Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще внесе бързо подписката за отстраняване на Пламен Георгиев

Явор Божанков
Снимка: БГНЕС

„Ще намерим най-подходящия начин да внесем възможно най-скоро в НС подписката си с за отстраняване на Пламен Георгиев от поста председател на Антикорупционната комисия. Нямаме никакъв проблем със събирането на подписи. Това е казус от огромен обществен интерес и ще го защитим“. Това каза за БНР Явор Божанков от групата на БСП.

„Големият проблем е наказателната политика на Република България и изобщо борбата с корупцията по високите етажи на властта. Години наред повтаряхме, че няма как някой, избран от управляващите, след това да ги контролира. Днес наблюдаваме еманация на всичко, което се случва през последните 10 години, защото те работят на принципа „Слушай какво говоря, не гледай какво правя“ – казват, че поемат морална отговорност, но какво реално правят - Пламен Георгиев просто излиза в отпуск, колкото да отминат събитията, хората да забравят и той да се върне. Ако се върнем малко назад, Делян Добрев подаде оставка, но остана, министър Нанков уж пое морална отговорност но от министър стана заместник-министър. Също стана и с господин Цветанов - той подаде оставка, но остана заместник-председател и лидер на предизборния щаб на ГЕРБ. Реално хората от ГЕРБ, от властта запазват своите позиции и всичко това е театър, който се разиграва пред хората“, коментира депутатът в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

„Мисля, че наказателната политика е втората голяма тема в България, която заслужава да бъде обсъдена. Мисля, че няма как съдебна реформа в България да протича адекватно, когато министър на правосъдието става господин Кирилов. В професионален план той има по-скоро негативна оценка от юридическите среди. Той стана известен, че късно през нощта отмени преференциалния вот, а на другия ден Народното събрание гласува по един от сгрешен доклад. Стана известен като човек, който наистина е готов да прегази и правилника Народно събрание, и закона в стремежа си да изпълни волята на своите шефове. Наистина не съм убеден, че като министър може да очакваме проява на характер, твърдост или някаква воля за провеждане на реални реформи. Тъй като е очевидно, че в България борба с корупцията не се води, в момента институциите полагат усилия да симулират такава и действията им са в отговор на свикания от президента КСНС“, каза Божанков.

Той допълни, че е разбрал от медиите за твърдението, че Корнелия Нинова е дала на Михаил Миков 30 милиона лева, за да се откаже от лидерския пост в БСП.

„Не знам по какъв начин човек би могъл сериозно да коментира подобни думи - че някой дал 30 милиона на някого, за да се откаже от нещо. Не мога да говоря от името на Корнелия Нинова, но от свое име наистина в началото намирах това за смешно, а сега смятам, че е притеснително до такова ниско, отвратително, кално ниво да стигнат управляващите“.

Интервюто с Явор Божанков можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Върховният съд на САЩ: Бивш полицай е обвинен неправилно за щурма на Капитолия

Върховният съд на САЩ излезе с решение, с което отхвърля една от основните тези на прокуратурата срещу участниците в бунта в американския Конгрес на 6 януари 2020 година. С 6 на 3 гласа Върховните магистрати се произнесоха по иска на бивш полицай, участвал в събитията пред Капитолия, който поиска обвинението срещу него, базирано на Закона..

публикувано на 29.06.24 в 10:16
Центъра за работа с деца - Плевен

Летни ваканционни дни в Центъра за работа с деца в Плевен

В Плевен започват летните ваканционни дни в Центъра за работа с деца. Намира се в една от най-красивите сгради на града в потъналата в зеленина Градска градина. Желаещите деца са много, преподавателите ги очакват на 1 юли с много любов и предизвикателства. Лятото е любим сезон за малки и големи. Училището приключи и сега е време за..

публикувано на 29.06.24 в 10:10
Пожар в маслинова гора край град Аргос в Гърция.

Опасно време в Гърция, има висок риск от пожари в част от страната

"Оранжев" код за силен вятър и риск от пожари е обявен от  властите в Гърция. Те  предупреждават за  повишено внимание при влизане в морето. В извънредно съобщение министърът по защита от природни бедствия Кикиляс отправи днес предупреждение, че половината страна се намира във висок риск от пожари поради много силен вятър. За изключително..

публикувано на 29.06.24 в 10:02

Ню Йорк Таймс с призив – Байдън да се оттегли от президентстката надпревара в САЩ

Редакционната колегия на вестник "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара в САЩ след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп. Изданието, което по принцип го подкрепя, пише, че той е изглеждал като "сянката на велик държавен служител" и би се впуснал в "безразсъдна авантюра", ако продължи.  Вестникът..

публикувано на 29.06.24 в 09:49

Празникът на киселото мляко започва в Трънско

Как се приготвя прясно сирене ще покажат фермери от Трънско. С майсторската демонстрация ще започне празникът на киселото мляко, който по традиция се провежда в село Студен извор. То е родното място на д-р Стамен Григоров - откривателя на пръчковидната млечнокисела бактерия "лакто бацилус булгарикус".  Пред гостите на празника ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:06

"Сцена на вековете" - най-старият оперен фестивал на открито в България

Във Велико Търново от идната седмица започва тазгодишното издание на летния оперен сезон "Сцена на вековете" , в чийто репертоар са включени 15 заглавия - опера, балет, мюзикъл и концерт-спектакли. Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да видят световноизвестната танцова група "Огънят на Анадола" с впечатляваща хореография от фолклорен и..

публикувано на 29.06.24 в 09:05

Стотици се събират на българо-сръбския събор "Славчето"

Стотици роднини, приятели и туристи от двете страни на границата се очакват на поредния българо-сръбски събор "Славчето". Домакин и организатор този път е общината в Трекляно, миналата година беше Босилеград.  За събора границата се преминава през временен КПП при облекчен режим, каза кметът на Трекляно. Съборът в местността "Славчето"..

публикувано на 29.06.24 в 08:55