Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерконекторът България – Сърбия трябва да бъде въведен в експлоатация през 2022 г.

Междусистемната връзка България – Сърбия трябва да бъде въведена в експлоатация през 2022 г.
Снимка: Министерство на енергетиката

Междусистемната връзка България – Сърбия трябва да бъде въведена в експлоатация през 2022 г. Това потвърдиха енергийните министри на двете страни Теменужка Петкова и Александър Антич, цитирани от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Те разговаряха в Белград, където се провежда среща на върха, посветена на енергийната сигурност в региона. Според единодушното мнение и на двамата изграждането на липсващата инфраструктура е ключово условие за постигане на енергийна сигурност и конкуренция в газовите доставки за региона на Югоизточна Европа.

Министър Петкова информира своя сръбски колега за развитието на проекта за междусистемна връзка Гърция – България и припомни, че преди броени дни бе даден старт на нейното изграждане. Целта е връзката да бъде пусната в търговска експлоатация през 2020 г., което ще осигури получаването на договорените количества от 1 млрд. куб. м природен газ годишно от находището "Шах Дениз" 2 в Азербайджан.

По-рано през деня министър Петкова обсъди с министъра на икономиката на Черна гора Драгица Секулич възможностите за двустранно сътрудничество в областта на енергетиката. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Тодор Галунов:

Проф. Тодор Галунов: Политическият елит е длъжен да постави националния интерес пред партийния

Идеята за празния хладилник измества изцяло политическите идеи, това е битовизиране на политика. Тичане от избори на избори разрушава самото занимание с политика. Това коментира политологът проф. Тодор Галунов в предаването "Нещо повече" на БНР. "В момента действащият политически елит има своя шанс да докаже, че сегашната система е..

публикувано на 28.10.24 в 17:34

ГЕРБ-СДС си върна лидерството в област Смолян

Първа политическа сила в Смолян е ГЕРБ - СДС, за която са гласували 31,32% от избирателите. На второ място е Алианс за права и свободи (АПС) – 22,66%, ДПС - Ново начало заема третото място 10,72%. На по-малко от пет десети от процента ПП ДБ са четвърти. Следват "Възраждане" със 7,79%, "БСП - Обединена левица" – 6,09%, "Има такъв народ" –..

публикувано на 28.10.24 в 17:34

Повече от половината РИК вече са предали в ЦИК изборните си книжа

Повече от половината районни избирателни комисии (РИК) вече са предали в ЦИК изборните си книжа. За повторно въвеждане на данните към 17:00 часа вече са предоставени протоколите от 17 от всичките 31 РИК. ЦИК започна повторната обработка на резултатите от вота Един от първите пристигнали беше председателят на комисията за 17-ти район..

публикувано на 28.10.24 в 17:11

Температурен рекорд отчетоха в Монтана

Рекордно висока температура от 27 градуса е измерена днес в Хидрометеорологичната станция в Монтана. От 50 години, откакто се води статистика, това е и най-висока температура отчетена за 28 октомври. Преди година на този ден са измерени 24 градуса, а най-ниската е била минус 5 градуса през 1988 година. И утре синоптиците очакват високи..

публикувано на 28.10.24 в 17:01

"ДПС - Ново начало" е втора политическа сила в област Благоевград

Коалицията на Делян Пеевски "ДПС - Ново начало" е втора политическа сила в област Благоевград, но разликата с ГЕРБ е над 11 процента. Това показват данните при 100% обработени протоколи от извънредните парламентарни избори. Двама кметски синове влизат с преференции в следващото Народно събрание. Седем партии и коалиции преминаха..

публикувано на 28.10.24 в 16:59
Виктор Орбан

Унгарското правителство провежда допитване за отношенията с ЕС, Русия и Китай

Унгарското правителство днес започна нова национална консултация срещу "търговската война“, която според него Брюксел води срещу Китай и Русия, десет дни преди срещата на върха на ЕС в Будапеща, предаде "Франс прес". Премиерът националист Виктор Орбан, който се стреми към отваряне към Изтока, засили връзките на централноевропейската страна..

публикувано на 28.10.24 в 16:48
Атанас Радев

Атанас Радев: Очакването на проект на президента е като викане на неволята

Очакването на проект на президента е като викане на неволята . Това каза пред БНР политологът Атанас Радев и добави: "В общественото пространство започва много се тръби, че чакаме 2025 - 20226 г. да слезе президентът Румен Радев, че той ще оправи нещата. Това някак си е викане на неволята. Коалиционната култура няма да се оправи, когато се появи..

публикувано на 28.10.24 в 16:46