Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бог е любов, която се отдава, призовава и изненадва, каза папа Франциск в София

12 000 души присъстваха на Неделната Света литургия на папата

| обновено на 05.05.19 в 18:32
6
Снимка: БТА

"Бог призовава, Бог изненадва, Бог обича". Това каза папа Франциск, който отслужи неделна света литургия на площад "Княз Александър Първи" в София.

"Господ знае какво силно изкушение е да се върнем към начина, по който нещата са били преди. В Библията мрежите на Петър са символ на изкушаваща носталгия към миналото, на желанието да се върнем към нещата от миналото. Пред опита на провала, на болката или факта, че понякога нещата не са така, както сме се надявали, винаги се появява едно опасно изкушение да се обезсърчим и да се предадем". Папата нарече това "психология на гроба", която оцветява всичко с примирение и "ни кара да се отдадем на утешителното чувство на самосъжалението, което като молец разяжда нашата надежда".

Господ никога не се уморява да ни призовава

"После се появява най-лошото, което може да се случи на една общност - сивият прагматизъм на живота, в който на пръв поглед всичко изглежда нормално, докато в действителност вярата се изпарява и дегенерира в дребнавост. Господ не чака перфектната ситуация или вътрешни разположения - той ги създава, той не чака да срещне хора без проблеми, разочарования, грехове или ограничения. Братя и сестри, Господ никога не се уморява да ни призовава. Силата на любовта преобръща всяка прогноза и знае как да се започне отново".

"В Исус, Бог винаги ни предлага още един шанс. Всяка сутрин Той ни търси там, където сме и ни призовава "да станем, да възкръснем отново чрез неговото слово, да погледнем нагоре и да повярваме, че сме създадени за Небето, а не за Земята, за висините на живота, а не за низостта на смъртта", призовавайки ни да не търсим "Живия сред мъртвите". Когато Го приемаме, ние се издигаме по-високо, приемаме по-красивото си бъдеще не като възможност, а като реалност. Бог изненадва, Той е Господ на изненадата, който ни призовава да се изненадваме, но и да правим изненадващи неща, разкъсва парализиращата бариери, като ни изпълва с необходимата смелост за преодоляване на подозрението, недоверието и страха, които често се спотайват зад мисленето: "Винаги сме правили нещата по този начин". Не се страхувай: Господ обича живота ти, дори когато се страхуваш да го погледнеш и да го вземеш в ръце. Бог призовава, Бог изненадва, защото Бог обича, Любовта е Неговият език".

Божията любов е по-голяма от всяко ограничение или грях

"Да бъдеш християнин е призив да вярваш, че Божията любов е по-голяма от всяко ограничение или грях. Едни от най-големите болки и пречки, които изпитваме днес, не се коренят в това да разберем, че Бог е Любов, а във факта, че сме започнали да Го възвестяваме и свидетелстваме по такъв начин, че за мнозина това не е Негово име. Бог е любов, която обича, която се отдава, призовава и изненадва. Ето чудото на Бога, който прави нашия живот произведение на изкуството, ако позволим да бъдем водени от Неговата любов. Много свидетели на Възкресението в тази благословена земя са създали великолепни шедьоври, вдъхновени от проста вяра и голяма любов. Жертвайки живота си, те са били живи знаци на Господ, преодолявайки апатията с кураж и да дадат християнски отговор на безпокойствата около тях. Днес ние сме призвани да погледнем и да открием това, което Господ е направил в миналото, да вървим с Него към бъдещето, знаейки, че при успех и грешки, Той винаги ще се връща, за да ни призове отново да хвърлим нашите мрежи. Тази любов ни позволява да служим на бедните и да станем защитници на революцията на милосърдието и служенето, способни да устоим на патологиите на консуматорството и повърхностния индивидуализъм".

Близо 12 000 души присъстваха на литургията

Неделната Света литургия е много тържествена и се организира от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини, и представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания.

За литургията на площад "Княз Александър Първи" папа Франциск пристигна с папамобила, като заедно с него беше и монсеньор Христо Пройков - апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България. В тържествената литургия участва епископ Георги Йовчев.

На месата свещеници причестиха всички вярващи, които имат право да получат причастие според правилата на Католическата църква.

В края на литургията монсеньор Пройков каза, че Католическата църква в България подарява на папа Франциск копие на иконата на Света Богородица Иверска от Несебър, или на Несебърската Богородица, която Свети папа Йоан XXIII, или Анжело Ронкали, винаги е носил със себе си. Джузепе Ронкали е бил в България като апостолически легат през миналия век. Той по-късно става папа Йоан XXIII и като такъв винаги е бил с тази икона - до последния ден на живота си, обясни епископ Христо Пройков, който е апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.

Папа Франциск подари на Католическата църква в България - на епископ Христо Пройков, чаши за богослужение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят“.

За трета поредна година Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят“. Участие в него вземат представители на местните власти и на енергийни агенции и центрове, които обсъждат подходи, начини и мерки за справяне с проблемите, породени от промяната в климата. Дискусията се съсредоточава върху ключови въпроси, свързани с..

публикувано на 03.07.24 в 16:01
Тошко Йорданов от ИТН на парламентарната трибуна - 3 юли 2024 г.

Тошко Йорданов: ИТН няма да подкрепи кабинет, доминиран от една или друга партия

"Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет, доминиран от една или друга политическа партия, заяви по време на дебатите в Народното събрание по проектокабинета на ГЕРБ-СДС председателят на парламентарната група Тошко Йорданов: Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС "Така че, ако господин президентът връчи третия..

публикувано на 03.07.24 в 15:59
Пламен Димитров

КНСБ: В България няма изследване за онкологичните заболявания, причинявани на работното място

В България няма изследване за онкологичните заболявания, причинявани от канцерогенни вещества на работното място, алармират от КНСБ.  Около 35 000 са смъртните случаи в страната годишно, посочва президентът на синдиката Пламен Димитров.  Между 5% и 7% от всички ракови заболявания са приченени от рак на работното място:  "Това значи, че 2000 души..

публикувано на 03.07.24 в 15:57
Атанас Зафиров

БСП има очаквания за експертно правителство с третия мандат

БСП също декларира, че ще гласува против за проектокабинета на ГЕРБ-СДС.  В ременният председател на социалистите Атанас Зафиров изрази очаквания да има експертно правителство с третия мандат:  "Но няма да подкрепим тяснопартийния кабинет, предложен от ГЕРБ. Смятаме, че има потенциал конституционната процедура по съставяне на такъв кабинет да бъде..

публикувано на 03.07.24 в 15:54

РУО-София: От 8 до 10 юли се подават заявления за прием на ученици от 8 клас

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в София (РУО). Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти етап на класирането ще бъде само по електронен път на интернет адрес:  infopriem.mon.bg . За..

публикувано на 03.07.24 в 15:42

Властите в Днипро обявиха утрешния 4 юли за ден на траур

Властите в украинския град Днипро обявиха утрешния 4 юли за ден на траур, след като при руска атака бяха убити петима души и над 30 бяха ранени. Двама мирни жители са загинали при украинско нападение с дронове в зона под руски контрол в Херсонска област. Украинският президент Володимир Зеленски отново призова западните съюзници за още системи за..

публикувано на 03.07.24 в 15:18
Калин Хайтов

Зам. областният управител на Монтана инж. Калин Хайтов е освободен от длъжността

От днес инж. Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на Монтана. Заповедта е на служебното правителство. Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като..

публикувано на 03.07.24 в 15:11