Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стево Пендаровски е новоизбраният президент на Северна Македония

| обновено на 06.05.19 в 20:25
Снимка: БГНЕС

„Метла“ в правителството, ръководството на държавните предприятия и в управляващия Социалдемократически съюз. Това предизборно обещание се очаква да изпълни днес премиерът на Северна Македония. Зоран Заев обеща тези промени на избирателите, ако партията му спечели президентските избори. От снощи новоизбран президент на страната е Стево Пендаровски. Той ще встъпи в длъжност на 12 май.

Пендаровски победи кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска с 57 500 гласа разлика при общо подадени 844 000. В процентно изражение резултатът е 51,7 на 44,7 на сто. Избирателната активност – 46,7 процента.

„Билет за европейско бъдеще.“ Така Пендаровски нарече изхода от вота:

„Ще обединявам, няма да разделям. Моята мисия е да обединявам. Всички да вървим напред – гражданите, общностите, сдруженията, институциите, бизнесите, партиите – буквално всички. Ще бъда фактор за стабилност, а не фактор за кризи".

Лидерът на албанската част от управляващата коалиция – Али Ахмети, видя в резултата „триумф на консенсусната демокрация“. А от антуража му напомниха, че без Ахмети нямало сегашните президент, премиер и председател на парламента да бъдат същите. А Зоран Заев заяви, че с тъмното минало на страната е свършено:

„От днес нищо вече не е същото. Никой вече не може да препречи пътя на напредъка и перспективите. Изходът от днешните избори е потвърждение, че израстваме още повече, че взехме отговорно решение и че заслужаваме да вървим напред. Нашето място е в НАТО. Мястото ни е в ЕС. Точка! Край на режима и мрачното минало! Няма вече режим".

На това лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отговори, че за Заев и за Пендаровски от снощи е започнал истински политически ад.

Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия поздравиха Стево Пендаровски за изборната му победа:
"Насърчаваме Ви да продължите по пътя на истинските и устойчиви реформи. Имате абсолютната ни подкрепа за Вашите усилия", увериха Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер в обръщението си към новоизбрания македонски президент. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израел освободи 55 задържани в Газа палестинци

Израел освободи 55 задържани в Газа палестинци, включително директора на главната болница в анклава, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на палестинските здравни служби, предаде БТА. Мохамед Абу Селмиа беше задържан през ноември, когато израелските сили извършиха операция срещу болница "Шифа". В коментар, излъчен от палестинските медии..

публикувано на 01.07.24 в 12:27

Бургаският съд: ДАНС да издири мигрантите, пътували в автобуса, който блъсна патрулка

ДАНС и миграционните служби трябва да издирят сирийските мигранти, които са пътували в автобуса, блъснал полицейски автомобил и причинил смъртта на двама бургаски полицаи. Това разпореди Бургаският окръжен съд по делото, в което обвиняем е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Случаят е от 25 август 2022 г., когато..

публикувано на 01.07.24 в 12:08
Димитър Франтишек Петров

Започва проверка на работата на прокурор Димитър Франтишек Петров

По разпореждане на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов започва проверка на работата през последните 3 години на прокурора от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров. Нико Тупарев излиза на свобода без мярка за неотклонение Последното дело, по което той работи, е срещу бившия телевизионен..

публикувано на 01.07.24 в 11:56

Васил Кендов: Законът за личния фалит е изцяло грешен, за политиците е важно да вземат парите по ПВУ

Законът за фалит на физическите лица, приет на първо четене в НС, е изцяло грешен и не подлежи на поправки, трябва да бъде изцяло написан наново, препоръча финансистът Васил Кендов в интервю пред БНР. "От дълги години се мисли, всички го искат, но никой не го харесва. Такъв закон е ясно, че трябва да има, изхождаме, ч е навсякъде го има,..

публикувано на 01.07.24 в 11:49
Лодката над тълпата на фестивала в Гластънбъри, 29 юни  2024 г.

Банкси стои зад лодката с мигранти на фестивала в Гластънбъри

Известният британски уличен творец Банкси е автор на проекта за лодка с мигранти, което се появи над тълпите по време на фестивала в Гластънбъри. Надуваемата лодка беше пълна с манекени, изглеждащи като мигранти, опитващи се да прекосят Ламанша. Тя беше издигната над тълпата и се предаваше от посетителите на фестивала по време на изпълнението..

публикувано на 01.07.24 в 11:33

По-високи цени на кафето и безалкохолните напитки в Гърция

Повишиха цените на кафето и безалкохолните напитки в Гърция от днес.  Клиентите го пият накрак, за да платят по-евтино. "Горчиво кафе пият от днес клиентите на гръцките заведения", казаха собствениците им. Премахнат бе намаленият данък от 13% върху кафе и безалкохолни напитки. При 24% ДДС сме принудени да увеличим цената, коментират..

публикувано на 01.07.24 в 11:20
Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване

Отказ на аптеки да работят с НЗОК ще се отрази върху достъпа до лекарства в селата

Ако аптеки откажат да изпълняват рецепти по Здравна каса (НЗОК), част от пациентите ще изберат да си заплащат изцяло лекарствата за сърце и кръвно, които не са скъпи. Това ще обезсмисли решението на Касата за 100-процентова реимбурсация на над 50 такива медикамента, заяви пред БНР Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на..

публикувано на 01.07.24 в 11:16