Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три нови държавни помощи за животновъдите са одобрени от ЕК

Осмият национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир до Лясковец продължава до неделя

| обновено на 10.05.19 в 16:45
7
Откриването на националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир до Лясковец.
Снимка: Здравка Маслянкова

Овцевъдите могат да разчитат на три нови държавни помощи, одобрени от Европейската комисия, за подобряване на общата производителност чрез намаляване на производствените разходи. Бюджетът е 3,5 милиона лева, посочи заместник-министърът на земеделието Янко Иванов при откриването на Осмия национален събор на овцевъдите, който се провежда до неделя край Петропавловския манастир до Лясковец.

Нотифицирана е държавна помощ от 2,5 милиона лева за изграждане на малки кланици, заяви ресорният заместник-министър Янко Иванов и поясни, че в момента акцентът е върху селекционното животновъдство:

„Ние трябва да работим да увеличим качеството на това, което се предлага чрез подобряване на селекцията и репродукцията на животните“.

Иванов увери, че напълно е приключил проблемът с чумата по овцете и козите, а всички засегнати стопани в Южна България са си получили компенсациите.

Проблемите в бранша обобщи Димитър Петков от Търговище, който отглежда овце от 37 години:

„Липсата на чобани, ниски изкупни цени. Млякото е 1-1,15 лв. най-много, агнешкото – 4,60 лв., което изобщо не е задоволително. Мъчим се, просто от любов ги гледаме още“.

Повече от 200 фермери, производители на месни и млечни продукти, представители на селскостопанска техника и оборудване участват в осмото издание на Националния събор на овцевъдите в България. Насърчаване на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини са акцентът тази година на събора, който преминава под мотото „Български храни от български суровини“. Липсват овчари, изкупните цени на млякото и месото са символични, а вълната я подаряваме, споделиха овцевъди пред БНР.

„Онази година бяха 800, но поради липса на работна ръка, останаха 400-500, гледаме си ги. Освен чобани, проблеми са ниските изкупни цени. Млякото е 1-1,15 лв. най-много, агнешкото – 4,60 лв., което изобщо не е задоволително. Мъчим се, просто от любов ги гледаме още. Почти навсякъде колегите намаляват животните, намаляват и не се знае до къде ще ни издържат нервите. Иначе автоматизираме с доилна система, с всичко необходимо, инвестираме, но упадък е вече това, държавата нехае“, разказва Димитър Петков от Търговище, който отглежда овце от 37 години.

Димитър Вършилов от родопското село Брестник е потомствен овцевъд, а тази година на него се падна честа да сготви курбанът за събора на овцевъдите. Овцевъдът е оптимист, че българинът все още не е забравил вкуса на родното агнешко: „Все още не го е забравил, има много внос, аз съм производител на агнета повече от 45 години. Гледаме  животните в Родопите. Хората предпочитат да бъде по-прясно, да видят какво колиш, да знаят какво вземат. Иначе има и вносно, ама вие знаете какво представлява вносното – няма вкус, няма нищо. Животновъдството в България замира, аз имах 1200 овце, сега са 700. Жалко!“

Със семейното стадо на Събора на овцевъдите е и 14-годишният Юлкер Нусуф от Шуменско. Вместо да е пред компютъра, младежът от тъмно до тъмно помага в отглеждането на 250 овце, с които семейството му се издържа: „Ставаме около 5 часа, отиваме да гледаме овцете, да ги доим, после ги разлагаме, излизат всички на паша. После се прибират около 19,30 часа. После пак ги доим, харесва ми. По-хубаво е в обора, не зная, обичам, успяваме“.

Съборът на овцевъдите не е концентриран само около проблемите в бранша. В неговата весела част са фермерските състезания по доене и стрижба на овце, по майсторско обезкостяване на агнета и теглене на товари от коне-тежковози.

Над 2000 изпълнители се включват в националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Има фолклорни концерти, кулинарни кътове и занаятчийски изложби до неделя.

Целият репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

101 каба гайди откриват Събора на овцевъдите край Петропавловския манастир до Лясковец

С изпълнение на 101 каба гайди днес на поляните край Петропавловския манастир до Лясковец се открива Осмото издание на Събора на овцевъдите. Той се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерството на..

публикувано на 10.05.19 в 03:42
ВИЖТЕ ОЩЕ
Столичният кмет Васил Терзиев.

Кметът на София увери: Няма риск за отоплителния сезон

Няма проблем с работата на "Топлофикация - София" и няма риск за отоплителния сезон. В това увери кметът Васил Терзиев и посочи, че е запорирана само една сметка на дружеството, като запорът ще бъде вдигнат в края на седмицата: И "Топлофикация –..

публикувано на 03.10.24 в 17:42

Ивайло Иванов: По-малко са възможностите на дипломацията в конфликта в Близкия Изток

По-малко са възможностите на дипломацията, защото от страна на Израел, Иран и терористичните групировки виждаме ескалиране и остават по-малко поле за дипломацията. Движими се към най-лошия сценарий, за който се говореше преди година , коментира в..

публикувано на 03.10.24 в 17:21

Домашен арест за кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер, сина му Али Али и Байрям Иляз

Хасковският окръжен съд наложи мярката "домашен арест" на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер, сина му Али Али и Байрям Иляз.  Те бяха задържани на 20 септември по обвинение за неправомерно усвояване на евросредства от Държавен фонд "Земеделие" за..

публикувано на 03.10.24 в 17:08

Сух канабис за 7,5 млн. лв. и нива с 10 хил. стръка откри бургаската полиция

Сух канабис за 7 500 000 лева и нива с канабис откри при специализирана операция бургаската полиция в село Винарско. Собственикът на имота – мъж на 61 години, е задържан, а негов съучастник се издирва. Къщата, до която е нивата с канабис, се намира в..

публикувано на 03.10.24 в 16:44

Всички 7 кандидати са допуснати до втория етап на процедурата на СЕМ за избор на генерален директор на БНР

Всички седем кандидати са допуснати до втория етап на процедурата на Съвета за електронни медии (СЕМ) за избор на генерален директор на Българското национално радио (БНР). Това решиха членовете на медийния регулатор на свое заседание днес. СЕМ..

публикувано на 03.10.24 в 16:44
Искрен Иванов

Доц. Искрен Иванов: ООН има спешна нужда от реформа

ООН има спешна нужда от реформа . Това мнение изказа пред БНР доц. Искрен Иванов, политолог, преподавател в СУ и експерт по международна сигурност.  Според него международната общност и   дипломацията не могат да бъде от полза на този етап при..

публикувано на 03.10.24 в 16:37

Близки на загинали при катастрофа се събраха пред Плевенския съд с искане на максимална присъда за причинителя

В Плевен с гражданско п рисъствие пред Съдебната палата започна делото срещу неправоспособен и пиян шофьор на лек автомобил , който причини катастрофа миналото лято на пътя Плевен -Ловеч. Той е обвинен за умишлено причиняване на смъртта на трима..

публикувано на 03.10.24 в 16:30