Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приближен на Джулиан Асанж е задържан в Еквадор

Джулиан Асанж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шведски програмист, живеещ в столицата Кито, за когото се твърди, че е близък до основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж, е бил арестуван в рамките на операция на властите срещу престъпна група за изнудване, която през последните дни е заплашвала с отмъщение срещу президента Ленин Морено, съобщи AП, цитирана от БТА.

Асанж бе задържан вчера в Лондон след прекарани 7 години в еквадорското посолство в британската столица, след като Кито му отне правото на убежище. След ареста си той беше признат за виновен от британски съд за нарушаване на режима на условното си освобождаване. Той е изправен и пред потенциална съдебна битка заради опитите на САЩ да осигурят екстрадицията му по обвинения в „информационно пиратство“.

Според пожелал анонимност еквадорски представител задържаният е шведският програмист Ола Бини, който е бил арестуван на летището в Кито при опит да се качи в самолет за Япония.

В блога си швед с това име пише, че работи в Кито в Центъра за дигитална автономия, група, базирана в Еквадор и Испания, която се занимава с въпроси на защитата на личните данни, сигурността и криптографията. Бини не споменава за никакви свои връзки с „Уикилийкс“.

Има основания да се смята, че Джулиан Асандж е бил свързан с руски хакери, живеещи в страната, съобщи еквадорският министър на вътрешните работи Мария Паула Рома на пресконференция в Кито.

Днес Европейската комисия обяви, че случаят „Асанж“ е в ръцете на британското правосъдие.

На свой ред лидерът на опозиционната британска Лейбъристка партия Джереми Корбин призова правителството да се противопостави на екстрадицията на Джулиан Асандж в САЩ. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джулиан Асанж

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж е арестуван

Основателят на сайта за разкрития Джулиан Асанж е задържан, след като прекара години в еквадорското посолство в Лондон, предаде АФП. Новината бе потвърдена от британския вътрешен министър Саджид Джавид, който заяви, че Асанж (47 г.) ще бъде..

обновено на 11.04.19 в 16:58
Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж след ареста му в Лондон.

Прокуратурата в Швеция получи иск за възобновяване на разследването срещу Джулиан Асанж за изнасилване

Шведската прокуратура е получила искане да бъде възобновено разследването срещу Джулиан Асанж за изнасилване. Основателят на "Уикилийкс" беше арестуван в Лондон, а британски съд го обвини в нарушаване на условията на гаранцията, предадоха ДПА и..

публикувано на 11.04.19 в 21:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екоорганизации искат с подписка да бъде публикуван докладът за измервателната система за въздуха

Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни измервателна..

публикувано на 11.05.24 в 16:49

Откриха обявения за издирване ученик от Хасково

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с..

публикувано на 11.05.24 в 16:26

Йотова: Неделните училища са най-добрият проводник на българщината сред децата ни в чужбина

Международен научен форум "Пътят на светлината", който се провежда в Атина под патронажа на българския вицепрезидент Илияна Йотова, представи последните научни изследвания върху делото на братята Св. св. Кирил и Методий.  Вицепрезидентът..

публикувано на 11.05.24 в 16:13

Само 4 общини у нас са с положителен естествен прираст

Естественият прираст на населението в България се е върнал в границите отпреди Covid-пандемията заради отчетената през миналата година по-ниска смъртност.  Въпреки това населението в повечето общини продължава да намалява.  През миналата година в 220 от..

публикувано на 11.05.24 в 16:01

Около 20 000 демонстранти се очаква да протестират заради участието на Израел на финала на Евровизия

Финалът на песенния конкурс "Евровизия" е тази вечер в шведския град Малмьо. Очакват се около 20 000 демонстранти да организират най-големия протест през тази седмица заради участието на Израел в конкурса, на фона на войната в Ивицата Газа. А днес..

публикувано на 11.05.24 в 15:51

Ден на Ловеч

Денят, в който църквата почита Светите братя Кирил и Методий, е и Ден на Ловеч, чийто покровители са те.  В словото си настоящият кмет Страцимир Петков изтъкна славното историческо минало на града и знаменитите му личности:  "11-и май за..

публикувано на 11.05.24 в 15:37

Допълнителни промени от понеделник в движението на влаковете от София към Северна България

Движението на влаковете от София към Северна България ще бъде допълнително променено от понеделник, 13 май. Това се налага заради големите закъснения, след като заради ремонта на коловози на централната гара в София композициите пътуват до гара Север...

публикувано на 11.05.24 в 15:18