Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачите без решение за ценовите параметри след въвеждането на тол таксите

Васил Пиронков от Сдружението на автобусните превозвачи
Снимка: БГНЕС

Превозвачите не постигнаха съгласие за ценовите параметри, които трябва да се плащат след въвеждането на тол таксите през август.

На срещата в регионалното министерство от автобусния бранш предложиха като вид социална услуга автобусите, които имат сключени договори с общините за извършване на обществен превоз, да бъдат освободени от тези такси.

Васил Пиронков от Сдружението на автобусните превозвачи каза:

„И най-важното е, че бяхме 100% подкрепени от всички товарни превозвачи, които също са наясно, че ние извършваме социална услуга, возим 12 правоимащи групи почти безплатно, съгласно постановление 66 и категорично това ще даде отражение точно върху крайния потребител, върху най-бедния слой хора“.

Предложението на регионалното ведомство е за автобусите тол таксата да е 8 стотинки на километър, а за ТИР-ове над 12 тона за най-масовата екокатегория „евро 3 и 4“ сумата да е 78 стотинки на километър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията в Гърция откри плантация за канабис с 8 000 растения, скрити сред царевица

Цяла плантация с канабис откриха полицаите от отдела за борба с организираната престъпност в Атика. В област Виотия в земеделска земя са отглеждани над 8 000 насаждения с канабис, скрити между висока царевица, съобщиха полицаите. Цената на намереното количество наркотик се изчислява на 15 милиона евро. Работили са по сигнал за..

публикувано на 04.10.24 в 11:50

Източник от унгарското председателство на ЕС: Има шанс за цялостно приемане на България и Румъния в Шенген

"Категорично смятаме, че има шанс да бъде постигнато пълноправното членство на България и Румъния в Шенген и ще направим всичко възможно това да се случи до края на нашето председателство" - това каза източник от унгарското председателство на ЕС. Въпросът ще бъде дискутиран на заседанието на министрите на вътрешните работи на 10 октомври в..

публикувано на 04.10.24 в 11:31

Трябва ли да се засили технологичното образование?

На какво биха научили децата часове по роботика в училище? Трябва ли да се засили технологичното обучение и защо повече познания по програмиране биха били полезни и за деца, които нямат интереси в тази сфера?  Всяко дете трябва да може по смислен начин да накара техниката да работи за него - в това вярва програмистът Николай Цонев, участник в..

публикувано на 04.10.24 в 11:24

Обявено за издирване 14-годишно момиче от Бяла Слатина открито в Горна Оряховица

14-годишно момиче от района на Бяла Слатина, което е избягало от дома си и е било обявено от неговите родители за издирване, е намерено тази нощ в горнооряховския квартал "Калтинец". Върху момичето не е имало посегателства.   Тя е била при 14-годишно момче, с което е имало връзка. Младежът е отишъл да вземе девойката от дома ѝ, за да живеят..

публикувано на 04.10.24 в 11:14
Радослав Стоянов

Радослав Стоянов, БХК: Гладната стачка говори за отчаяние на хората пред институциите

Доверието в прокуратурата, ако е било ниско до преди няколко години, то днес вече може би има отрицателни стойности . Това каза пред БНР съпредседателят на БХК Радослав Стоянов. В предаването "Хоризонт до обед" той коментира гладната стачка на съпругата на Джейхан Ибрямов. Според него това е краен метод на човек да протестира: "По..

публикувано на 04.10.24 в 10:55

Старт: Търсят се 100 най-добри практики в българските училища

Търсят се стоте най-добри практики в българските училища. За 14 години работа с фондация "Заедно в час" със стотици училища и хиляди учители виждаме, че има изключително полезни и добри практики, които се случват в българските класни стаи . Целта на проекта е да събере, опише и публикува тези практики, така че всеки учител да може да се..

публикувано на 04.10.24 в 10:54

Гърция: 10 000 евро за преместване в село в област Еврос

Гърция стимулира заселването на села в област Еврос чрез социални придобивки и създаване на нови работни места. Нова програма на гръцкото правителство е насочена към привличане на жители в села в област Еврос. Предоставят се финансови и данъчни облекчения. При преместване в село под 500 жители държавата отпуска 10 хиляди евро на всяко..

публикувано на 04.10.24 в 10:37