Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволнен британски министър отрича намеса в теч на информация за „Хуавей“

За първи път жена става министър на отбраната на Великобритания

| обновено на 02.05.19 в 17:40
2
Гавин Уилямсън - вече бивш министър на отбраната на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уволненият британски министър на отбраната Гавин Уилямсън отрече да има каквато и да било роля в изтичането на информация за китайската компания „Хуавей“.

„Съжалявам, че смятате, че неотдавнашното изтичане на информация от Съвета за национална сигурност е тръгнало от моето министерство. Категорично смятам, че не е така“, написа той в писмо до Мей, което публикува в Туитър.

„Твърдо отричам да съм бил замесен по какъвто и да е начин в изтичането и съм уверен, че подробно и официално разследване ще покаже, че съм прав“, добави той.

Уилямсън бе уволнен снощи след разследване във връзка с изтекла информация от тайно правителствено заседание, посветено на „Хуавей“. Кабинетът на Тереза Мей обяви, че министър-председателката е „загубила доверие“ в него.

Неговото място ще бъде поето от Пени Мордант, досегашен министър за международно развитие. Мордант е първата жена в страната, станала министър на отбраната.

Според Даунинг стрийт решението за уволнението е било взето въз основа на разследване на обстоятелствата, при които без позволение е била разкрита информация от среща на Съвета за национална сигурност.

Разследването започна миналата седмица, след като вестници съобщиха, че Съветът се е съгласил да позволи на „Хуавей“ да участва в някои аспекти от изграждането на нова безжична комуникационна мрежа от пето поколение (5G). „Дейли телеграф“ тогава съобщи, че в кабинета са били повдигнати възражения за възможни рискове от сделката за националната сигурност.

Правителството твърди, че не е било взимано решение по този въпрос.

От „Хуавей“ отричат, че сделката носи рискове за шпионаж или саботаж, както и че компанията е контролирана от китайското правителство.

Гавин Уилямсън бе назначен за министър на отбраната от Тереза Мей през 2017 година.

Заметник-лидерът на Лейбъристката партия Том Уотсън каза тази сутрин, че Уилямсън има право да иска името му да бъде очистено и най-добрият начин това да стана е чрез полицейско разследване. 

От Скотланд Ярд заявиха, че случаят е обект на Съвета за национална сигурност и на правителството и на този етап не се предвижда допълнително разследване. Лейбъристката партия ще поиска разяснения в парламента за уволението на Уилямсън.

Британското правителство обаче не смята, че е необходимо да занимава полицията с изтичането на информация от Съвета за национална сигурност.

В отговор на призивите на депутати за полицейско разледване номер 2 в кабинета Дейвид Лидингтън каза, че случаят е приключен. Той поясни, че уволнението на министърът на отбраната Гавин Уилямсън не е за извършено престъпление, а заради загубата на доверие от страна на премиера.

„Премиерът каза, че смята случаят за приключен и секретарят на кабинета не смята, че е необходимо случаят да се пренасочи към полицията, но ние, разбира се, ще сътрудничим напълно на полицията, ако тя сметне, че необходимо разследване“, подчерта Лидингтън.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Даунинг стрийт 10 – централен вход

Скандал с изтекла информация за „Хуавей“ в британското правителство

Разделеното заради Брекзит британско правителство бе застигнато от нов скандал днес след изтичане на информация, че премиерът Тереза Мей позволила при определени условия на китайския гигант „Хуавей“ да развива мобилна мрежа 5G в страната, предаде..

публикувано на 26.04.19 в 11:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силни ветрове и проливни дъждове се очакват в Шотландия заради бурята "Ашли"

Прекъсвания на електрозахранването, нарушения на транспорта и възможни щети на сгради се очакват днес и утре с нахлуването на бурята "Ашли" в Шотландия със силни ветрове и проливни дъждове. Метеорологичната служба издаде оранжев предупредителен код за..

публикувано на 20.10.24 в 04:26

Българин e източил 2,2 милиона паунда от британската социална система

Българин e измамил британските данъкоплатци с 2,2 милиона паунда, съобщи вестник "Сънди телеграф". Схемата е включвала транспортиране на българи със самолет до Великобритания, превозването им до центровете за работа, за да се представят за кандидати за..

публикувано на 20.10.24 в 01:46

Организация на българските изселници в Турция обяви бойкот на изборите

Бойкот на предстоящите парламентарни избори обяви една от организациите на българските изселници в Турция.  От Сдружение "Бултюрк" посочват, че решението за бойкот на изборите на 27-и октомври е резултат от натрупаните с години несправедливости,..

публикувано на 19.10.24 в 22:51

АПИ: Пуска се движението при детелината на столичния бул. "България"

Пуска се движението при детелината на столичния булевард "България", съобщиха от Пътната агенция. От там уточниха, че мярката се предприема, въпреки пропуските, които според ведомството са допуснати от Столична община за изискването за рамка за височина..

публикувано на 19.10.24 в 22:01

Близо 4 000 българи са се подписали под европетиция срещу унищожаването на видеоигрите

Близо 4 000 българи са се подписали под европейската петиция срещу унищожаването на видеоигрите.  Инициативата е част от глобалният опит, организиран от американския геймър Скот Рос, след като френска компания спря онлайн поддръжката на играта The Crew...

публикувано на 19.10.24 в 22:00

Храмов празник чества на църквата "Св Йоан Рилски Чудотворец" в село Средногорци

Празничната служба събра в село Средногорци, община Мадан, събра десетки хора в църквата "Св Йоан Рилски Чудотворец", която чества храмовия си празник. "Днес се събрахме в този храм и почетохме покровителя и закрилника на българския народ,..

публикувано на 19.10.24 в 21:42
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху се обяви за жертва на покушение

 Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се обяви за жертва на покушение след като военните прехванаха дрон, насочен към резиденцията му в северния град Кесария.  По думите му, организации, поддържани от Иран, са се опитали да убият него и съпругата..

публикувано на 19.10.24 в 21:20