Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кирил Карталов: Папата иска да обърне внимание на перифериите, към които спадат и Балканите

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Посещението на Негово Светейшество у нас е по покана на католическата общност в България, на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев. Освен София, папа Франциск ще посети и Скопие, а апостолическото му пътуване до България и Северна Македония е 29-ото, откакто е избран за глава на Римокатолическата църква. Символиката на визитата на балканите коментира пред БНР д-р Кирил Карталов, член-кореспондент на Папския комитет за исторически науки във Ватикана и преподавател в Миланския католически университет.

Балканите са периферна зона, а идеята на папата е да се обърне внимание на перифериите, което досега недостатъчно е било правено от неговите предшественици, каза д-р Карталов в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Той припомни, че това е петата визита на папа Франциск в региона на Балканите и е важно да се обърне внимание на едно от посланията, които той ще отправи.

„Това е молитвата за мир, която предстои в понеделник следобед. Това е единственото и безпрецедентно такова обръщение на интерконфесионално ниво, което той прави извън територията на Италия. Итой избра да го направи точно в България“, отбеляза още д-р Карталов.

„Имаме привилегията да видим на живо това нещо и съответно да си дадем сметка, че никой сам по себе си не може създаде мир, ако няма една обща хармония и единение в различията“, изтъкна той.

Подробности можете да чуете в звуковите файлове. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерът Борисов подарява на папа Франциск златовезана икона и кисело мляко

Посещението на папата в България и Северна Македония е знаково за региона. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод на започващата утре визита на Светия Отец. Борисов подчерта, че балканската обиколка на Франциск съвпада с опитите на страната ни да..

обновено на 04.05.19 в 13:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ускоряват издаването на изгубени лични карти за изборите за кмет на Габровница

Полицията в Монтана ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за кмета на монтанското село Габровница. Извънредният вот е на 20 октомври. В седмицата преди..

публикувано на 04.10.24 в 21:47

Голямо количество канабис е иззето при спецакция в Габрово

Голямо количество канабис иззеха криминалисти от Габрово, при специализирана полицейска операция. Задържан е 47-годишен мъж от Севлиево. 81 растения канабис са били открити при проверка на частен имот край Севлиево, в местността Дълбок трап...

публикувано на 04.10.24 в 21:43

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира на централния площад "Велбъжд". Утре сутринта факлоносците ще преминат през ГКПП-Гюешево за Северна Македония и Сърбия. Финалът ще бъде на 18 октомври в Унгария. Деца от ОДЗ-та в..

публикувано на 04.10.24 в 21:27

Дипломираха се 28 акушерки и медсестри от великотърновския филиал на Варненския медицински университет

28 акушерки и медицински сестри от великотърновския филиал към Варненския медицински университет "Професор Параскев Стоянов" получиха своите дипломи на церемония в музей "Възраждане и Учредително събрание" в старопрестолния град. Десетият випуск..

публикувано на 04.10.24 в 21:13

Двама в болница след катастрофа на пътя Владая - Перник

 Катастрофа затруднява движението по пътя Владая - Перник, при км 279. Трафикът се осъществява в една лента и се регулира от Пътна полиция.  Инцидентът е станал малко преди 17 часа. Ударили са се два леки автомобила. Двама сериозно пострадали - мъж и..

публикувано на 04.10.24 в 20:02

Съд наложи 1000 лева глоба за бивш кмет на Берковица

Окръжен съд - Монтана одобри споразумение, с което наложи 1000 лева глоба за длъжностно присвояване на бивш кмет на община Берковица. Съдът одобри споразумение, постигнато между Окръжната прокуратура и защитата на обвиняемата Димитранка Каменова..

публикувано на 04.10.24 в 19:53

Освободиха петимата задържани в акцията срещу купуването на гласове в Кюстендилско

Петимата задържани при полицейската акция срещу купуване на гласове в Кюстендилско в сряда са освободени. Припомняме, че след полицейската опирация бяха образувани  пет бързи производства за извършени престъпления против политическите права на..

публикувано на 04.10.24 в 19:47