигуряват сигурността на търговския трафик в териториалните си води. Черно море и коридор за..

публикувано на 01.07.24 в 06:58