Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неточен превод изопачил в медиите думите на Чавушоглу за намеса в български закон

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на турското външно министерство смята, че думите на Мевлюд Чавушоглу за българския закон за вероизповеданията са били неточно преведени и изопачени.

Според Хами Аксой в речта в Текирдаг е ставало дума за предишен разговор между българския и турския външен министър, тема на който са били промените в закона и международните норми.

Аксой заяви, че България и Турция имат много близки и добри отношения. По думите му, хората с турски произход, живеещи в България, имат специален принос към тези връзки. Съседските, приятелските и съюзническите страни спазват принципа за ненамеса във вътрешните си работи, посочи говорителят. Той направи коментара си в отговор на журналистически въпрос в Анкара вчера следобед.

Хами Аксой смята, че някои недобронамерени кръгове са прибягнали до погрешно интерпретиране на изказването, за да навредят на отношенията между двете страни. Той не уточни кои са тези кръгове, но допълни, че двустранните връзки няма да бъдат засегнати от подобни „игри“, защото отношенията имат здрава основа.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мевлют Чавушоглу

Турция отказа да се извини заради казаното от Чавушоглу

Турция не пожела да се извини на страната ни за казаното от външният им министър Мевлют Чавушоглу, че е имало намеса от съседката ни за приемането на поправките в Закона за вероизповеданията у нас. Премиерът Бойко Борисов поиска настоятелно..

публикувано на 30.03.19 в 07:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЗП регистрира първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд

Българско дружество за защита на птиците регистрира първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд. Това е вторият подобен случай в Европа и се смята за успех при  възстановяването на най-застрашения  вид на Балканския полуостров...

публикувано на 06.07.24 в 13:40
Част от участниците в

Вернисаж на три детски изложби в Плевен

В Плевен вернисаж на три детски изложби привлече вниманието на любителите на изящното изкуство.  В ХГ "Илия Бешков" показаха рисунки на деца, създадени по време на заниманията "Музеят е муза" както и на ученици от Българското училище в град Екс..

публикувано на 06.07.24 в 13:30
Диян Стаматов

Училищни директори: Има недостиг на учители по математика и физика

За недостиг на  учители по математика и физика алармират директори на училища. Тенденцията е от последните 3-4 години, а освен учители по математика и физика, липсват преподаватели и по химия и биология. Диян Стаматов - директор на 119..

публикувано на 06.07.24 в 13:30
Одеса, февруари 2024 г.

Одеса и Одеска област подложени на нападение с балистични ракети

Одеса и Одеска област бяха подложени на нападение с балистични ракети. Силни експлозии се чуват в града, предават местните канали на приложението Telegram. Въздушна тревога беше обявена в 11:32 часа, а взривове се чуха минути след това в 11:37..

публикувано на 06.07.24 в 13:07
Формацията на Марин льо Пен е фаворит според проучванията

Франция се готви за съдбовен балотаж на предсрочните парламентарни избори

Франция се готви за съдбовния балотаж на предсрочните парламентарни избори, след като миналата неделя крайната десница убедително поведе на първия тур. Остават броени часове за размисъл за френските избиратели, преди да се отправят към урните в..

публикувано на 06.07.24 в 12:45
Германски войници по време на учение.

Ген. Ерхард Бюлер: И дума не може да става за връщане към казармата от времето на Студената война

Година след руското нахлуване в Украйна през 2022 НАТО взе решение на срещата на върха във Вилнюс за увеличаване на разходите за отбрана и за укрепване на източния фланг. Има планове - а вероятно и график - за надграждането на многонационалните бойни..

публикувано на 06.07.24 в 12:37

Противоминната група на България, Румъния и Турция се включва в учението "Бриз 2024"

Новоформираната противоминна група на България, Румъния и Турция се включва във военноморското учение "Бриз 2024“". За първи път то ще премине без участието на двете постоянни групи на НАТО.  На Морската гара в Бургас с тържествена церемония бяха..

публикувано на 06.07.24 в 12:25