Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското МВнР призовава за бдителност в Северна Ирландия

Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи призова за бдителност българските граждани, пребиваващи в Северна Ирландия във връзка с безредиците в Лондондери. От ведомството предупреждават за възможна ескалация на напрежението в следващите дни заради годишнината от Великденското въстание от 1916 година.

От външното ведомство съветват сънародниците ни, възнамеряващи да пребивават в страната и особено в района на Лондондери през април, да избягват  протестни демонстрации, както и да се придържат към препоръки на британските власти.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на телефони:  +44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400.

Размириците в Лондондери се случват точно преди Великденския уикенд, когато републиканските дисиденти, които се борят за обединение между Северна Ирландия и Република Ирландия, отбелязват годишнината от въстанието срещу британското управление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Безредиците в Лондондери избухнаха снощи.

Журналистка е убита в терористичен инцидент в Северна Ирландия

Журналистка бeше застреляна в Лондондери, Северна Ирландия, в „терористичен инцидент“, както го определи местната полиция. За смъртта на 29-годишната Лайра Маккий се смята, че са отговорни дисиденти републиканци, които влезли в сблъсъци по време на..

публикувано на 19.04.19 в 09:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция на полицията срещу купения вот в Монтана

Акция на полицията срещу купения вот днес се проведе на територията на всички общини в област Монтана. Обект на проверка от страна на униформените са лица, свързани с нарушаване изборните права на гражданите. В три хранителни магазина във Вършец и..

публикувано на 09.10.24 в 20:23
Министър-председателят на България (крайният вдясно) по време на срещата на върха

Главчев в Дубровник: Ще подкрепяме Украйна колкото е необходимо, според възможностите

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че страната ни подкрепя Украйна в справедливата ѝ кауза за запазване на нейната независимост, териториална цялост и суверенитет, в синхрон с Устава на ООН и международното право. Изказването бе направено в..

публикувано на 09.10.24 в 19:50

Зеленски: Ситуацията на бойното поле "създава възможност" за прекратяване на войната не по-късно от 2025 г.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на бойното поле "създава възможност" да се предприемат стъпки за прекратяване на войната в Украйна не по-късно от 2025 г. Той каза това в хърватския град Дубровник на срещата на върха..

публикувано на 09.10.24 в 19:44
Кандидатът за лидер на Консервативната партия Кеми Бейденок.

Кеми Бейденок и Робърт Дженрик ще се борят за лидерския пост в Консервативната партия на Великобритания

Във Великобритания депутатите от Консервативната партия определиха двамата финалисти, които ще се борят за овакантения от Риши Сунак лидерски пост. Това са Кеми Бейденок и Робърт Дженрик. Отразяващите събитието журналисти определиха резултата от това..

публикувано на 09.10.24 в 19:18

Катастрофа на Подбалканския път затруднява движението

Четирима души с пострадали при верижна катастрофа на Подбалканския път София - Бургас в района на село Копринка. Ударили са се четири автомобила. Единият се е самозапалил. На място са изпратени екипи на пожарната, полицията и пътната агенция, съобщиха от..

публикувано на 09.10.24 в 19:05
Министърът на електронтото управление Валентин Мундров (вляво),  се ръкува с президента Румен Радев преди срещата за подготовката на предстоящите избори в президентството -  9 октомври 2024 г.

Валентин Мундров: Служебният кабинет работи за връщане на доверието към машините за гласуване

Служебният кабинет работи за връщане на доверието към машините за гласуване. Това заяви министърът на електронното управление Валентин Мундров по време на срещата при президента Румен Радев с институциите, ангажирани с подготовката на изборите на 27..

публикувано на 09.10.24 в 18:49

Орбан: България и Румъния в Шенгенската зона и по суша до края на годината

България и Румъния да бъдат приети до края на годината и със сухопътните си граници в Шенгенската зона ще настоява Унгария, която в момента председателства Съвета на ЕС.  Това обяви премиерът на Унгария Виктор Орбан в реч пред Европейския..

публикувано на 09.10.24 в 18:45