Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоханес Хан подкрепя разширение на ЕС със страните от Западните Балкани

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан се изказа в полза на постепенното разширение на Европейския съюз със страните от Западните Балкани.

В интервю за германския вестник "Ханделсблат" Хан изключва възможността всички балкански страни да се присъединят към ЕС едновременно, защото процесът на реформите в различните страни се развива с различни темпове.

Тази вечер в Берлин ще се проведе конференция, посветена на развитието на ситуацията в Западните Балкани. Тя се организира от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Катастрофа с една жертва затвори пътя София - Варна

Челен удар между лек автомобил и камион затвори пътя София - Варна в участъка на Пушевски кантон. По първоначална информация е загинал водачът на лекия автомобил. Екипи на полицията пренасочват леките автомобили по обходен маршрут през Павликени и село Вишовград. Товарните автомобили изчакват.

публикувано на 28.10.24 в 15:56
Християн Мицкоски

Мицкоски смята, че правителство в България без ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не е възможно

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски определи бъдещия състав на българския парламент като „интересна политическа мозайка” и изрази надежда, че в България ще има правителство, че „няма да има осми поред избори” и че с новото българско правителство ще може да бъдат проведени разговори и ще бъде намерено "решение за..

публикувано на 28.10.24 в 15:55

"Фолксваген" затваря поне 3 завода в Германия

"Фолксваген" обяви, че ще затвори най-малко три завода в Германия и да съкрати десетки хиляди работни места. Ще бъдат съкратени и заплатите. Това е голям удар за икономиката на Германия, тъй като "Фолксваген" е един от големите работодатели в страната, предаде кореспондентът на БНР в Берлин. Автомобилният концерн ще намали десетте си завода в..

публикувано на 28.10.24 в 15:46

Асен Григоров: Не е лошо, че има 9 партии, политическото представителство става по-сериозно

Девет партии в 51-ото НС за някой е зле. Не е лошо, че има 9 партии, защото политическото представителство става по-сериозно и повече групи от обществото ще видят себе си в НС, каза журналистът и собственик на сайт Асен Григоров в интервю пред БНР. "От друга гледна точка не е толкова добре, з ащото парламент с 9 политически сили и..

публикувано на 28.10.24 в 15:46

В Ямболско: ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и БСП очакват да имат по 1 депутат

Резултатите от вота вчера не изненадаха ямболските избиратели. Победителите са същите като на изборите в началото на лятото, а процентите, с които печелят, също са приблизително еднакви.   Почти същите са резултатите за първите три формации с изборите през юни. ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с  23,57%. Втората позиция е за партия "Възраждане" с..

публикувано на 28.10.24 в 15:44
Алфред Хеер, ръководител на делегацията на ПАСЕ за наблюдение на изборите в България

Делегацията на ПАСЕ препоръчва промени в избирателната система

Делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за наблюдение на изборите от нас отчете професионалното организиране и провеждане на вота, но и вкоренената липса на доверие сред избирателите в политическото ръководство на страната. Ръководителят на делегацията на ПАСЕ Алфред Хеер..

публикувано на 28.10.24 в 15:38

Газовото хранилище "Чирен" е запълнено 100%

Подземното газово хранилище “Чирен” вече е запълнено 100% от техническия капацитет за съхранение. Съгласно изискванията на европейския Регламент 2017/1938 за мерките за гарантиране на сигурността на доставките на газ не по-късно от 1-ви ноември на всяка година газовите хранилища в страните от Европейския съюз трябва да достигнат запълване на..

публикувано на 28.10.24 в 15:30