Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложения за нови кораби за ВМС се очакват от три фирми

Контраадмирал Митко Петев говори на откриването на изложба за 140-годишнината на ВМС в Националния военноисторически музей.
Снимка: Добромир Видев

От три фирми се очакват предложения за нови кораби за военноморските сили. В интервю за „Хоризонт“ началникът на Военноморските ни сили контраадмирал Митко Петев.

Крайният срок за подаване на офертите за проекта е 16 април. Проектът е на стойност до 984 млн. лева.

Решението за купуване на два многофункционални модулни патрулни кораба бе взето през 2016 г., но от тогава претърпя голяма корекция. В края на 2017-а одобрената българска фирма „Делфин“ се отказа от строителството, защото в цената от 820 милиона лева беше включено и ДДС от 20%. След прегласуването през 2018-а цената стана 984 милиона в която беше отразено и правилото за ДДС върху всички военни сделки.

Почти в края на  2018-а година Министерството на отбраната съобщи, че има седем фирми, които проявяват интерес - две от Германия и по една от Испания, Холандия, Италия, Франция и България. Сроковете за подаване на документи бяха обаче удължени до 16 април по молба на две от фирмите. А и командващият военноморските сили контраадмирал Митко Петев каза, че по дългият срок ще даде шанс на повече кандидати.

Седмица преди изтичането поредния срок обаче, от думите на контраадмирала става ясно, че не седем, а само три фирми са дали сигнал за това, че ще участват в процедурата.

„До момента не са подадени никакви, защото в последния ден обикновено става, така че на 16 април мога да ви кажа колко ще бъдат. Към момента очакваме от три фирми - от „Люрсен“ - Германия, от „Фикантиери“ - Италия и МТГ „Делфин“ - България. Има индикации, че ще се случи това“, каза контраадмирал Митко Петев. „В противен случай това не означава край на проекта, ще се направи анализ какви са причините, какво трябва да се случи…, но в момента мисля, че трябва да вървим стъпка по стъпка…“, добави той, капо посочи, че модернизацията на Българската армия, включително ВМС не търпи отлагане.

Празникът на ВМС - 12 август, би бил добра дата да има договор за новите кораби, казва контраадмирал Митко Петев.

„В края на краищата месец по-рано или по-късно не е толкова фатално. Но това би било един чудесен подарък за ВМС по случай 140-ата годишнина. По принцип разработеният график и опитът, който имаме от предходната процедура, показва, че има избор, който да се случи до средата на юни, юли евентуално, може да се стигне до договор. Времето, с което разполагаме до края на годината е достатъчно и 100% ще се стигне до договор“, посочи той.

Военноморските сили вече имат и нов хеликоптер, каза контраадмирал Митко Петев. Той замества катастрофиралата през 2017-а машина „Пантер”, в който загина и военният пилот Георги Анастасов. Хеликоптерът е доставен по договор, подписан миналата година с „Юрокоптер“, като в момента се боядисва и му се нанасят отличителните знаци.

Началникът на ВМС каза, че по линия на Европейската политика за сигурност, ПЕСКО, е одобрен проект и за водолази.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бегония Гомес и Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на съпругата на премиера Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на Бегония Гомес, съпругата на премиера Педро Санчес, след като днес защитата и заяви, че не е била надлежно уведомени за друго дело срещу нея, заведено по обвинения в корупция и търговия с влияние.   Бегония Гомес се яви пред съдията, който я разследва за предполагаеми престъпления. След..

публикувано на 05.07.24 в 21:20
ТЕЦ

Започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол"

От понеделник започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол", след като приключи ремонтът на трети блок, който започна през март и продължи близо четири месеца, каза за БНР изпълнителният директор на централата инж. Любомир Спасов. На този етап не се предвижда спиране работата на централата, каквото стана на няколко пъти последните месеци...

публикувано на 05.07.24 в 20:51

Пожарът край бургаския квартал Банево е овладян

Овладян е пожарът край бургаския квартал Банево. Пет екипа на пожарната служба гасят локални огнища. Над 20 огнеборци гасят пожар над бургаския квартал Банево /ОБНОВЕНА/ Над 1500 дка треви и храсти и малка част горски масив изгоряха при пожара. През цялата нощ на място ще има дежурни екипи.

публикувано на 05.07.24 в 20:46
Кристиян Линднер, Роберт Хабек и Олаф Шолц представят бюджета на Германия за 2025 г.

Правителството на Германия одобри бюджета на страната за 2025 г., избягвайки политическата криза

Управляващата коалиция в Германия договори бюджета за следващата година и така избегна политическа криза и разпад на коалицията. Германският канцлер Олафо Шолц и министрите на икономиката и финансите Роберт Хабек и Кристиян Линднер постигнаха съгласие по бюджета за 2025 г. по време на среща продължила цяла нощ. Договорено бе и пакет от..

публикувано на 05.07.24 в 20:41
Рейчъл Рийвс, първата в историята на Великобритания жена министър на финансите

Рейчъл Рийвс стана първата в историята жена министър на финансите на Обединеното кралство

Рейчъл Рийвс стана първата жена министър на финансите в историята на Обединеното кралство. Тя е само една от ключовите фигури в новото правителство на лидера на Лейбъристката партия на Киър Стармър, спечелила по най-убедителен начин общите избори в четвъртък. С голяма скорост се развиват събитията в британски политически живот, след като в..

публикувано на 05.07.24 в 19:52

Унгария очаква отпадане на сухопътния Шенген за България и Румъния до края на годината

Унгария, която е ротационен председател на ЕС, очаква решение за отпадането на сухопътните шенгенски граници за България и Румъния до края на годината. За Унгарското председателство на Съвета на ЕС отпадането на сухопътните шенгенски граници на България и Румъния е много важен въпрос. Искаме да се вземе решение до края на годината, заяви за..

публикувано на 05.07.24 в 19:43
Летище на Катания, остров Сицилия

Отвориха частично летището на Катания, затворено заради изригването на вулкана Етна

Управата на летището в Катания, разреши частичното му отваряне днес следобед, след като то бе затворено заради активната дейност на вулкана Етна на остров Сицилия. След   първите възстановителни работи от падналата вулканична пепел върху полетните инфраструктури, летището на Катания бе отворено за излитане. Пристигащите  полети са регулирани..

публикувано на 05.07.24 в 19:33