Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкуренцията доведе до успехите на женската борба, смята Петър Касабов

Медалистите от европейското първенство по борба.
Снимка: Пресклуб "България"

Огромната конкуренция в националния отбор за жени доведе до успехите на изминалите европейски и световни първенства по борба, заяви старши треньорът на тима Петър Касабов. Тайбе Юсеин, Биляна Дудова, Евелина Николова и Миглена Селишка спечелиха четири от шестте медала за България в Букурещ, но селекционерът е категоричен, че те не трябва да се отпускат или разсейват, защото гарантирани места в състава няма.

"Спечелихме купата (за второ място в отборното класиране) с доста пот и труд. Благодаря на момичетата, че се събраха в един много труден момент, концентрираха се, мобилизираха се и дадоха всичко от себе си на европейското първенство. Те си заслужиха медалите. Радвам се и съм доволен от това, че имахме възможност дори за повече. Това ме прави щастлив и ми дава стимул да работя", каза той.

"При нас всички олимпийски категории са наредени. Биляна Дудова ще сваля на 57 килограма, но в националния отбор няма гаранция, защото имаме много турнири. Всеки си печели мястото в отбора, ако трябва и с преборвания, както беше преди европейското първенство. Вижда се, че когато има конкуренция, има и успехи. Който се отпусне или разсее - отпада", продължи Касабов на пресконференция след европейските финали.

През последните две години националният отбор за жени изгради традиция да води редовно подготовка в Япония, която има може би най-силната женска борба в света. Това дава резултати и Касабов ще заведе отново дамите на лагер в азиатската страна през месец май. През лятото пък предстоят тренировки в Белмекен и след това са световните финали в Астана.

"На 3 май пътуваме за Япония и се прибираме на 19-и. Скоро след това започва ранкинг турнир в Италия. На 30-и е отборният шампионат на България и след това ни зове Белмекен. Просто сме в режим лагер, турнир, лагер, турнир и световно първенство", каза още Касабов.

"Преди самото първенство бях притеснена, но след първата среща усетих увереността, от която имах нужда. След схватката с украинката вече знаех, че няма кой да ме спре по пътя към втората ми европейска титла", заяви шампионката Юсеин по време на пресконференция.

"Бях си определила украинката за най-сериозен конкурент за титлата, защото на "Дан Колов" загубих финала срещу нейна сънародничка, която тя после е преборила за квота за европейското първенство. Успях да я победя, а след това се справих и с азерката за по-малко от минута. Това беше преломният момент и вече знаех, че няма какво да ме спре", добави тя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Канада се класира за полуфиналите на Копа Америка

Канада стигна полуфиналите на Копа Америка

Отборът на Канада победи Венецуела след изпълнение на дузпи и се класира за полуфиналите на Копа Америка. В редовното време и продълженията двубоят завърши 1:1, а при дузпите канадците се наложиха с 4:3. В редовното време Джейкъб Шафелберг откри за канадците в 13-ата минута, а Саломон Рондон изравни за венецуелците в 65-ата. Победният..

публикувано на 06.07.24 в 09:43
Джуд Белингам

Англия – Швейцария и Нидерландия – Турция днес на Евро 2024

Вторите два четвъртфинала на европейското първенство по футбол ще се изиграят днес. От 19 часа отборите на Англия и Швейцария излизат един срещу друг в Дюселдорф. “Трите лъва” имат само една загуба в последните 24 срещи с швейцарците, като последното им поражение бе през 1981 година. Представянето им до момента в Германия обаче не е..

публикувано на 06.07.24 в 09:41
Карлос Алкарас

Шампионът Карлос Алкарас се класира за четвъртия кръг на "Уимбълдън"

Карлос Алкарас се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство по тенис на Великобритания. Миналогодишният шампион победи след обрат с 5:7, 6:2, 4:6, 7:6 (2), 6:2 Франсис Тиафо.  Под покрива на централния корт испанецът и американецът изиграха много равностоен двубой с множество красиви разигравания. В петия сет Алкарас постигна два пробива и..

публикувано на 05.07.24 в 20:22
андо Норис

Ландо Норис даде най-добро време и във втората свободна тренировка

Британецът Ландо Норис беше най-бърз и във втората свободна тренировка, след като спечели първата, преди Гран при на Великобритания във Формула 1. Пилотът на Макларън направи най-добра обиколка на легендарната писта "Силвърстоун", дълга 5.891 километра, за 1:26.549 минути. Съотборникът му Оскар Пиастри остана на втора позиция, на 0.331 секунди зад..

публикувано на 05.07.24 в 20:18
Томислав Стипич

ЦСКА София спечели и последната си контрола в Банско

ЦСКА София се наложи с 1:0 над сръбския Раднички (Ниш) в последната контрола на тима от подготовката в Банско.  Единственото попадения в срещата бе дело на Марк-Емилио Папазов в 83-ата минута. Първите 30 минути на двубоя предложиха равностойна игра, а действията се развиваха предимно в средата на терена. Двата отбора се вкопчиха в здрава битка, а..

публикувано на 05.07.24 в 20:14

Максим Манолов спечели втори бронз на Европейското първенство по плуване за юноши

Максим Манолов спечели втори бронзов медал на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс, Литва.   Манолов се качи на почетната стълбичка в дисциплината 200 метра бруст, а преди два дни бе трети и на 50 метра бруст.   Във финала на 200-те метра българинът финишира за време 2:12.89 минути и отстъпи само на 16-годишния представител..

публикувано на 05.07.24 в 20:08
Никола Цолов

Никола Цолов влезе в топ 10 в квалификацията на "Силвърстоун"

Никола Цолов се класира осми в квалификацията на седмия кръг от шампионата на Формула 3 на пистата Силвърстоун. Надпреварите и този уикенд са част от поддържащата програма на световния шампионат на Формула 1. В сутрешната тренировка валеше. Никола Цолов се нареди трети в сесията, на 0,397 секунди от най-бързия в нея Макс Естерсън. Следобед пистата бе..

публикувано на 05.07.24 в 20:02